Kristietībā modē moderns dizains - Ferrāras baznīca (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

Spāņu arhitektūras studija "EMBT" ir izstrādājusi ķieģeļu un ģipša apšūtu baznīcu Ferrārā, Itālijā, kuru rotā izliekts vara jumts un interjers, kura mērķis ir mūsdienīgi atspoguļot pirmatnējās baznīcas.

Baznīca tika izstrādāta 10 gadu laikā un tika pabeigta 2021. gadā. Tā atrodas Ferrāras Arginonas apkaimē, un tai ir nevienmērīga, organiska forma. Skulpturālais dizains un viļņains vara pārklājuma jumts atsaucas uz gaisa baloniem, kas ik gadu piepilda debesis virs Ferrāras.

"Iedvesma radās kādu dienu, analizējot teritoriju un vidi, kad redzējām Ferrāras debesis pilnas ar gaisa baloniem starptautiskajā festivālā, kas notiek katru gadu septembrī," sacīja Benedetta Tagliabue, "EMBT" direktore un līdzdibinātāja.

710 kvadrātmetrus plašās baznīcas fasāde veidota no ķieģeļiem un ģipša un izskatās svītraina.

Dažviet ķieģeļi ir novietoti trīsstūrī, atsaucoties uz renesanses laikmeta "Palazzo dei Diamanti" Ferrārā.

Baznīca tika veidota uz "vizuālās un garīgās ass" iepretim jaunajam tiltam, kas ved uz Ferrāras pilsētu pāri upei. Tās priekšā ir plašs laukums, kas kalpo kā satikšanās vieta, kā arī baznīcas pagalma paplašinājums. Lielas koka durvis ved iekšā baznīcā, kur altāris atrodas centrā zem liela apļveida jumta loga. Ap to radiāli izvietota zāle, sānu kapela, sakristeja un citas palīgtelpas.

Centrālajā telpā, kas veltīta apustulim Svētajam Jēkabam, ir neapstrādātas betona sienas un akmens grīda. Tā altāris tika izgatavots no balta akmens bloka, kas tika atstāts gandrīz pilnībā neapstrādāts, piešķirot interjeram raupju noskaņu.

Neapstrādātais, neizgreznotais altāra dizains izvēlēts, lai "atcerētos pirmatnējās baznīcas momentus, kad tika svinēta mise ar atrastiem priekšmetiem un kur simbols ieguva vēl lielāku nozīmi", norāda studija.

Virs joma atrodas liels krusts, kas izgatavots no koka sijām, kas tika izglābtas no Ferrāras vecā rātsnama. Zem jumta loga ir piekārts koka baldahīns, un tas ir paredzēts, lai atdarinātu Svētā Jēkaba ​​gliemežvāka formu, kas ir apustuļa tradicionālais simbols.

Mākslinieks Enzo Cuči radīja mākslas darbus interjeram, tostarp lielus pelēkus akmens krustus, kas izvirzīti no baznīcas sienām, un krāsainus keramikas darbus. Interjera organisko sajūtu pasvītro mēbeles, kas izgatavotas no dažāda veida laminēta koka, joslainumam saskanot ar eksterjeru.

Savukārt vairāk uz Itālijas dienvidiem arhitektūras studija "Mario Cucinella Architects" ir izveidojusi vēl vienu modernu monolītu betona baznīcu "Santa Maria Goretti" ar krusta formas ieeju Mormanno pilsētā. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu