Bez lieliem pārsteigumiem: ko Latvijas iedzīvotāji klausījās aizvadītajā nedēļā?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Filips Smits

“Zelta Mikrofons” un TVNET piedāvā iepeldēt mūzikas straumē un “Straumētākais ieraksts ar Elektrum” topa 11. nedēļā iepazīt gan singlu, gan apvienoto albumu topu. Topam ir jaunpienācēji un arī laika gaitā pārbaudīti ieraksti.

Mūsdienās, jo īpaši straumēšanas vietnēs, mūzika visbiežāk tiek spēlēta singla, nevis albuma formātā, - katrs pats sev labākais dīdžejs un katram savas noskaņu izlases. Tomēr atsevišķos žanros, kā, piemēram, hiphops, albuma formāts joprojām ir svarīgs - tā ir iespēja pilnīgāk izstāstīt aktuālo stāstu.

“Latvijas un pasaules mūzikas patēriņa topi precīzi parāda aktuālo žanru tendences, bet Latvijā jo īpaši izteikti varam novērot lokālo repa relīžu dominanci - šo var skaidrot gan ar repa skatuves attīstību un popularitātes pieaugumu, gan ar straumēšanas servisu patērētāju demogrāfiskajiem rādītājiem.

Šobrīd vēl gana jauns, bet pietiekami spēcīgs ietekmes faktors mūzikas patēriņam ir arī sociālo tīklu (īpaši TikTok) ietekme uz vecāku dziesmu globālu aktualizēšanu un nereti pat nebijušu topu panākumu nodrošināšanu,” atzīmē Sabīne Brice, "Universal Music Latvia" mārketinga vadītāja.

Latviešu dziesmu desmitniekā spicē vēl joprojām atrodas “Bermudu divstūris” un “Apvedceļš” ar dziesmu “Brāl, ar dzīvi nekaulē”, kas ieguva “Zelta Mikrofonu” kā 2022. gada “Straumētākais ierasts ar Elektrum”.

Otrajā vietā ir Msencis un Grandmasters Neons ar dziesmu “Pie**** seju”, savukārt trešais ir jaunums - dziesma “Raķešu zinātne”, kurā reperis FIŅĶIS sadarbojas ar dziedātāju Partishu.

Tāpat no šī gada jaunumiem jāatzīmē repa kolektīvs “Olas”, kuri kopā ar Misteru Krūmiņu un “heywhosthatkid”, piedāvā dziesmu “Dzīvot kaifs”, kas šajā nedēļā ir piektajā vietā.

Foto: publicitātes

Atbildot uz jautājumu, kas vajadzīgs, lai dziesma kā raķete uzšautos topā, FIŅĶIS saka: “Ja skatāmies uz to, kā tapa dziesma, - mēs vairāk koncentrējāmies uz savu muzikālo gaumi un labi pavadītu laiku studijā.

Man personīgi bija svarīgi, lai tā ir plūstoša ne tikai teksta zīmējuma ziņā, bet arī muzikāli. Liels prieks, ka nedēļas laikā dziesma sasniegusi tik daudzu ausis.”

Pārdomās par latviešu dziesmu desmitnieku dalās dziedātāja Patrisha: “Priecājos desmitniekā vairumā redzēt tos, kas rada un darbojas hiphopa lauciņā. Arī es šajā reizē esmu starp hiphoperiem, jo piedalos FIŅĶA radītajā dziesmā!

Repčiks ir aizgājis tautās - patīk kā mūsdienu jaunatnei, tā plašākai auditorijai. Protams, gribētos, lai uz visa fona nepazūd arī pops, lai alternatīvi, stilīgi un jaunu dvesmu ienesoši popa mākslinieki tiktu saprasti un novērtētu tikpat daudz.

Redzam, ka desmitnieka sarakstā nav par daudz dziesmu, kuras izpildītu mums gadiem zināmi mākslinieki, kuru radītais pārtapis nedaudz tāds kā latviešu tautai pielabinošs. Manuprāt, mūzikai jābūt patiesai, unikālai, alternatīvai, nevis tā jāraksta, lai kādam pielabinātos vai izdabātu. Forši redzēt jaunas sejas, dzirdēt jaunus izpildītājus, kuri manāmi cenšas ieviest pasaules līmeni mūsu mūzikas industrijā.”

Ārzemju dziesmu topa augšgalā ir Mailija Sairusa ar “Flowers”. Viņai seko Pink Pantheress, Ice Spice ar dziesmu “Boy's a liar Pt. 2”, kas ir populāra arī sociālajā platformā “TikTok” kā deju izaicinājums. Savukārt trešā ir Instasamka ar dziesmu “ЗА ДЕНЬГИ ДА” (tulkojums no krievu valodas: Par naudu - jā). Topa rezultāti atspoguļo Latvijā dzīvojošo daudzvalodīgo kopienu un arī dažādu vecuma grupu klausītāju atšķirīgās intereses.

Foto: publicitātes

Apvienotajā albuma topā līdere ir Mailija Sairusa ar 10. martā izdoto albumu “Endless Summer Vacation”. Otrajā vietā producents un reperis Metro Boomin ar albumu “HEROES & VILLAINS”, kurā kā viesi dzirdami daudzi jo daudzi slaveni izpildītāji. Savukārt trešā ir Instasamka ar albumu “Popstar”. No latviešu mūzikas albumiem desmitnieka sestajā vietā ir Msencis un Grandmasters Neons ar albumu “goda vards cetri”, bet Ricky Done Did It!, KRIVENCHY, Eliots ar albumu “Zvejnieka dēli” šajā nedēļā ir devītajā vietā.

Foto: publicitātes

Drīzumā gaidāma Gustavo albuma relīze, bet aprīlī jaunu albumu sagaidīsim no metāla grandiem “Metallica”, varbūt viņiem izdosies ieviest žanrisko daudzveidību arī straumētākās mūzikas topā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu