Kas ir ekoloģiskāk: ēku uzcelt no jauna vai atjaunot?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Jautājums – kas būs lētāk: atjaunot vai celt no jauna, bieži vien ir aprēķināms un viegli atrisināms. Taču kā būs labāk planētai? Vai ēkas atjaunošana patiesi būs zaļāka metode par celšanu no jauna?

Pastāv visai strīdīgi uzskati, kas attiecas tieši uz faktu, kura metode ir ekoloģiskāka – uzcelšana no jauna vai renovēšana. Daži zaļā dzīvesveida piekritēji apgalvos, ka mūsdienās ir neskaitāmi daudzi dabai draudzīgi būvmateriāli un būvniecības metodes, kas garantē pilnībā ekoloģisku ēkas uzcelšanu no jauna, turklāt būvniecības procesā ir iespējams ēkā integrēt dažādas ilgtspējīgas tehnoloģijas, kas samazinās elektrības patēriņu vai siltuma zudumus ilgtermiņā. Savukārt citi atcirtīs, ka renovācija ir zaļākā versija.

Jāteic, ka neeksistē viena konkrēta atbilde, kas ļaus atšķetināt šīs domstarpības, – katrs gadījums ir jāvērtē pēc vairākiem kritērijiem. Dažkārt vecas ēkas ir tik ļoti sliktā stāvoklī, ka vienīgais, ekonomiskākais un arī ekoloģiskākais veids ir tās nojaukšana un jaunas celšana. 

Tomēr galvenokārt dabai draudzīgākā metode būs renovācija, nevis jaunas ēkas būve. Tas ir skaidrojams ar būvgružiem, kurus radīs vecās ēkas nojaukšana. Lai arī daudzas ēkas detaļas un struktūras var nākties nojaukt vai izmest, reizēm pat atstājot vien vēsturisko ēkas eksterjeru un nesošās sienas, tomēr radīto būvgružu daudzums būs mazāks nekā tad, ja ēku jauc nost pavisam, vēsta ASV Vides drošības aģentūra. Turklāt – lai nojauktu nesošās konstrukcijas, būs nepieciešama speciāla tehnika ēkas demontāžai, kas arī padara ēkas nojaukšanu videi kaitīgu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu