Igauņu fotogrāfe pievēršas Baltijas jūras piesārņojuma tēmai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

No 15. jūlija līdz 9. septembrim ISSP galerijā būs skatāma igauņu mākslinieces Kristinas Ollekas personālizstāde «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem», kas pievēršas Baltijas jūrai — vienai no vispiesārņotākajām jūrām pasaulē. Izstādes atklāšanā 14. jūlijā pulcējās dažādi Latvijas radošās vides pārstāvji. 

Māksliniece Kristina Olleka (Kristina Õllek) izstādē apvieno fotogrāfiskus un skulpturālus elementus, balstoties personīgos novērojumos un pētījumos par cilvēku ietekmi uz jūras ekoloģiju.

Viņa koncentrējas uz zilaļģēm un Baltijas jūru, kuras trauslā ekosistēma ir atkarīga ne tikai no dabiskiem faktoriem, bet to spēcīgi ietekmē arī cilvēku populācija tai apkārt —

lauksaimniecības noteces, rūpnieciskās ķīmiskās vielas, slikta ūdens apsaimniekošana, atkritumi, intensīva jūras satiksme, zemūdens troksnis utt.

«Baltijas jūra ir daļēji slēgta, lēni plūstoša jūra, tāpēc tās atjaunošanās spējas ir salīdzinoši ierobežotas.

Liekās barības vielas, neatbilstoša ūdens attīrīšanas sistēma un jūras temperatūras paaugstināšanās būtiski ietekmē zilaļģu populāciju, izraisot ikgadēju zilaļģu ziedēšanu — toksisku parādību, kas rada noplicinātas un ar skābekli nabadzīgas teritorijas.

Fotogrāfija no Baltijas jūras piesārņojumam veltītās izstādes
Fotogrāfija no Baltijas jūras piesārņojumam veltītās izstādes Foto: Foto: Kristīne Madjare

Šīm mirušajām zonām ir milzīga ietekme uz jūras ekoloģiju.

Mirusī zona izveidojusies arī aptuveni 100 000 kvadrātkilometros Baltijas jūras dibena — ceturtdaļā no tā kopējās platības —, jo sāļākais un blīvākais ūdens, kas atrodas apakšā, to izolē no virszemes ūdeņiem un atmosfēras,» stāsta māksliniece.

Personālizstādē ISSP galerijā izmantots jūras sāls, zilaļģes, bioplastmasa, silikons un citi organiski un neorganiski materiāli, kas kļūst par fotogrāfisko darbu un instalācijas sastāvdaļu, iegūstot jaunu fizisko slāni un materialitāti.

Izstāde būs apskatāma līdz 2022. gada 9. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu