Ja negribas palikt mājās: gadumijas pasākumi Rīgā

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ja pamainījušies plāni un atvadas no aizvadītā gada tomēr esat nolēmuši veikt kur citur, nevis mājās, piedāvājam dažādas iespējas, kur un kā tas izdarāms.

Kultūras un izklaides pasākumu rīkotāji šogad šķiet īpaši pacentušies – pārskatot notikumu klāstu, var secināt, ka padomāts gan par izmeklētām ekstravagancēm, gan norisēm, kuras pieejamas katram un par velti. 

SIERA PLATE. SVĒTKU SPECIĀLAIS

30. decembris 19.00

Vagonu Zāle, Vagonu iela 19/21

Foto: Publicitātes foto

Par devīzi izvēloties vārdu spēli “Siers virs Zemes un cilvēkiem labs prāts”, prom no pilsētas centra gaismām un rosības vedina reperi Rolands Če un Xantikvariāts. Sevi dēvējot par “repa spēles brāļiem no citas mātes”, nemiera gari ielūdz uz repa šovu “Siera plate. Svētku speciālais”. Tas norisināsies kultūrvietā “Vagonu Zāle”, kura šogad paspējusi nostiprināt savas pozīcijas nepieradinātas un jaudīgas izklaides laukā.

Šis būs abu mākslinieku vienīgais kopīgais koncerts šogad, kuru abi apņēmušies ieturēt “brīnumaini pārbagātā gaisotnē”. Šim nolūkam palīgā dosies Ziemassvētku ansamblis ar ļoti plaši (vai šauri) interpretējamu nosaukumu “Gerača Bērni”. Kaut gan rīkotāji izziņojuši, ka pasākumu var apmeklēt bez vecuma ierobežojuma, zināmu piesardzību tomēr vajadzētu ievērot, domājot par jaunākās paaudzes klausītājiem. Reps tomēr mēdz runāt ārkārtīgi tieši...

70-80-90 gadu vinila mūzika

30. decembris 20.00

Bārs “Rapsodija”, Vaļņu iela 32

Foto: Shutterstock

Vinila atgriešanās cilvēku dzīvēs šķiet aptuveni pēdējo piecu gadu izteiktāka parādība, taču, protams, ir mūzikas mīļotāji, no kuru dzīvēm melnie un citu krāsu ripuļi nekad nav pazuduši. Var jau būt, ka plates sniegtajam skanējumam mēdz piedēvēt romantiski poētiskas nokrāsas, taču savs pamats tam noteikti ir. Plate nozīmē mūzikas klausīšanos, ne tikai skanēšanu un pārslēgšanu šurpu-turpu.

Ne tikai klausīties, bet arī izkustēties – pie tam, minētajām dekādēm raksturīgajā apģērbā – aicina mūzikas vieta “Rapsodija”, atvēlot Jaungada sagaidīšanas parādi komandēt tieši vinilam. Paredzēti konkursi ar balvām, un šo pienākumu uzņēmies veikt “godātais dramatisko teātru un romantisko vakaru mākslinieks” Hercogs Romance Justs.

SINATRA GADUMIJĀ / Daumants Kalniņš. Jelgavas bigbends

31.decembris plkst. 12.00

Mūzikas nams “Daile”, Krišjāņa Barona iela 31

Daumants Kalniņš
Daumants Kalniņš Foto: Valters Pelns

“Ņūdžersijas puikas” Frenka Sinatras balss ir viens no gada nogales pazīstamākajiem simboliem, kurš mūs uzrunā daudzviet – sākot no degvielas uzpildes stacijām un beidzot ar koncertzālēm. Dziedātājs Daumants Kalniņš ar sava slavenā priekšteča sniegumu ir pazīstams jau vairākus gadus un par šo attiecību ciešumu klausītājiem ir bijusi iespēja pārliecināties vairākkārt. Kāpēc gan arī to neizmantot pēdējā gada dienā?

Jelgavas bigbends dibināti uzskatāms par vienu no Latvijas džeza mūzikas pamatvērtībām ar savu vēsturi un tradīcijām kopš 1990. gada. Visu līdzšinējo pastāvēšanas laiku bigbenda mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Raitis Ašmanis, kurš kolektīva uzmanības lokā galvenokārt izceļ džeza standartus un populāru ārzemju un latviešu komponistu mūziku. 30 gadu laikā mūziķi regulāri uzstājušies dažādās Latvijas pilsētās, kā arī devušies koncertēt uz Eiropu un vēl tālāk, uzstājoties arī Meksikā, Brazīlijā un Peru.

Ērģeļmūzikas svētku koncerti Rīgas Domā

31. decembris – 6. janvāris

Rīgas Doms Ziemassvētkos
Rīgas Doms Ziemassvētkos Foto: publicitātes

Gada izskaņas ērģeļmūzikas koncertiem Rīgas Domā ir gana sena vēsture. To iezīmē jau pašu Doma ērģeļu atklāšana 1884. gada 19. janvārī (pēc jaunās laika skaitīšanas sistēmas 31. janvārī). Tāvakara koncertā piedalījās Doma baznīcas ērģelnieks Vilhelms Bergners, Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas ērģelnieks, Jelgavas mūzikas direktors Rūdolfs Postels un Pēterburgas konservatorijas ērģeļklases vadītājs Luijs Homiliuss. Koncertā izskanēja ievērojamā ungāru komponista Ferenca Lista kompozīcija “Lai Dievu visi teic”, kas bija komponēta speciāli ērģeļu atklāšanai.

Koncertu sērijā dažādu komponistu opusus atskaņos ērģelnieki Kristīne Adamaite, Larisa Bulava, Diāna Jaunzeme-Portnaja, Vita Kalnciema un Aigars Reinis. Gan latviešu skaņražu, gan mūzikas vēstures klasiķu darbus interpretēs arī Edīte Alpe, Ilona Birģele, Līga Ivāne, Jānis Pelše un Aivars Kalējs. Un tie nebūt nav visi ciklā iesaistītie mūziķi... Koncertu laiki piedāvāti dažādi: gan rīta jundai, gan vēlai pēcpusdienai, gan vakaram.

LIELĀKAIS MĪLESTĪBAS KONCENTRĀTS RĪGĀ. JAUNGADA DISKO NAKTS

31. janvārī plkst. 20.00

Palladium Riga, Marijas iela 21 

Foto: Publicitātes foto

Dziesmu un jutekliskuma aristokrāti, apvienība "Mazais Princis" savu svinību priekšvakarā ir noskaņoti filozofiski: "Kas mīl – tas mīl, kas nemīl – tas mīlēs, jo kas gan cits šo pasauli spēs glābt, ja ne MĪLESTĪBA?" Paturot to prātā, kungi aicina ikvienu "mīlas izredzēto dvēsli" uz kopīgu nodošanos mīlestībai un dziļi dziedinošiem notikumiem gadu mijā.

Minēto dziedinājumu sniegs dīdžeji Toms Grēviņš, Krivenchy, Rojs Rodžers, Čipsis un Dullais, Stocka, Uldis Rudaks  duets "Gribam Būt Dīdžejas", tāpat arī DJ Makree, DJ2000 un Viktors Raiskumietis no Degumniekiem. Un, protams, neiztrūkstošā balsu saskaņa no saulesbriļļu un ādas vestu pavēlniekiem.

Jaungada sagaidīšanas pārgājiens 

31. janvārī plkst. 19.00

Jugla, 1.tramvaja galapunkts

Foto: Publicitātes foto

Apvienība “Zaļie pārgājieni” aicina uz aktīvu Vecgada vakara pavadīšanu, paredzot kustīgumu un sportisku aktivitāti visu nākošo gadu! Teju piecas stundas garais pārgājiens sāksies Juglā pie 1. tramvaja galapunkta. Tiks apmeklētas Rīgai un, plašāk raugoties, arī Latvijai nozīmīgākās vietas.

Plkst. 21.00 pārgājienam varēs pievienoties pie VEF kultūras pils (konkrēti, pie Circle-K degvielas uzpildes stacijas), 22.00 tikšanās pie Brīvības pieminekļa, savukārt plkst. 23.50 gājiens noslēgsies Dzegužkalnā, kur tad arī kopā tiks sagaidīts Jaunais gads.

Pārgājiena garums no Juglas līdz Dzegužkalnam - 16 km, no VEF Kultūras pils - 9 km, no Brīvības pieminekļa - 5 km.

Jaungada sagaidīšana Rātslaukumā

31. decembris plkst. 21.00, Vecrīga

Grupa "Dzelzs vilks" 
Grupa "Dzelzs vilks" Foto: Publicitātes foto

Rātslaukumā paredzētajā Jaungada sagaidīšanā uzstāsies rokgrupa “Dzelzs Vilks”, Ralfs Eilands ar pavadošajiem mūziķiem, bungu un dūdu grupa “Auļi”, kā arī alternatīvā roka grupa “Sudden Lights”. “Dzelzs Vilks” šogad savus fanus iepriecināja ar jauna albuma “Jauni” iznākšanu. Tas ir apvienības 15. albums, un ir nācis klajā pēc salīdzinoši ilga pārtraukuma, jo iepriekšējais veikums “Perfekta rītdiena” pie klausītājiem devās vien 2015. gadā.

Jaunumi arī “Auļiem” – kopā ar viesmāksliniekiem Katrīnu Dimantu, Asnati Rancāni, Beāti Zviedri un Otaņķu etnogrāfisko ansambli šomēnes izdots albums “Ķekatās”. Savukārt nākamgad grupu sagaida viņu darbības divdesmitgade. Iespējams, ka ar plašu koncertsēriju...

EOLIKA. Jaungada sagaidīšanas svinības

31. decembris plkst. 21.00

VEF Kultūras pils, Ropažu iela 2

Foto: Publicitātes foto

Iemeslu Jaungada svinībām leģendārajai “Eolikai” netrūkst – šogad mūziķi saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” par Mūža ieguldījumu, tāpat šis gads bija īpašs Olgai Rajeckai, atzīmējot savu 60 gadu jubileju. Arī Viktors Zemgals septembrī nosvinējis savu apaļo jubileju ar tādu pašu gadu skaitu, un, visbeidzot – “Eolika” uz skatuves muzicē vairāk kā 40 gadus.

Vēl bez “Eolikas” hitiem svinētājiem būs iespēja novērtēt Olgas Rajeckas un viņas ilggadīgā skatuves kolēģa, dziedātāja Uģa Rozes īpaši sagatavotu programmu, kurā vēl bez dziesmām abu mākslinieku priekšnesumā skanēs jautri un kuriozi stāsti par situācijām, kuras koncertdarbības laikā pieredzētas gan uz skatuves, gan aizskatuvē.

JAZZ MASQUERADE. Jaungada sagaidīšanas balle Rīgas cirkā

31. decembris plkst. 22.00

Rīgas Cirks, Merķeļa iela 4

Foto: Publicitātes foto

Rīgas cirka ēka ir viena no vecākajām cirka ēkām Eiropā un vienīgā pastāvīgā cirka ēka Baltijas valstīs. Šobrīd tā guvusi jaunu elpu un nākamgad atzīmēs savu 135 gadu jubileju. Bet pirms tam – Jaunā gada svinības džeza noskaņās! Lielajā arēnā tās uzburs Raita Ašmaņa bigbends ar solistiem Kristīni Prauliņu un Žoržu Siksnu. Ar īpašu muzikālu performanci jaungada svinētājus iecerējis pārsteigt nu jau leģendārais hiphop mūziķis Ozols. Elektroniskās mūzikas viļņus ievibrēs dīdžeji Mareks Ameriks, Mixmaster Raitis un Jazzy Marky & Nick Ustinov Jr. Ballei pieteikts visai detalizēts dreskods, kas svētku viesiem varētu kalpot par radošu izaicinājumu.

Tikām, vērts pievērst uzmanību arī izrādei “Ziemassvētku putekļi”, kuru sadarbībā ar cirka māksliniekiem veido teātra grupa “Kvadrifrons”. Piektdien, 30. decembrī plkst. 11.00 un 14.00 Rīgas cirkā būs iespēja satikt Cirka rūķus un Ziemradzi, noslēpumaino burvi Krustiņu Nullīti, veiklo Vaboļu princesi, stalto Krupju princi un izpalīdzīgo Atslēgu glabātāju. Nākamās izrādes gaidāmas no 6. līdz 11. janvārim.

TRIP TO: NEW YEAR 2023/ DOWN THE RABBIT HOLE

31. decembris plkst. 21.00

M/Darbnīca, Aristīda Briāna iela 9

Foto: Publicitātes foto

Fon Stricka villas apkaime jau vairākus gadus ir mājvieta vairākām radošām apvienībām. Viens no domubiedru lokiem – “M/Darbnīca” – savu darbību pasvītro ar daudzveidīgu mākslinieku savstarpēju kopradi. Gleznojot, iekārtojot, muzicējot, fotogrāfējot un filmējot. Starp izsmalcinātu šiku un senatnīgu robustumu, šī vieta gaida Jaungada svinētājus arī sestdienas vakarā.

Dzīvās mūzikas sadaļu ievadīs savulaik Eirovīzijas spozmi jutušais mūziķis Justs ar apvienību “The Lighters”. Tam sekos alternatīvās elektronikas dueta “Bel Tempo” koncerts. Ar savu šīgada EP “Pessimismus”, kurš noklausāms straumēšanas platformā “Spotify”, mūziķi piesprauduši jaunu un visai augstu nozīmīti pie Latvijas popmūzikas topa sienas. “M/Darbnīca” ir slavena ar savām brīvajām kopmuzicēšanām, plašāk zināmām kā “Jam Session”, un trijos naktī būs pienākusi kārta arī tai.

Ar vinila setiem apmeklētāju gaumi pārbaudīs Maikls Holands, “High on Vinyl” un ierakstu leibla “Jersika Records” vadītājs Mareks Ameriks. Intensīvākai skaņu pieredzei varēs pieslēgties “Underground” sadaļā, kurā spēlēs mūziķi ENK3I, Ilja un Nesra.

New Year Party with Latvian Blues Band

31. decembris, 20.00

“Blues House”, Jura Alunāna iela 2

Foto: Publicitātes foto

Reiz virtuozais ģitārists un blūza eksperts Bobs Margolins, saukts arī par “Steady Rollin”, pasaules vadošajā blūza žurnālā “Blues Revue” publicēja izvērstu rakstu par “Latvian Blues band” kā Eiropas blūza fenomenu. Kopš tā laika pagājuši 18 gadi, tomēr diezin vai atradīsies kāds, kurš vēlētos šo titulu grupai atņemt.

Pateicoties noslēgtajam līgumam ar Čikāgas ierakstu kompāniju “Blue Skunk Music”, apvienības radītā mūzika pludināta gan ASV, gan visas pasaules blūza cienītāju ausīs. Sekojot klasiskajam teicienam “Nekur nav tik labi kā mājās”, “Latvian Blues Band” aicina uz 2023. gada sagaidīšanu tieši šim mūzikas novirzienam veltītajā namā ar tematisku nosaukumu “Blues House”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu