Topošajiem māksliniekiem - moderna mācību vide: Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edgars Pohevičš

Šā gada rudenī Liepājā ekspluatācijā tika nodota jauna skolas ēka, kuras arhitektūrā ir reprezentēti pilsētas raksturīgie motīvi.  

Pirms 2020./2021. mācību gada sākuma Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola ieguva modernu ēku, kuras tapšanas vēsture, arhitektoniskie un tehniskie risinājumi varētu izstāstīt stāstu, kā kvalitatīvs projektu vadības process no pasūtītāja, arhitekta un būvnieka puses soli pa solim pārtop izcilā rezultātā.

Būvnieka "UPTK" profesionalitāte un materiālu tehnisko un estētisko īpašību pārzināšana ļāvusi arhitekta Andra Kokina idejas realizēt visaugstākajā būvnieciskās kvalitātes līmenī un radīt arhitektoniski iespaidīgu objektu. Ēkas projektēšanas laikā tika pārvarētas dažnedažādas peripetijas ar būvobjektu ierobežojošiem apstākļiem – sākotnēji tika spriests, vai apbūves laukums būs piemērots plānotajai ēkai, tāpat tika diskutēts par ēkas augstumu un blīvi izvietotajām telpām, vēl arhitektus satrauca tehniski neiespējamā pagraba izbūve, ko pēcāk gan aizstāja ar cokolstāva izveidi.

Foto: Edgars Pohevičs

Arhitektam bija idejas, UPTK – praktiskās realizācijas risinājumi. Pirms projekta īstenošanas visi vienojās par konceptu, kas paredzēja maksimālu taupības režīmu (ne uz kvalitātes rēķina), bet vienu ēkas būvelementu – fasādi – iznest ar augstas klases materiālu.

Lai harmonētu ar apkaimē iedibināto ķieģeļu ēku stilistiku, par labāko fasādes apdares materiālu atzina estētiskās kortena metāla plāksnes ar mākslīgas rūsas faktūru. Būvnieka iedziļināšanās materiāla tehniskajās niansēs ir attaisnojusies, un iegūts apjoms ar augstu arhitektonisko vērtību, kas sasaucas arī ar Liepājai raksturīgajiem motīviem – Liepājas metalurgu un Līvu dziesmu Dzelzsgriezējs. Elegantā fasāde slēpj sendviča paneļus ar iekļautu siltinājumu.

Foto: Edgars Pohevičš

Tilts pie ieejas ir vides pieejamības elements, kā arī savieno divas ēkas. Margas ir no tonēta stikla, detaļās jaušami industriālās būvniecības paņēmieni. Piebrauktuve zem tilta ir īpaši radīta ērtām auto piegādēm. Eksponētā betona virsmas telpās ir izcils pienesums un lielisks fons interjera stilam.

Īpaši piedomāts ir pie ēkas dabiskā apgaismojuma - dienas gaisma, ar arhitektonisko risinājumu viltībām, iepludināta pat cokolstāva darbnīcās, kas atrodas zem zemes līmeņa, – gar ēkas fasādi atrakta plata josla, kas labiekārtota ar oļu slāni. Racionāli risinātas mācību un koplietošanas telpu proporcijas, interjerā sava loma ir atsegtajām inženiersistēmām. Direktores un pasniedzēju kabinets aiz plašajiem stiklojumiem morāli tuvina skolotājus un skolēnus. Īstenotais objekts ir 1. kārta, 2. kārta paredz vēl viena apjoma izbūvi.

Foto: Edgars Pohevičš

FOTO: Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola Alejas ielā. Arhitektūras projekts arhitektu birojs K-IDEA, Andris Kokins. Būvnieks UPTK, projekta vadītājs Sandis Kirhners.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu