Parīzes opera turpina streiku pret pensiju reformu un atceļ "Žizeli"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Parīzes operas nams "Palais Garnier", balets "Žizele".
Parīzes operas nams "Palais Garnier", balets "Žizele". Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP

Turpinot streiku pret Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecerēto pensiju reformu Parīzes operas nams "Palais Garnier"  piektdien atcēlis baletu "Žizele".

Dejotāji iebilst pret universālu pensiju sistēmu, kas aizstātu pašreizējos 42 "īpašos režīmus", ko bauda dažādās nozarēs strādājošie, tostarp opernama darbinieki.

Pašreiz dejotāji var pensionēties 42 gadu vecumā, ko viņi uzskata par atbilstošu. Dejotāji norāda, ka lielākā vecumā vairs nespēj izpildīt augstos kritērijus, kam jāatbilst pasaules līmeņa opernama dejotājiem. Turklāt dejotāji parasti savu karjeru sākt jau pusaudžu gados.

Parīzes operas nams "Palais Garnier", kas atrodas Parīzes centrā, un Bastīlijas opera, laukumā pie kuras tradicionāli notiek demonstrācijas, streika dēļ kopš 5.decembra atcēluši aptuveni 75 izrādes, radot vairāk nekā 15 miljonu eiro lielus zaudējumus.

Taču arodbiedrības pēdējās nedēļās bija lielā mērā jau atsaukušas streikus, gatavojoties jaunām sarunām ar valdību, un pagājušajā sestdienā Bastīlijas opera vēra savas durvis apmeklētājiem, piedāvājot noskatīties Žaka Ofenbaha operu "Hofmaņa stāsti".

Bija plānots, ka šodien "Palais Garnier" būs skatāms balets "Žizele", kura mēģinājumi ceturtdien un piektdien notika kā paredzēts. Taču kāds operas darbinieks ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka streiks tiks turpināts, jo valdība nav piekritusi saglabāt operas īpašo pensiju režīmu.

Amatpersonas bija piedāvājušas attiecināt jaunos pensiju noteikumus tikai uz jaunajiem operas darbiniekiem, bet streikotājus šis piedāvājums nav apmierinājis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu