Paziņoti "Spēlmaņu nakts" balvu pretendenti

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Spēlmaņu nakts" 2021./2022. gada sezonas nominantu paziņošanas preses konference.
"Spēlmaņu nakts" 2021./2022. gada sezonas nominantu paziņošanas preses konference. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ceturtdien Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) preses konferencē savienības priekšsēdētājs Ojārs Rubenis nosauca 2021./2022.gada sezonas Gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" pretendentus 13 nominācijās, informēja LTDS Radošās daļas projektu koordinators Ričards Vorobjovs.

Kategorijā "Gada lielās formas izrāde" uz balvas saņemšanu pretendē Liepājas teātra izrāde "Grimmi", kuras režisors ir Elmārs Seņkovs, Jaunā Rīgas teātra "Post Scriptum" Alvja Hermaņa režijā, kā arī trīs Dailes teātra izrādes "Kokvilnas lauku vientulībā", kuru režisējis Timofejs Kuļabins, "Ļoti labas minūtes", kuras autori ir Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņš, Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo un "Rotkho" Lukaša Tvarkovska režijā.

Nominācijas "Gada mazās formas izrāde" pretendenti ir Daugavpils teātra izrāde "Dzīvnieku ferma", kuru režisējis Viesturs Roziņš, Dailes teātra "Keruaka ceļš" ar režisori Lauru Grozu, teātra trupas "Kvadrifrons" izrāde "Nēmiz pǟl!" Reiņa Botera režijā, kā arī divas almieras drāmas teātra izrādes - Mārtiņa Eihes režisētā "Kalendārs mani sauc" un Ineses Mičules režisētā "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?".

Uz "Gada izrāde bērniem un/vai pusaudžiem" titulu pretendē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra un režisores Paulas Pļavnieces "Dakteris Aikāsāp", Latvijas Leļļu teātra "Katliņpauris", kura režisors ir Edgars Niklasons, Latvijas Leļļu teātra "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu" ar režisori Viju Blūzmu, Valmieras drāmas teātra "Mēs, roks, sekss un PSRS" Jāņa Znotiņa režijā, kā arī "Otello", kas tapusi, teātra apvienībai "esARTE" sadarbojoties ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Elmāra Seņkova režijā.

Gada režisora titulam pieteikti režisori Mārtiņš Eihe par izrādi "Kalendārs mani sauc", Alvis Hermanis, režisējot izrādi "Post Scriptum", Inese Mičule izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?", Viesturs Roziņš, režisējot "Dzīvnieku fermu" un Lukašs Tvarkovskis izrādē "Rotkho".

Par balvu kategorijā "Gada aktrise" cīnīsies aktrises Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Lai dzīvo Karaliene, vivat!" atveidojot Elizabeti I, Jekaterina Frolova Marijas Stjuartes lomā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Lai dzīvo Karaliene, vivat!", Čulpana Hamatova Jaunā Rīgas teātra izrādē "Post Scriptum", Laura Siliņa, atveidojot Majas Ņitovskas lomu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Sievietes daļas", kā arī Elīna Vāne Valmieras drāmas teātra izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?".

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" balvai ir nominētas aktrises Agnese Budovska, atveidojot Intu un Magdalēnu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus", Indra Burkovska mātes lomā Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Mazā naudiņa", Katažina Osipuka, atveidojot Destiny Hope lomu Dailes teātra izrādē "Rotkho", Inese Ramute Metijas Fejas Eikenas lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Osedžas zeme" un Vita Vārpiņa, atveidojot Melas Rotkho lomu Dailes teātra izrādē "Rotkho".

Nominācijā "Gada aktieris" ir ierindoti aktieri Igors Čerņavskis, atveidojot Ledjuku Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Notikums Višī pilsētā", Eduards Johansons, tēlojot Uģi Valmieras drāmas teātra "Mēs, roks, sekss un PSRS", Mārtiņš Liepa Džordža lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?", Jakovs Rafalsons Foma Opiskina lomā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Stepančikovas ciems", kā arī Kaspars Zvīgulis, spēlējot Jāsonu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Mazā naudiņa".

Kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par balvu cīnīsies aktieri Juris Bartkevičs, kurš spēlēja Rotkho lomu Dailes teātra izrādē "Rotkho", Kaspars Gods Pato lomā Liepājas teātra izrādē "Līnenas skaistumkaraliene", Kārlis Freimanis Ivo lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Mēs, roks, sekss un PSRS", Andrejs Jakubčiks, spēlējot Dailes teātra izrādē "Rothko", kā arī Egils Melbārdis Millera lomā Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Ferdinands un Luīze".

Uz titulu "Gada jaunais skatuves mākslinieks" pretendēs Aksels Aizkalns, tēlojot Valteru Kolu Valmieras drāmas teātra izrādē "Amerikāņu bizons", Ieva Estere Barkāne zaķa lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?", Toms Harjo kā Jāzeps Jaunā Rīgas teātra izrādē "Ekspedīcija "Jāzeps", Agnese Laicāne, atveidojot Ria Daugavpils teātra izrādē "Tumšie brieži", Meinards Liepiņš Oskara lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Kalendārs mani sauc", Ritvars Logins, atveidojot Haraldu Jaunā Rīgas teātra izrādē "Jaunie latviešu stāsti. 3. vakars", Sandis Runge Andreja lomā Valmieras drāmas teātra izrādē "Mēs, roks, sekss un PSRS", kā arī Krišjānis Strods, spēlējot Karlosu Valmieras drāmas teātra izrādē "Liesmojošā tumsa".

Balvu kategorijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" varētu saņemt Kārlis Krūmiņš ar mākslīgo intelektu par "Dirty Deal Teatro" izrādi "Frankenšteina komplekss", Ance Muižniece par Valmieras drāmas teātra "Mēs, roks, sekss un PSRS" un Rasa Bugavičute-Pēce par Liepājas teātra "Vilki".

Kā "Gada vizuālā tēla autors" izvirzīti nominanti Uģis Bērziņš, kurš bija atbildīgs par scenogrāfiju un kostīmiem teātra trupas "Kvadrifrons" izrādē "Nēmiz pǟl!", Krista un Reinis Dzudzilo, veidojot scenogrāfiju un kostīmus Dailes teātra izrādē "Ļoti labas minūtes", Valters Kristbergs par scenogrāfiju Daugavpils teātra izrādē "Dzīvnieku ferma", Dāvids Smiltiņš par operatora darbu Ģertrūdes ielas teātra izrādē "Vasarnieki", Reinis Suhanovs, atbildot par scenogrāfiju un kostīmiem Liepājas teātra izrādē "Grimmi", kā arī trīs mākslinieki, kas iesaistījās Dailes teātra izrādes "Rotkho" tapšanā - Fabjēns Ledē, veidojot scenogrāfiju, Jakubs Lehs, veidojot video un Euģenijus Sabaļausks, esot atbildīgs par gaismu.

Uz nomināciju "Gada jaundarbs mūzikā" pretendē mūziķi Zane Dombrovska par Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Ferdinands un Luīze", Lubomirs Gželaks par Dailes teātra izrādi "Rotkho", Kārlis Tone par mūziku teātra trupas "Kvadrifrons" izrādē "Nēmiz pǟl!", Emīls Zilberts Valmieras drāmas teātra izrādē "Kalendārs mani sauc" un Andris Vilcāns Liepājas teātra izrādē "Jaunā līgava".

Kategorijā "Gada horeogrāfs vai kustību mākslinieks" ierindoti mākslinieki Aigars Apinis par Valmieras drāmas teātra izrādi "Kalendārs mani sauc", Kārlis Božs par izrādi "Dzīvnieku ferma" Daugavpils teātrī, Elīna un Rūdolfs Gediņi Dailes teātra izrādē "Ļoti labas minūtes", Inga Raudinga Latvijas Nacionālā teātra "Ferdinands un Luīze" un Pavels Sakovičs Dailes teātra izrādē "Rotkho".

2021./2022.gada sezonā "Spēlmaņu nakts" žūrijas komisijas sastāvu palielināja līdz septiņiem cilvēkiem, tajā iekļaujot arī nozares praktiķus. Žūrijas komisijas priekšsēdētāja ir teātra kritiķe un zinātniece Edīte Tišheizere, viņas vietniece - teātra zinātniece Līga Ulberte. Tāpat žūrijā ir teātra kritiķis Toms Čevers, teātra kritiķe un Latvijas Televīzijas kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un zinātniece Zane Radzobe, aktrise Dace Bonāte, kā arī kultūras žurnāliste Marina Nasardinova.

"Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija šogad notiks 23.novembrī Dailes teātrī.

Gada balvu teātrī "Spēlmaņu nakts" finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu