Aina Poiša par Lindas Samsonovas #Neklusē atzīšanos: "Sabiedrība šādām grēksūdzēm nav gatava" (4)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Pieci.lv ētera personības Lindas Samsonovas atklātības projekta #Neklusē ietvaros sabiedrībā un sociālajos tīklos izvērtās plašas diskusijas. Nu savu viedokli izteikusi psihoterapeite Aina Poiša.

Žurnālam "Privātā Dzīve" Poiša par Samsonovas atklātību izteikusies šādi: "Mūsu sabiedrība nav gatava pieņemt šāda veida grēksūdzi, jo sirgst ar izlikšanos."

Viņa turpina: "Šīs meitenes stāsts acīmredzot daudzos uzjundījis nepatīkamas lietas, kuras gribas sevī noslēpt. (..) Esam pieraduši rādīt sevi tikai no labās puses. Brīdī, kad atklāti pasakām – jā, es iesitu savam klasesbiedram, apzagu kādu vai meloju –, mēs tiekam konfrontēti.

Jo neesam gatavi pieņemt arī savas ēnas puses.

Tikai tad, kad šādas lietas atzīsti, tu vari satikties ar sevi pa īstam."

"Tas, ka izvēlies parādīt sevi nepieņemami lielākās sabiedrības daļas acīs, nenozīmē, ka esi ļauns. Tu vienkārši atklāj savu uzvedību, kad neapzinātā veidā gribēji būt stiprāks, pakāpjoties uz kāda cita rēķina," skaidro psihoterapeite.

Viņa secina: "Daudzi darbojas pēc programmas – ja negribi, lai tev sit, tad sit pirmais! Tu otram dari pāri aiz savas iekšējās bezspēcības. Kad pēc daudziem gadiem to atceramies, humors vai smiekliņš drusku nevietā bieži vien ir vienīgais veids, kā par to spējam runāt. Tas nav tik vienkārši, kā izskatās. Smaids bieži vien ir tikai aizsardzība."

Atgādinām, ka #Neklusē ir sociāls projekts, kura mērķis ir samazināt mobinga līmeni Latvijā.

Kampaņas rīkotāji, reaģējot uz sabiedrībā izskanējušajām diskusijām, atkārtoti paskaidroja projekta būtību. "Mobingā ir iesaistītas trīs puses – gan tie, kuri no tā cietuši, gan arī tie, kuri darījuši pāri, gan tie, kas vērojuši. Un problēmu var risināt tikai iesaistot un izprotot visas puses. Mēs nevaram ignorēt pāridarītāju stāstus, tāpēc izvēlamies ar tiem dalīties. Vēlamies uzsvērt to, ka nekādā ziņā neatbalstām un neattaisnojam apcēlēju rīcību, bet vēlamies runāt par šo kā mobingā iesaistīto pusi, kam arī bieži nepieciešams sniegt palīdzību, lai uzvedību un izpratni mainītu."

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu