Drīzumā uz kinoekrāniem – aizvadītā festivāla RIGA IFF apslēptais dārgakmens “Zilā Džīna”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar speciālo seansu “RIGA IFF ielūdz” piektdien, 17. novembrī plkst. 19:00 kinoteātrī “Forum Cinemas” ceļu pie skatītājiem kinoteātros sāks aizvadītās festivāla sezonas atklājums – britu režisores Džordžijas Ouklijas debijas pilnmetrāžas filma “Zilā Džīna” (Blue Jean).

Laikmeta balsi rekonstruējošais stāsts atsedz sporta skolotājas Džīnas dubultdzīvi 80. gadu izskaņā, laikā, kad Lielbritānija ir premjeres Mārgaretas Tečeres konservatīvās valdības grožos. No 17. novembra filmas seansi gaidāmi arī kinoteātros visā Latvijā.

Foto: Publicitātes foto

1988. gadā Tečeres konservatīvā valdība izsludināja speciāla likumprojekta 28. daļu, kas stigmatizēja gejus un lesbietes, pielīdzinot tos pedofiliem, un liedza publiski veicināt uzskatu par homoseksualitāti kā leģitīmu ģimenes attiecību modeli.

Sporta skolotāja Džīna (Rouzija Makjūena) lavierē starp divām pasaulēm – kamēr darbā, ģimenes lokā un medijos nemitīgi pieaug homofobija, Ņūkāslas kvīru naktslokālos viņa kopā ar draudzeni Vivu (Kerija Heisa) var rast drošu patvērumu no sabiedrības dzelžainajiem uzskatiem. Palielinoties spiedienam visās dzīves frontēs, jaunas skolnieces ierašanās skolā sašūpo Džīnas slepeno dzīvi.

Skatītāju un kritiķu atzītā identitātes drāma, kas oktobrī piepildīja kino zālēs vairākos Rīgas Starptautiskā kino festivāla seansos, atklāj sabiedrības liekulību un neiecietību, uz lielā ekrāna trāpīgi atainojot ēras balsi.

Skaņu celiņā ducinās astoņdesmito gadu elektropopa himnu ritmi, bet 16mm kino lentes graudā prasmīgi ietverts ne tikai subkultūru uzplaukums un Lielbritānijas politiskie labirinti, bet arī iluzorā brīvības sajūta un bāru sarkanzilie starmeši, kas kontrastē ar Džīnas publisko, pasteļzilos toņos ieskauto skolotājas tēlu.

Foto: Publicitātes foto

Režisores un scenārija autores Džordžijas Ouklijas aizkustinošā pilnmetrāžas debija līdzās pērnā gada kinoatklājumam, režisores Šarlotes Velsas spožajai tēva un meitas attiecību anatomijai “Pēc saules” (Aftersun, 2022), vitāli piesaka jauno britu kino paaudzi.

Pirmizrādīta Venēcijas kinofestivālā 2022. gadā sadaļā “Autoru dienas” (Giornate Degli Autori) un ieguvusi kinofestivāla skatītāju balvu (People’s Choice Awards), “Zilā Džīna” izpelnījusies arī citu ievērojamu kino festivālu uzmanību, tiekot iekļauta gan Roterdamas Starptautiskā kino festivāla, gan Londonas kino festivāla programmā.

Filmas “Zilā Džīna” īpašais “RIGA IFF ielūdz” seanss gaidāms 17. novembrī plkst. 19:00 kinoteātrī “Forum Cinemas”, bet no 17. novembra filmas seansi noritēs kinoteātros visā Latvijā. Vairāk informācijas pievienotajā saitē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu