Mazo mājiņu bums: Latvijā kļuvuši aktuāli mikronamiņi (24)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Tiny Village Latvia

Mazo mājiņu tendence ir apņēmusi visu pasauli - tā ir kā sociāla kustība, kuras ietvaros cilvēkiem izaicinājumu met sīkas platības iekārtošana pilnvērtīgai dzīvei. Nu šī kustība ir nonākusi arī līdz Latvijai. 

Latvijā dzīvi miniatūrā mājā jeb "Tiny house" var izjust Bērzciemā, Engurē. Šeit uzņēmējs Ulvis Noviks ir uzbūvējis vairākas mini mājas un radījis veselu ciematiņu. "Tā doma bija sev izveidot patīkamu māju uz riteņiem. No sākuma bija doma par treilera, veca kempera pārbūvēšanu, kamēr ar dažu cilvēku ieteikumiem nonācu līdz šai idejai," tā raidījumam "900 sekundes" atklāj Ulvis. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kad pirmais namiņš esot bijis gatavs, puisis saprata, ka tā ir aizraujoša un perspektīva lieta. Šīs nav tikai nelielas mājiņas, bet arī domāšanas un dzīves veids. Latvijas mazo mājiņu autors Ulvis stāsta, ka šādās mājās ir jāiemācās dzīvot un jāpielāgojas. Tas nozīmē, ka mazo māju iedzīvotājam ir jāatbrīvojas no visa liekā un jāmācās dzīvot minimālistiski. 

Mikromājiņu otrajā līmenī ir izvietota guļamzona
Mikromājiņu otrajā līmenī ir izvietota guļamzona Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Lai mazajā mājiņā būtu iespējams pilnvērtīgi dzīvot, interjerā tiek racionāli izmantots katrs brīvais kvadrātmetrs. Piemēram, guļamā zona Ulvja būvētajos namos atrodas otrajā līmenī, bet zem guļamās zonas ir ierīkota atpūtas zona, kur arī dīvānu ir iespējams pielāgot gulēšanai. Interesanti, ka mazās mājiņas ir aprīkotas ar riteņiem, kas nozīmē, ka mājas ir mobilas un pārvietojamas. Bērzciema mājiņas ir pieslēdzamas elektrības un ūdens padevei, kas ir pieejama speciālos treileru vai kemperu parkos, taču dažas mikromājiņas elektrību ražo pašas ar saules paneļu palīdzību. Tāpat mazajās mājās neiztikt bez ērtībām - dušas un tualetes poda; noskaloto ūdeni uzkrāj speciālās tvertnēs, kuras ik pa laikam ir jāiztukšo. 

Video: Ieskaties Latvijas mikromājiņu interjerā

Komentāri (24)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu