Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Mazā Mežotnes pils gatavojas četriem noskaņu koncertiem

Tenors Aleksandrs Antoņenko
Tenors Aleksandrs Antoņenko Foto: Aivars Liepiņš

Turpinot svinēt piecpadsmito koncertsezonu, Mazajā Mežotnes pilī vasaras izskaņā notiks četri brīnišķīgi koncerti: 12. augustā tradicionālajā koncertā "Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne" muzicēs stīgu kvartets "Akilone" (Francija), 9. septembrī – "Trio Palladio", 30. septembrī ar soloprogrammu "Antique+" pilī viesosies izcilais tenors Aleksandrs Antoņenko un pianiste Laila Holberga, bet 12. novembrī koncertsezonu noslēgs lieliskā pianista Reiņa Zariņa solokoncerts.

Savukārt no 5. līdz 12. augustam Mazajā Mežotnes pilī norisināsies tradicionālais mākslinieku plenērs, kurā šogad piedalīsies Ieva Krūmiņa, Antra Augustinoviča, Anna Pommere un Ivars Olenninens. Plenērs noslēgsies ar izstādi.

12. augusta vakarā koncertēs stīgu kvartets "Akilone": Magdalēna Geka (vijole), Elīze De–Bendelaka (otrā vijole), Perīne Gijemota-Manka (alts) un Lusī Merkata (čells). Mūziķu interpretācijā skanēs Andra Dzenīša Ceturtā stīgu kvarteta "Iekšpus. Elīzijs. Ārpus" pirmatskaņojums, Pētera Vaska Otrais stīgu kvartets "Vasaras dziedājumi" (1984; "Izplaukšana", "Putni", "Elēģija"), kā arī ķīniešu komponistes Šu Jī (Xu Yi) skaņdarbs "Aquilone Lontano” (2018).

Foto: Publicitātes foto

Stīgu kvartets "Akilone" ir cilvēcīgs un muzikāls piedzīvojums, kas radies 2011. gadā Parīzē. Kvarteta mentors ir leģendārais Albana Berga stīgu kvarteta altists Hato Bejerle (Hatto Beyerle), kura vadībā jaunās mūziķes skolojās Eiropas kamermūzikas akadēmijā. Kvartets pārstāv izteikti poētisku mūzikas redzējumu un koncertos regulāri sasaista mūziku ar dzeju un literatūru. 2019.gadā režisore Kloē Perlemutere (Chloé Perlemuter) uzņēma par kvartetu "Akilone" dokumentālo filmu Četratā vai nekā (A quatre ou rien), ko vairākkārt demonstrējusi arī Francijas televīzija.

Cieša saikne ar publiku kvartetam ir ļoti svarīga, un tas regulāri sadarbojas ar organizācijām "Les Concerts de Poche" un "Musethica", kas rīko koncertus slimnīcās, cietumos, imigrantu nometnēs un citās vietās, kur klasiskā mūzika ir reti sastopama. Kopš 2022. gada "Akilone" ir fonda "Singer-Polignac" Parīzē rezidējošais kameransamblis.

"Trio Palladio".
"Trio Palladio". Foto: Jānis Deinats

9. septembrī Mazajā Mežotnes pilī koncertēs "Trio Palladio", un šajā vakarā skanēs Ludviga van Bēthovena, Jozefa Haidna un Kristapa Pētersona skaņdarbi. "Trio Palladio" kopš 2015. gada spēlē trīs pazīstami solisti, dedzīgi kamermūziķi un atzīti ierakstu mākslinieki – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš.

Trio sastāda konceptuālas programmas ar bagātīgu repertuāra dažādību no dažādiem mūzikas vēstures laikmetiem, īpašu uzmanību pievēršot latviešu un Baltijas komponistu darbiem. 2020. gadā kritiķu atzinību guvušais trio debijas albums ar Pētera Vaska darbiem saņēma prestižā žurnāla "Gramophone" Editor’s Choice, turklāt visi trīs mūziķi ir Lielās Mūzikas balvas laureāti.

Tenors Aleksandrs Antoņenko. 
Tenors Aleksandrs Antoņenko. Foto: Aivars Liepiņš

30. septembrī Mazajā Mežotnes pilī ar programmu "Antique+" viesosies izcilais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, turpinot svinēt savu 25. skatuves sezonu. Savā iespaidīgajā karjerā viņš uzstājies uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertzāļu skatuvēm, tostarp Ņujorkas "Metropolitan" operā, Milānas "La Scala", Londonas Koventgārdenas operā un citur, izdziedot un izdzīvojot vadošās tenora lomas.

Septembra nogales vakarā Aleksandra Antoņenko un koncertmeistares Lailas Holbergas sarūpētajā programmā skanēs Benedeto Marčello, Alesandro Skarlati, Džuzepes Džordāni, Paolo Tosti, Kristofa Vilibalda Gluka un citu komponistu koncertārijas. "Koncerts būs ar itālisku un pat sicīliešu vērienu, jo dziedāšu arī Stefano Donaudi skaņdarbus. Lielākoties studiju laikā apgūtās ārijas, kas tiks papildinātas ar pilnīgi jauniem skaņdarbiem, kurus līdz šim nekad neesmu dziedājis. Skanēs arī Paolo Tosti slavenākie, tieši tenoriem domātie skaņdarbi," par gaidāmo koncertu stāsta mākslinieks.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt 12. novembrī Mazās Mežotnes pils koncertsezonu noslēgs izcilā pianista Reiņa Zariņa solokoncerts, kuram mūziķis izvēlējies latviešu komponistu Andra Dzenīša, Matīsa Čudara, Lindas Leimanes, Krista Auznieka un Georga Pelēča skaņdarbus.

Mazā Mežotnes pils.
Mazā Mežotnes pils. Foto: Zane Bitere/LETA

Informācija par koncertiem pieejama Mazās Mežotnes pils "Facebook" lapā un tīmekļa vietnē.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.

Nepalaid garām!

Uz augšu