Spīķeru koncertzālē notiks holokausta atcerei veltīts kinopasākums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dāvis Sīmanis
Dāvis Sīmanis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Spīķeru koncertzālē 17. martā plkst.16.30 notiks pasākums "Kā par holokaustu stāsta kino?", informē pasākumu rīkotāju pārstāve Sanita Rībena.

Pasākumu moderēs kinorežisors Dāvis Sīmanis un tā laikā demonstrēs vairāku filmu fragmentus, par kuriem diskutēs tādi jomas eksperti kā Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone, režisors un producents Gints Grūbe, Rīgas Geto muzeja pētnieks Valts Apinis un biedrības "Šamir" direktore Jūlija Tereščenko.

Pasākuma laikā demonstrēs fragmentus no tādām filmām kā "Saula dēls" jeb "Son of Saul", "Nakts un migla" jeb "Night and Fog", "Ida". Kinopasākums ir daļa no vairāku secīgu pasākumu cikla, kas patlaban tiek īstenoti vairākās Eiropas valstīs,piemēram, Beļģijā, Bulgārijā un Kiprā.

Kā pavēstīja kinorežisors Dāvis Sīmanis, jau kopš 1950. gadiem kino tiek meklēts veids, kā runāt par holokaustu. Viņš atsaucās uz filozofa Teodora Adorno sacīto, ka "pēc Aušvicas dzeja nav iespējama".

"Tas nozīmē, ka ikreiz, kad māksla skar holokausta tēmu, ir jāmeklē kāda jauna valoda, lai atgādinātu par nesenu realitāti, kurā industrializēta slepkavība ar miljoniem noslepkavoto ir bijusi iespējama,"

atzina Sīmanis.

Aušvica
Aušvica Foto: AFP/LETA

Izvēlētās filmas radītas dažādos laika periodos - senākā no tām uzņemta drīz pēc Otrā pasaules kara, 1949. gadā, proti, filma "Distant Journey", savukārt jaunākā pavisam nesen, 2019. gadā - "Painted Bird". Katru no filmām ietekmējuši gan tā brīža refleksijas strāvojumi, gan paša režisora kinovaloda, akcentēja pasākuma organizatori.

Pasākumu rīko biedrība "Šamir" un Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejs. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Foto: Tapusi filma par ebreju glābēju Žani Lipki "Tēvs nakts".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu