Annas Baklānes "Laimes sajūta"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Anna Baklāne
Anna Baklāne Foto: publicitātes

25. novembrī izdevniecības "Aminori" mākslas telpā atklās gleznotājas Annas Baklānes personālizstādi "Laimes sajūta", informē galerijā. 

"Dzīves jēga ir atrast veidu, kā būt laimīgam, neskatoties uz apkārtējiem apstākļiem," uzskata gleznotāja Anna Baklāne. "Pandēmijas laikā sāku apzināti piefiksēt, kuros brīžos jūtos laimīga – kad eju pa meža taku vai sēžu pie Gaujas un skatos ūdenī; kad gleznā kaut kas sanāk tā, kā gribēju, vai, kad sanāk gluži netīšām; kad bērni guļ un tu skaties, cik viņi ir skaisti; kad samiegojusies iedodu vīram buču no rīta; kad filigrāni noparkoju auto šaurā vietā; kad pārvaru bailes un ar sniega dēli paveicu kādu īpašu triku; kad perfekti izravēju dobi; kad pati izaudzēju dārzeņus un pabaroju ar tiem bērnus. Šīs izstādes darbi ir mani laimes sajūtas meklējumi."

Izstāde noslēdz intensīvo un piepildīto laiku, kurā tapušas šīs gleznas. Vērojot Annas Baklānes košos darbus, kuros netrūkst eksotisku ziedu un dzīvnieku, rodas iespaids, ka māksliniece dzīvo sapņu pasaulē, bet izrādās, ka tā nemaz nav.

"Es neko neizgudroju. Gleznoju, to, kas man apkārt,"

viņa saka.

Cīnoties ar pandēmijas laika stresu, māksliniece sākusi kopt dārzu, stādīt puķes un audzēt dārzeņus, tāpēc augu motīvi ienākuši arī viņas glezniecībā. Arī brīnumi paši nāk pie viņas – piemēram, pavisam īsta baltā lapsa, kas satikta uz ceļa, braucot no Cēsīm uz Raunu. Tagad tā iemūžināta gleznā "Satikšanās".

Anna Baklāne
Anna Baklāne Foto: publicitātes

Pandēmijas laikā Anna Baklāne, tāpat kā visi, saskārusies ar grūtībām un pielāgojusies apstākļiem. Gleznojusi pārāk lielas gleznas pārāk mazā istabiņā, rūpēs par ģimeni centusies atrast brīdi, lai "pazaudētos" gleznošanā un ieietu "dziļajā domāšanā".

"Tas ir brīdis, kad nejūtu laiku. Tikai gleznojot izjūtu savu mieru," tā gleznotāja.

Šī izstāde sniedz iespēju arī mums sajust Annas mieru, ielūkoties viņas pasaulē un izbaudīt intimitāti, kas rodas starp mākslinieku un gleznas vērotāju.

Anna Baklāne

Anna Baklāne (1982) dzimusi mākslinieku Vijas Maldupes un Jura Baklāna ģimenē, ieguvusi mākslas maģistres grādu Latvijas Mākslas akadēmijā pie profesoriem Normunda Brasliņa, Kristapa Zariņa un Jura Jurjāna. Izstādēs piedalās kopš 2000. gadu sākuma. Sarīkojusi personālizstādes “Nomoda sapņi” (galerija “Daugava”, 2009) un “Sociālais tīkliņš” (Agijas Sūnas galerija, 2010). Darbi atrodas privātās kolekcijās ne tikai Latvijā, bet arī Lielbritānijā, Itālijā, Zviedrijā, Austrijā, Kanādā, ASV, Baltkrievijā, Francijā, Vācijā, Japānā, Šveicē.

Izstāde mākslas telpā "Aminori" K. Valdemāra ielā 69 apmeklētājiem atvērta no 25. novembra darba dienās no plkst. 11.00 līdz 18.00. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu