Īsi pēc kinozinātnieka Freiberga aiziešanas mūžībā iznāk viņa trešā grāmata "Vakar, šodien, rīt"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Dienasgaismu beidzot ieraudzījusi  kinozinātnieka, Latvijas Universitātes  Sociālo zinātņu fakultātes  pasniedzēja Viktora Freiberga trešā grāmata - filmu dienasgrāmata "Vakar, šodien, rīt"
Dienasgaismu beidzot ieraudzījusi kinozinātnieka, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzēja Viktora Freiberga trešā grāmata - filmu dienasgrāmata "Vakar, šodien, rīt" Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ, kad mūžībā aizgāja kinozinātnieks, Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) pasniedzējs Viktors Freibergs, dienasgaismu beidzot ieraudzījusi viņa trešā grāmata - filmu dienasgrāmata "Vakar, šodien, rīt", kas sarakstīta kopā ar kino pētnieci Danielu Zacmani, informēja Nacionālajā kino centrā (NKC).

Kā norāda izdevniecībā "Aminori", grāmata, kurai sākotnēji bija paredzēts iznākt jau 2021.gada nogalē, ir Freiberga un Zacmanes piezīmes par filmām un mazliet par dzīvi. Īsās refleksijas strukturētas dienasgrāmatas formāta bloknotā un papildinātas ar asprātīgām mākslinieka Bruno Meļļa ilustrācijām.

Izdevuma ieceri pirms gandrīz diviem gadiem Freibergs raksturojis kā vēlmi "radīt vizuāli saistošu, īsu komentāru virkni, kas atspoguļotu divu cilvēku kinoskatīšanās pieredzi un ievilinātu lasītājus šajā kinopasaulē kā Alises trušu alā". Freibergs bijis ļoti priecīgs par grāmatas maketu, izceļot, ka bloknots ne mazākajā mērā neatgādina kārtējo grāmatu par kino.

Grāmatā iekļauto filmu sarakstā ir gan labi zināma un sena klasika, gan jaunas un mazāk populāras filmas, kinodarbi, par kuriem abi autori rakstījuši žurnāla "Rīgas Laiks" rubrikā "RL skatās", melodrāmas un šausmu filmas, iecienītas un mazāk mīļas filmas. Filmu izvēli Freibergs grāmatas ievadā raksturojis kā no skapjaugšas noceltu kasti, kurā atrodas kas aizmirsts un arī kas neredzēts. Izlasē ir gan, pēc autoru domām, izcilas filmas, kas "jānoskatās vismaz reizi gadā", gan tādas, kuras viņi neiesaka skatīties, bet tā vietā labāk aiziet pastaigāties.

Kopumā kalendārajās piezīmēs apskatītas apmēram 200 filmas, izdevuma beigās pievienots filmu saraksts ar norādi, kurā plānotāja datumā atrodams katrs ieraksts.

Filmu dienasgrāmatas sākumā lasāmi abi autoru ievadvārdi. Zacmane sākotnēji Freibergu iepazinusi kā pasniedzēju un filmu tulku, bet ar laiku abi kinomīļi kļuvuši par draugiem, un kino abu sarunās vienmēr ir bijis klāt.

Kinodienasgrāmatas ilustrācijas veidojis mākslinieks Bruno Mellis, ieraksti mijiedarbojas ar mākslinieka radītajiem tēliem, kas reizēm ilustrē filmu, bet reizēm arī ironizē par rakstītājiem. Izdevuma literārais redaktors ir Arturs Hansons.

Dienasgrāmatu "Vakar, šodien, rīt" izdod izdevniecība "Aminori", kas ar Freibergu sadarbojusies jau iepriekš - 2019.gadā šajā apgādā klajā nāca Freiberga pirmā grāmata "Kinomāna slimības vēsture", kura ieguva Dzintara Soduma balvu literatūrā.

Kā ziņots, Freibergs mūžībā aizgāja trešdien 66 gadu vecumā. Atvadīšanās no viņa notiks otrdien, 19.jūlijā, plkst.14 Krematorijas Lielajā zālē Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu