Keišs, Dombrovskis un Skutelis unikālā projektā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Filmizrāde
Filmizrāde

30. jūlijā interneta tiešsaistē visā Latvijā un vienlaikus arī Rojā notiekošajā kino, mūzikas un mākslas festivālā "RojaL" pirmizrādi piedzīvos Matīsa Kažas režisēta starpdisciplināra izrāde "Kino un mēs", kas izmanto gan kino, gan teātra mākslinieciskos paņēmienus un ir paredzēta skatīšanai video formātā. 

Tās līdzautori un arī visu lomu atveidotāji ir Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs, Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis un improvizācijas teātra aktieris, stand-up komiķis Jānis Skutelis. “Kino un mēs” centrālā tēma ir Latvijas padomju laiku aktierkino.

Egons Dombrovskis
Egons Dombrovskis Foto: Aija Melbārde

Izrādē, kas kinematogrāfā tiks uzņemta vienā kadrā, trīs aktieri atgriežas pie Latvijas padomju laika kino un uzdod jautājumu – kāpēc šīs filmas uzņēma tieši tā? “Kino un mēs” līdzautori aplūko Latvijas padomju kino daudzveidību un kino vēsturi no cilvēciska, personiska skatu punkta, pievēršoties tā laika režisoriem, operatoriem, scenāristiem, kritiķiem, bet visvairāk – aktieriem un aktierspēlei. Izrādi veido stāsti no uzņemšanas laukumiem, mākslas padomju sēdēm, ieskatiem vēstures lappusēs un pat kino klasikas ainu izspēles jaunos un negaidītos veidos.

Foto: Izrāde "Kino un mēs".

"Šī būs mana pirmā veidotā teātra izrāde, un pagāja ilgs laiks, līdz mēs nonācām pie tās pašreizējā formāta, kurā vienā, nepārtrauktā teju pusotru stundu garā kadrā aktieri nemitīgi maina gan tēlus, gan aktierspēles modalitātes. Vislielākais prieks man ir par azartu, ar kādu aktieri strādā pie šī projekta. Viņu talants ir izrādes dzinējspēks. Tomēr man kā kino režisoram pagāja laiks, līdz es pieradu pie nosacītības pakāpes, ko pieļauj teātra izrāde, bet kas tradicionālam kino nav raksturīga," stāsta režisors Matīss Kaža.

Aktieri un izrādes līdzautori Andris Keišs, Egons Dombrovskis un Jānis Skutelis kopā ar režisoru Matīsu Kažu izrādē analizē leģendāras Rīgas Kinostudijā uzņemtas kinolentes, cenšoties rast atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, vai Voldemāra Pūces brāļu Kaudzīšu klasiskā romāna ekranizācijā “Mērnieku laiki” aktierspēles ekspresīvā groteska ir laikmeta zīme vai vienkārši pārspīlēta rūķošanās, kāpēc Vara Braslas “Ezera sonātē” Gunārs Cilinskis savu kaislīgo mīlestību spēlē tik introverti, un kādus noslēpumus slēpj Aloiza Brenča “Dubultslazds” – latviešu kino vēsturē popsīgākais disko-krimiķis, kura varoņi šķiet neticami naivi. Reizē “Kino un mēs” ir arī izrāde par Rīgas Kinostudiju. Tāda apjoma un nozīmes centralizēts kino ražošanas uzņēmums mūsdienu Latvijā nav iedomājams. Izrādes veidotāji pievēršas laikam, kad tajā vēl kūsāja dzīvība.

Andris Keišs
Andris Keišs Foto: Aija Melbārde

Izrādes “Kino un mēs” režisors ir Matīss Kaža, operators Aleksandrs Grebņevs, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, skaņu režisors Jevgenijs Načiss. Izrādes dramaturģiju veidojuši tās aktieri, balstoties Rīgas Kino muzeja materiālos, kinofilmu scenārijos, kino vēstures un teorijas grāmatās, intervijās ar Rīgas Kinostudijas aktieriem un darbiniekiem, kā arī pašu fantāzijā.

“Kino un mēs” būs kinematogrāfiska skatīšanās pieredze, kas būs saistoša gan skatītājiem, kas pazīstami ar Rīgas Kinostudijā veidotajām filmām, gan tiem, kas atklās to pirmoreiz. Visa izrāde veidota, spēlējoties ar dažādiem kinematogrāfiskiem paņēmieniem. Arī attēla kvalitāte atšķirsies no līdz šim Latvijā piedāvātajiem digitālā teātra produktiem, jo izrādi “dzīvajā” filmēs profesionāls kino operators ar kino kameru speciāli šim formātam iekārtotos paviljonos.

Izrādes kaceklis.

Izrādi varēs noskatīties gan festivāla "RojaL" atklāšanā 30. jūlijā uz lielajiem ekrāniem, gan arī tiešsaistē internetā jebkur Latvijā. Biļetes tiešsaistes pasākumam pieejamas šeit

Tālāko dzīvi “Kino un mēs” turpinās rudenī vai pēc Covid-19 epidēmijas radīto ierobežojumu mīkstināšanas, taču jau citā formātā – kā klātienē skatāma izrāde.

Izrādes tapšanu atbalsta Rīgas Dome un LKA Nacionālā Filmu skola.

Foto: Aija Melbārde
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu