Majors gandarīts par jauno atbalsta programmu kultūras un izklaides nozarei

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunā atbalsta programma kultūras un izklaides uzņēmumiem ļaus jau tagad sākt strādāt pie jauniem projektiem, kas ir būtiski, pavēstīja koncertaģentūras "PositivusMusic" vadītājs, koncertzāles "Palladium" līdzīpašnieks Ģirts Majors. 

Jau vēstīts, ka kultūras un izklaides nozares uzņēmumiem būs pieejams aizdevums ar granta elementu, ceturtdien par šādu finanšu instrumentu kultūras nozarei vienojusies finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam. 

Majors zināja teikt, ka pagaidām noteikumu projekts tiek gatavots, bet sākotnējā ideja paredzēja, ka būs jāīsteno biznesa projekti, proti, tādi, kas ļaus atpelnīt ieguldītos līdzekļus. Turklāt finansējums paredzēts vietējiem uzņēmējiem, māksliniekiem, tehniskā nodrošinājuma kompānijām, norises vietām, lai šie finanšu līdzekļi akumulējas industrijā šeit uz vietas.

Majors arīdzan norādīja, ka labāks priekšstats, kā šis instruments strādās, būs tad, kad noteikumu projekts būs pieņemts, jo nereti "velns slēpjas detaļās". Tomēr, viņa ieskatā, šis ir pozitīvi vērtējams solis un līdzīgs atbalsts kultūras un izklaides nozares uzņēmumiem tiek sniegts arī citās Eiropas valstīs.

Viņaprāt, šis instruments ir būtisks, jo tas neliek uzņēmumiem gaidīt Covid-19 pandēmijas beigas, lai atsāktu darbu. Šis rīks ļaus gatavot projektus laikam, kad tos varēs īstenot dzīvē un, Majora ieskatā, tā ir pareiza pieeja.

"Runa nav par mākslīgo elpināšanu, jo, piemēram, līdzšinējās programmas palīdzēja segt ikdienas izmaksas un noturēt uzņēmumus pie dzīvības. Šis instruments dos iespēju strādāt pie nākotnes projektiem un tas ir būtiski,"

uzsvēra Majors, norādot, ka šāda atbalsta forma Latvijas kultūras un izklaides nozares uzņēmumiem būs pirmo reizi.

Jau vēstīts, ka instruments paredzēts apgrozāmajiem līdzekļiem projektu, tai skaitā sadarbības projektu starp vairākiem uzņēmumiem, īstenošanai.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Projekta minimālā summa būs 15 000 eiro, bet maksimālā - 300 000 eiro, no kuras maksimālā granta summa 150 000 apmērā. 60% no summas būs aizdevums, bet 40% - grants. Projektam jābūt īstenotam viena gada laikā no visu ierobežojumu atcelšanas.

Ar instrumentu plānots atbalstīt uzņēmumus, kas reģistrēti Latvijā un darbojas noteiktās nozarēs. Plānots, ka atbalstu varēs saņemt saskaņā ar "Altum" vērtējumu par dzīvotspējīgiem uzņēmumiem. Plānots, ka tiks atbalstīti ap 60 uzņēmumi. Par finanšu instrumentu atbildīgā ministrija būs Kultūras ministrija.

Finanšu ministrija (FM) iepriekš uzsvēra, ka instrumenta mērķis ir stimulēt iespējami ātru ekonomiskās aktivitātes atjaunošanu, kā arī ilgtermiņa finansiālo dzīvotspēju kultūras, atpūtas, izklaides nozares uzņēmumiem un ar nozari saistītai ekosistēmai, tai skaitā māksliniekiem, tehniskajām kompānijām un norises vietām.

Gala lēmumu par programmas ieviešanu vēl jālemj Ministru kabinetam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu