Vīrietis vai sieviete? Indras Burkovskas spilgtā loma filmā "Bedre" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dace Pūce un Indra Burkovska
Dace Pūce un Indra Burkovska Foto: publicitātes

Viens no noslēpumainākajiem un pārsteidzošākajiem tēliem režisores Daces Pūces spēlfilmā "Bedre" ir Jūrnieks, ko atveido aktrise Indra Burkovska. Tiesa, skatītājs tikai pēc krietna brīža sāk nojaust, ka mežmalā dzīvojošais vientuļnieks, kurš darina krāšņu, mīlestības cauraustu vitrāžu, īstenībā ir sieviete.

Aktrises izvēle Jūrnieka lomai nebija vienkārša.

“Jūrnieka loma ir īpaša, tāpēc tai meklējām īpašu aktrisi. Ne tikai Latvijā, arī Lietuvā, Polijā, Igaunijā, kur gandrīz atradām – vizuāli aktrise bija ļoti piemērota, taču mani satrauca valodas barjera un balss. Šajā lomā mums aktrises nebija visilgāk: jau bijām atraduši filmēšanas lokāciju, bet paša mājas saimnieka nebija. Aktrisēm, kuras nāca uz provēm, iedevu epizodes tekstu bez jebkādām norādēm, lai viņas pašas to nospēlē, kā jūt un saprot. Indra vienīgā šo tekstu pateica ar to nozīmi, kuru biju vēlējusies tajā ietvert,” atklāj režisore Dace Pūce.

Lielākais izaicinājums filmas māksliniekiem bija vizuāli pārveidot sievieti par vīrieti, turklāt tā, lai aktrise nebūtu atpazīstama.

“Es gribēju to pārsteiguma efektu, lai skatītāji, tāpat kā galvenais varonis Markuss, domā – Jūrnieks ir tāds īpatnējs onkulis – un patiesību atklāj kopā ar Markusu, ne ātrāk,”

saka Dace Pūce.

Grima māksliniece Anete Šidlovska paveikusi lielisku darbu, pilnībā pārveidojot Indras Burkovskas degunu un piešķirot viņai arī citus Jūrniekam, bet ne pašai aktrisei raksturīgus vaibstus. Indrai Burkovskai arī nācies doties pie zobārsta, lai izgatavotu īpašu platīti un aktrises zobi izskatītos citādi.

Indras Burkovskas spilgtā loma filmā "Bedre"
Indras Burkovskas spilgtā loma filmā "Bedre" Foto: Ekrānuzņēmums

Dace Pūce atklāj, ka radošā komanda īpaši piestrādājusi arī pie Jūrnieka apģērba.

“Visu ko vilkām viņai mugurā, bet kaut kas īsti līdz galam nebija labi. Un tad es ieraudzīju fotoattēlu ar filmēšanas lokācijas īpašnieku – un tieši tā arī nolēmām Jūrnieku saģērbt: bezkrāsainā džemperī, brūnās biksēs, ar naģeni galvā, bet svinīgos gadījumos – rozīgā pletkreklā,” atklāj režisore.

Tomēr vislielākais izaicinājums bija izmainīt aktrises balsi. Teātra mīļotāji zina, ka Indrai Burkovskai ir specifisks, uzreiz atpazīstams balss tembrs. Lai intrigu neatklātu uzreiz, vienubrīd radusies doma viņu dublēt, taču no šīs idejas režisore atteikusies. Risinājums izrādījies tehniska balss pazemināšana ar īpašu programmu, kas balsi nepārveido, bet nedaudz pazemina. Kopš brīža, kad filmā atklājas, kas Jūrnieks ir patiesībā, Indras Burkovskas balss skan dabiski.

Pati aktrise atklāj – šī loma viņai bija īpaša, jo Jūrnieka tēls iemieso katra cilvēka alkas pēc brīvības. Viņa uzskata – ir svarīgi atrast ceļu uz to, un nav būtiski, kādās drēbēs cilvēks staigā un kādu darbu dara. Bet, lai filmā redzamā īstas vitrāžas tapšana izskatītos pēc iespējas dabiskāk, gatavojoties lomai, Indra Burkovska apmeklējusi privātstundas pie vitrāžu mākslinieka Agra Buteļa.

Visi pūliņi vainagojušies panākumiem: pēc filmas “Bedre” seansiem tiekoties ar skatītājiem visā Latvijā, Dace Pūce atzīst – pārsteigums izdodas atkal un atkal.

“Cilvēki ir diezgan pavirši, viņi izlasa titrus filmas sākumā, bet tūlīt pat aizmirst, ka viņiem apsolīta Indra Burkovska. Un tad ir pārsteigti, ka tā ir viņa. Sievietes ir vērīgākas un atpazīst ātrāk, bet vīrieši gan ne,”

ar smaidu saka režisore.

Par vienu gan visi ir vienisprātis – Jūrnieka loma ir izcils Indras Burkovskas darbs, par kuru aktrise būtu godam pelnījusi kino balvu “Lielais Kristaps”. Viņa tai ir nominēta kategorijā “Labākā aktrise otrā plāna lomā”.

Kā ziņots, Latvija jau četrpadsmito reizi izvirza filmu, kas pretendēs uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars", sacenšoties kategorijā “Labākā ārzemju filma / Best International Feature Film”. Nacionālā Kino centra izveidotā ekspertu komisija apspriedē un balsojumā vienojusies izvirzīt režisores Daces Pūces spēlfilmu “Bedre”.

Foto: Ar stāvovācijām sagaidīta filmas “Bedre” pirmizrāde.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu