"Izvēle" - Aušvicas koncentrācijas nometnes izdzīvotājas stāsts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Edīte Eva Egere jaunībā
Edīte Eva Egere jaunībā Foto: Ekrānuzņēmums

"Apgādā Zvaigzne ABC" iznākusi Dr. Edītes Evas Egeres grāmata "Izvēle", holokaustu un koncentrācijas nometni pārdzīvojušās memuāri.

Grāmatas autore sešpadsmit gadu vecumā kopā ar pārējo ģimeni tika ieslodzīta Aušvicas koncentrācijas nometnē. Pēc kara Edīte pārcēlās uz dzīvi ASV, kur ieguva doktora grādu psiholoģijā, un ar savām lekcijām un grāmatām izpelnījās starptautisku ievērību un atzinību. "Izvēle" ir izcila grāmata, kura ne vien atklāj neiedomājamas sāpju dzelmes, bet arī palīdz no tām izkļūt.

Lai kas būtu noticis tavā dzīvē – esi cietis no fiziskas vai emocionālas vardarbības, pārdzīvo smagas zaudējuma sāpes, cīnies ar atkarībām vai trauksmi un depresiju, esi zaudējis tuvību ģimenē, saskāries ar smagu slimību vai vienkārši nezini, kā iegūt īstenu prāta brīvību un jēgpilnu dzīvi –, lasi doktores Edītes Evas Egeres patieso, iejūtīgo un bezgala viedo grāmatu "Izvēle".

Dr. Edītes Evas Egeres grāmata "Izvēle"
Dr. Edītes Evas Egeres grāmata "Izvēle" Foto: publicitātes

Sirdi plosošs, bet iedvesmojošs ir jau pats Edītes dzīvesstāsts, ar kuru viņa dalās grāmatā. 1944. gada pavasarī sešpadsmit gadu vecumā nonākusi Aušvicas koncentrācijas nometnē, viņa izvēlas rast spēku savā iekšējā pasaulē. Edīte ne tik vien pati pārcieš visas nāves nometnē pieredzētās šausmas, bet vēl arī spēj palīdzēt citām ieslodzītajām. Pēc kara viņa ar ģimeni pārceļas uz ASV, kur gadiem ilgi cīnās ar agrā jaunībā iegūto psihotraumu, tomēr atrod sevī iekšējo brīvību un piedošanu un iegūst doktora grādu klīniskajā psiholoģijā, lai turpmāko dzīvi veltītu savu pacientu dziedināšanai.

Grāmatā starptautiski atzītā Ungārijas ebreju izcelsmes doktore, grāmatu autore un lektore, izmantojot piemērus no savas un pacientu pieredzes, rāda ceļu, pa kuru ikvienam iespējams izkļūt no paša psihes radītā cietuma. Liela nozīme šajā ceļā ir arī autores apbrīnojamās personības spēkam un harismai.

Savas grāmatas noslēgumā autore uzrunā lasītāju: "Lūk, te esi arī tu. Savā vissvētākajā tagadnē. Ne es, ne arī kāds cits nespēs tevi izdziedināt. Manos spēkos ir tikai atbalstīt tavu izvēli – ķieģeli pa ķieģelim nojaukt sava prāta cietuma sienas. Tu nevari izmainīt to, kas ir noticis, ko esi izdarījis pats vai ko tev ir nodarījis kāds cits. Bet vari izvēlēties, kā dzīvot tagad. Mans dārgais lasītāj, tu vari izvēlēties būt brīvs."

No angļu valodas tulkojusi Liene Spīgule.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu