Singapūras ūdens problēma: kā pasaules metropole tiek galā ar ūdens trūkumu (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Dzīvojot modernā kādas valsts galvaspilsētā, būtu grūti iedomāties par tādu lietu kā tīra ūdens trūkumu. Tomēr šāda problēma pastāv un nav sveša Āzijas valstīm - viena no tām ir Singapūra, pilsēta, kuru mēdz uzskatīt par vienu no tehnoloģiski attīstītākajām metropolēm pasaulē. 

Ik dienu Singapūras galvaspilsētā Singapūrā tiek patērēts teju miljards litru ūdens - ar šādu ūdens daudzumu ir iespējams piepildīt 782 olimpiskos peldbaseinus, vēsta Singapūras Nacionālā ūdens aģentūra. Prognozes liecina, ka jau 2060. gadā pieprasījums pēc ūdens dubultosies, kas kļūs par nopietnu izaicinājumu Āzijas valsts ūdens piegādātājiem. 

Mākslīgais ūdenskritums Singapūras botāniskajā dārzā 
Mākslīgais ūdenskritums Singapūras botāniskajā dārzā Foto: Unsplash

"Singapūra ir kļuvusi par globālu ūdens centru," portālam CNN atklāj Šeins Snaiders, Nanjangas vides un ūdens izpētes institūta pētnieks no Singapūras universitātes. "Neraugoties uz milzīgo pieprasījumu, valsts importē teju 40% no tās attīrītajiem ūdens krājumiem, neraugoties uz faktu, ka līdz ar klimata pārmaiņām, uz nākotnes ūdens resursu ieguves iespējām paļauties nevar." 

Mūsdienās ir manāmas acīm redzamas cilvēku darbības sekas - straujās urbanizācijas rezultātā ir mainījušies klimatiskie apstākļi un ātri vien tiek izšķērdēti planētas resursi. Pēc ekspertu aplēsēm, cilvēki daudz ātrāk iztērē dabas resursus nekā tos atjauno. Singapūra ir viens no uzskatāmiem piemēriem - šeit, Āzijas metropolē, mitinās pieci miljoni iedzīvotāju, un, neraugoties uz to, ka šajā valstī ūdenskrātuvju tikpat kā nav, pilsētu teju vai noklāj dažādas strūklakas, baseini un mākslīgi ūdenskritumi. Šeit, piemēram, šā gada sākumā atklāja visai ambiciozu arhitektūras projektu - lidostu, kuras centrālajā daļā ierīkots mākslīgs tropiskais mežs ar milzu ūdenskritumu, kas gāž aptuveni 40 000 litrus minūtē. Kur Singapūra iegūst ūdeni?

Milzu ūdenskritums Singapūras lidostā
Milzu ūdenskritums Singapūras lidostā Foto: Unsplash

Viens no fenomenāliem risinājumiem ir "superkoki", kas ir ierīkoti Singapūras botāniskajā dārzā. Šīs milzu struktūras savāc lietusūdeni un to attīra. Vēl viena metode, kā veikt ūdens attīrīšanu lielākā mērogā un atkārtoti to laist apritē, ir īpaši patentēts oglekļa aerogels - melna, poraina viela, kas spēj efektīvi attīrīt ūdeni un no tā uzsūkt līdz pat 190 reizēm vairāk toksīnu nekā paša filtra svars. Šo savdabīgo materiālu izmanto kops 2014. gada - ierīce ar aerogelu ir sniegusi pieeju tīram ūdenim 75 000 cilvēku. Šāda attīrīšanas iekārta nav lielāka par velosipēda pumpi un var apgādāt iedzīvotājus ar tīru ūdeni veselus divus gadus. 

Superkoki Singapūras botāniskajā dārzā
Superkoki Singapūras botāniskajā dārzā Foto: Unsplash
Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu