"Danielam cieši jāsadarbojas ar advokātu." Ārlietu ministrija komentē latviešu pāra situāciju Āfrikā

Foto: instagram/ride.with.mimi
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Latviešu pāris Daniels un Māra 18. maijā devās savas dzīves lielākajā piedzīvojumā - ceļojumā ar motociklu apkārt Āfrikai, taču 5. augustā Daniela vadītais spēkrats notrieca sievieti, kura ceļā uz slimnīcu gāja bojā. Šobrīd jaunietis gaida tiesas sēdi, kurā noskaidrosies viņa liktenis. 

Daniels un Māra sāka savu ceļu no Marokas. Vairāk nekā 80 dienas viņi baudīja dabu, cilvēku viesmīlību, iepazinās ar citiem baikeriem. Dienu pirms liktenīgā 5. augusta, kad Daniels notrieca sievieti, pāri pievīla navigācija un viņi novirzījās no asfalta ceļa. Abi piedzīvoja negadījumu, braucot pāri koka tiltam, - tas salūza un Māra guva smadzeņu satricinājumu. "Viņa aizmirsa visu Nigēriju, kur bijām trīsarpus nedēļas, Kamerūnu aizmirsa... Es aizvedu viņu uz vietējo klīniku, kas bija slikta iestāde, kur viņu nosūtīja taisīt datortomogrāfiju. Nākamajā rītā devāmies tālāk uz Librevillu. Un jā, Kongo ap plkst. 16.00 notika tā traģēdija."

Daniela vadītais motocikls notrieca sievieti, kura nomira ceļā uz slimnīcu. Viņš atminas, ka sieviete izskrējusi uz ielas, izvairījusies no pretim braucošās kravas automašīnas un tad apstājusies ielas vidū. "Viņa nemaz nepaskatījās uz manu pusi nevienu reizi. Es sāku signalizēt, samazināt ātrumu, viņa sāka skriet uz labo sānu joslu. Es mēģināju izvairīties, bet aizķēru viņas kāju."

Jaunietis norāda, ka sieviete, kura bija aptuveni 66 gadus veca, negadījumā lauza kāju. Pēc notikušā pārim un aculieciniekiem izdevās "nostopēt" pikapu, kas sievieti kopā ar Māru nogādāja tuvējā armijas slimnīcā. Daniels norāda, ka slimnīca atradusies 90 kilometru attālumā no notikuma vietas un ceļš līdz tai līdzinājies kara laukam. "Es nezināju ceļa apstākļus, ar moci to nejūt. Ar mašīnu no bedrēm nav iespējams izvairīties. (..) Viņi brauca nepilnas divas stundas, un sievieti pasludināja par mirušu slimnīcā," atminas Daniels.

Nokritu uz ceļiem, pārdzīvoju un sapratu, ka man būs lieli sūdi...

Domāju, ka viss, ceļojums beidzies, pārdzīvoju, nezināju, ko citu varēju darīt, lai izvairītos no negadījuma. Nākamajā dienā pie pāra ieradās vietējie motociklisti, ar kuriem viņi bija paspējuši sadraudzēties, apceļojot Āfriku. Viņi arī palīdzējuši atgūt pāra privātās mantas, nodrošināt viņus ar pārtiku un pat sarunāt tikšanos ar mirušās sievietes ģimeni.

"Mūs visi pārliecināja, ka nebūs cietumsoda. Man tikai jāapmaksā sievietes bēres," uzsver Daniels.

Sagrabinot kopā pēdējos līdzekļus, lūdzot palīdzību sociālajos tīklos un pieņemot naudu arī no nesen iepazītajiem baikeriem, pārim izdevās savākt nepieciešamo summu sievietes bērēm.

""Kompensācija ģimenei - tas ir labi, bet tas neatbrīvo no soda," - to man paskaidroja prokurors," atminas Daniels.

Šobrīd pāris gaida 25. augustu, kad noteikta tiesas sēde, kurā tiks lemts Daniela liktenis.

"Sejas" sazinājās ar ārlietu ministru (ĀM), kas seko līdzi Daniela un Māras notikumiem Āfrikā.

ĀM apstiprina, ka Spānijas vēstniecība Gabonā ir beigusi sniegt konsulāro palīdzību Latvijas pilsoņiem Gabonā. Spānijas vēstniecības konsule Daniela Vēža lietā ne tikai konsultējās ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu kolēģiem Gabonā par līdzīgiem gadījumiem, kur iesaistīto Eiropas Savienības pilsoņi, un nodrošināja Gabonā pieejamo advokātu sarakstu, bet arī piedalījās 12. augusta tiesas sēdē kā novērotāja un nodrošināja aizturētajiem Latvijas pilsoņiem tulkojumu no franču valodas angļu valodā.

ĀM ir lūgusi lietu pārņemt Francijas vēstniecībai Gabonā, kura vakar tam ir piekritusi. ĀM sadarbībā ar Francijas vēstniecību seko līdzi notikumu attīstībai Gabonā.

Francijas vēstniecība sadarbībā ar Spānijas vēstniecību ir iepazinusies ar Daniela Vēža lietu, kā arī sazinājusies ar advokātu.

Danielam saziņai ir nodota Francijas konsules kontaktinformācija. Francijas vēstniecības konsule saistībā ar paredzēto tiesas sēdi 25. augustā būs ciešā saziņā ar advokātu, lai skaidrotu viņa nostāju un sekotu lietas gaitai.

Diplomātiskās pārstāvniecības strikti ievēro Vīnes konvenciju, kas neļauj iejaukties ārvalstu iekšējās lietās, tai skaitā ietekmēt tiesu un policijas darbu. Vienlaikus tās nevar sniegt juridiskas konsultācijas un aizvietot advokātu. Tāpēc ĀM joprojām aicina Danielu Vēzi cieši sadarboties ar nolīgto advokātu.

Atgādinām, ka ir svarīgi atcerēties, ko diplomātiskās pārstāvniecības ārvalstīs var, un par ko jārūpējas pašiem ceļotājiem:

VAR:

  • izsniegt pagaidu ceļošanas dokumentu, ja pase vai personas apliecība ir pazudusi, nozagta vai bojāta;
  • palīdzēt sazināties ar tuviniekiem vai draugiem, lai saņemtu nepieciešamos naudas līdzekļus;
  • izsniegt valsts aizdevumu, lai segtu ar atgriešanos mājās saistītos izdevumus;
  • ja noticis nelaimes gadījums, informēt tuviniekus un ieteikt turpmāko rīcību;
  • sazināties ar personu ieslodzījuma vietā, lai nodrošinātu tiesības un likumīgās intereses;
  • krīzēs palīdzēt ceļotājiem ar informāciju, kā izceļot no krīzes skartās valsts vai teritorijas;

NEVAR:

  • iejaukties tiesu, policijas un tiesību aizsardzības iestāžu darbā, ja ārvalstī ir izdarīts likumpārkāpums;
  • sniegt juridiskas konsultācijas vai aizstāt advokātu;
  • sniegt zvērināta tulka pakalpojumus;
  • apmaksāt rēķinus, piemēram, par viesnīcu, jurista pakalpojumiem, medicīnisko palīdzību;
  • kārtot ceļotājiem nepieciešamās formalitātes, kas saistītas ar tūrisma kompāniju, aviosabiedrību, banku vai citu iestāžu darbības jautājumiem;
  • nodrošināt labākus apstākļus, piemēram, slimnīcā vai cietumā, nekā citām personām.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu