Di Kaprio atkal ceļ trauksmi par klimata pārmaiņām (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio) filmas "Degošais ledus” (Ice on Fire) pirmizrādē Kannās
Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio) filmas "Degošais ledus” (Ice on Fire) pirmizrādē Kannās Foto: AFP/SCANPIX

Pirms vienpadsmit gadiem slavenais aktieris Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio) zvanīja trauksmes zvanus par globālo sasilšanu un nenovēršamo ekoloģisko krīzi, laižot klajā dokumentālo filmu “11. stunda” (The 11th Hour). Nule Kannu kinofestivālā pirmizrādi piedzīvojusi viņa producētā dokumentālā filma “Degošais ledus” (Ice on Fire), kas veltīta klimata pārmaiņām. No 12. jūnija tā būs skatāma LMT mājas viedtelevīzijā, kas ir oficiālais HBO satura partneris Latvijā.

“Inteliģenti strukturētu argumentu sērija, kas atkal un atkal noved skatītāju uz izmisuma sliekšņa, lai pēc tam atsauktu atpakaļ ar optimisma blāvo gaismu,” par filmu “Degošais ledus” pēc Kannu pirmizrādes rakstīja prominentais filmu pasaules resurss “Screen Daily”. Savukārt “Hollywood Reporter” norāda, ka šī filma ir “precīzi nomērīta, lieliski ilustrēta un ļoti pārliecinoša klimata pārmaiņu izpēte.”

Foto: Kadri no Leonardo di Kaprio dokumentālās filmas "Degošais ledus" (Ice on Fire).

Filmas “Degošais ledus” tapšanā apvienojās radošā komanda, kas jau strādāja pie dokumentālās filmas “11. stunda” – vides aktīvists, aktieris un šajā gadījumā arī producents un aizkadra balss Leonardo di Kaprio, režisore Leila Konora un scenārists Toms Hārtmans. Taču filma “11. stunda” fokusējās uz klimata pārmaiņām, savukārt  “Degošais ledus” pievērš uzmanību klimata pārmaiņu izpētei un inovatīvām tehnoloģijām, kas ļautu samazināt oglekļa daudzumu atmosfērā. Ja tas izdotos, tad globālās temperatūras kāpšanu varētu samazināt.

“Mani partneri un es uzņēmām filmu “Degošais ledus”, lai dotu balsi zinātniekiem un pētniekiem, kas ik dienu bez noguruma darbojas klimata pārmaiņu frontes līnijā,”

skaidro di Kaprio. “Mēs vēlējāmies izveidot filmu, kas attēlo mūsu planētas skaistumu, vienlaikus izceļot ļoti nepieciešamos risinājumus atjaunojamās enerģijas un oglekļa sekvestrācijas jomā. Šī filma parāda ne  tikai to, kas būs apdraudēts, ja mēs turpināsim šādā bezdarbības un pašapmierinātības garā, – tā parāda, kā ar aizrautīgu zinātnieku palīdzību mēs varam cīnīties pretī. Es ceru, ka filmas iedvesmos cilvēkus rīkoties, lai pasargātu mūsu skaisto planētu,” norādīja di Kaprio.

Filma “Degošais ledus” uzņemta visdažādākajos pasaules nostūros – no Norvēģijas līdz Aļaskai, no Šveices Alpiem līdz Kostarikai, no Islandes līdz Amerikas dienvidu štatiem. Līdz ar krāšņajiem dabas skatiem filma izceļ to cilvēku svarīgumu, kuri dara visu, lai apturētu klimata krīzi – zinātnieki, lauksaimnieki, izgudrotāji, kā arī citi. Visa filmas būtība vērsta uz to, lai uzvērtu nepieciešamību rīkoties tūlīt, pretējā gadījumā klimata pārmaiņas būs neizbēgamas: vajadzīga oglekļa emisiju samazināšana, izmantojot tradicionālos atjaunojamos enerģijas avotus un jaunus, tostarp plūdmaiņu enerģiju, kā arī īstenojot „izņemšanas” pasākumus, galveno uzmanību pievēršot oglekļa ieguves un atdalīšanas metodēm. Kā uzskata filmas veidotāji, oglekļa “izvilkšana” no atmosfēras un okeāniem, noguldot to pazemē vai izmantojot ražošanā, ir, iespējams, reālākā cerība klimata krīzes mazināšanai. Filmā redzēsiet arī vietas, kur tas tiek realizēts, – mežsaimniecību Ziemeļkalifornijā, kas fokusējas uz mežu atjaunošanu un rada kokogli, kas piesaista oglekli augsnei, urbāno fermu Losandželosā, kurā audzētā pārtika atbrīvo gaisu no oglekļa, okeāna fermu Konektikutā, kurā audzētās gliemenes un jūraszāles uzsūc vairāk oglekļa nekā augi, turklāt var tikt izmantotas cilvēku un dzīvnieku uzturā, kā arī kā mēslojums.

Foto: Leonardo di Kaprio filmas "Degošais ledus” pirmizrādē Kannās.

Dokumentālā filma “Degošais ledus” fokusējas uz vairākiem iepriekš neapspriestiem risinājumiem, kas varētu attālināt vides katastrofas iestāšanos, tā turklāt attālinās no līdzšinējā klimata pārmaiņu naratīva un piedāvā cerību, ka pasaule tomēr varētu paglābties no pašiem ļaunākajiem globālās sasilšanas draudiem.

Filmas reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu