Ungārijā radīta mūsdienīga brīvdabas baznīca, kas uzbūvēta uz padomju pieminekļa cokola (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Robert Gutowski Architects

Ungārijas arhitektūras studija ir radījusi brīvdabas baznīcu svētceļniekiem, kuri apmeklē svētnīcu nelielajā Alsószentiván ciematā Ungārijas Fejēras apgabalā.

Fatimas Dievmātes svētnīcā, kuru uzcēla "Robert Gutowski Architects", kas ir izstrādājusi projektus Ungārijā, sākot no UNESCO mantojuma vietām līdz ģimnāzijām, ietilpst trīsstūra formas koka paviljons ar šindeļu jumtu, kas kalpo kā altāris. Struktūra ir pacelta uz viena liela, neslīpēta akmens bluķa, kas agrāk kalpoja par 20 tonnu smagu cokolu piemineklim padomju okupācijas barakās. Dievkalpojuma apmeklētājiem tika uzcelti koka soliņi, kas vērsti pret altāri. Reliģiskā vieta atrodas starp veciem kastaņiem un klasicisma savrupmāju, kas kalpo arī kā alternatīva iekštelpu baznīca.

Foto: Robert Gutowski Architects

"Apkārtnes atjaunošanas laikā mūsu galvenais mērķis bija saglabāt sākotnējo sajūtu un atmosfēru," saka arhitekti. "Mūsu galvenā ideja bija izmantot lētas, viegli uzbūvējamas un tomēr ļoti precīzi izstrādātas konstrukcijas."

600 cilvēku ciematu Alsószenitván svētceļnieki no visas pasaules apmeklējuši kopš 1951. gada, kad sabiedrība pirmo reizi pieminēja Jaunavas Marijas parādīšanos, kas notika 1917. gadā netālu no mazās Portugāles pilsētas Fátimas. Pēc šī notikuma visā pasaulē tika dibinātas daudzas svētceļojumu vietas, kurās tika atzīmēta Marijas “parādīšanās” Fátimā. Vietne Alsószentiván tika atjaunota 2017. gada pasākuma simtgadei un pabeigta 2019.

Foto: Robert Gutowski Architects
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu