No arbaleta bultām līdz fotoalbumiem - restauratoru darbi Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja (RVKM) 1. stāva Izstāžu zālē aplūkojama restauratoru darbu izstāde “Cilvēka pieskāriens”. Tajā sniegts ieskats RVKM restauratoru darbā, apbrīnojot to profesionālo meistarību un novērtējot nozīmīgo veikumu kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā.

Izstādē eksponēti vairāk nekā 70 muzeja krājuma priekšmeti, kas restaurēti pēdējo 50 gadu laikā. Lai gan tā ir pavisam neliela daļa no kopējā restaurēto priekšmetu apjoma, tomēr tie ir īpaši izvēlēti, lai parādītu dažādu materiālu restaurāciju, šī procesa sarežģītību un aizraujošo restauratora darbu kopumā. Cilvēka pieskāriens muzeja priekšmetiem prasa gan plašas teorētiskās zināšanas, gan praktiskās iemaņas, kas tiek pilnveidotas visu restauratora darba mūžu.

Foto: Publicitātes foto

RVKM Restaurācijas nodaļas meistari veic stājglezniecības, grafikas, fotomateriālu, rokrakstu, dokumentu, grāmatu, metāla, tekstila, keramikas, stikla, porcelāna izstrādājumu, mēbeļu, kokgriezumu un citu interjera iekārtas priekšmetu un arheoloģiskā materiāla restaurāciju.

Arbaleta bultas gals, pakavsakta, vītņu kāpņu makets, Cepurnieku amata zeļļu izkārtne, sudraba boles trauks, Nīcas novada sievu aube, pirogas modelis, evaņģēlija vāki, Rīgas ostas skata fotogrāfija, Mazās ģildes eltermaņa portrets, Rīgas panorāmas litogrāfija, Rīgas Zooloģiskā dārza ieejas biļetes, Akmeņraga koka bākas rasējums un pat veļas mazgājamā mašīna – tie ir tikai daži piemēri no izstādē redzamās restauratoru darbu apjomīgās parādes ar datējumu laika posmā no 13.–20. gs.

Foto: Publicitātes foto

Izstādes “Cilvēka pieskāriens. Restauratoru darbu izstāde” ietvaros tiks organizēti pasākumi apmeklētājiem, notiks arī restauratoru darbam veltīta zinātniskā konference. Informācija par šiem pasākumiem tuvākajā laikā būs pieejama muzeja tīmekļvietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu