FOTO Rotko muzejā Daugavpilī atklāta Ziemas izstāžu sezona

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 8. decembrī Rotko muzejā Daugavpilī norisinājās Ziemas izstāžu sezonas svinīgā atklāšana, kas turpinājās ar mākslinieku vadītu tūri jaunajās ekspozīcijās.

Jaunajā Ziemas sezonā atklāja divas krāsās un idejās spilgtas izstādes ar desmit autoru darbiem, kas papildināja jau iepriekš atklātos projektus – starptautisko laikmetīgās keramikas konkursa izstādi “Martinsona balva” un lietuviešu keramiķes Agnes Šemberaites personālizstādi “Baiļu vārdošana”.

Ziemas sezonas vērienīgākais jaunums ir apjomīgā grupas izstādeKosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss” – kārtējais sadarbības projekts starp Rotko muzeju un Pashmin mākslas konsorciju. Kuratora Nura Nuri (Nour Nouri) un līdzkuratora, doktora Davūda Khazaī (Dr. Davood Khazaie) atlasītā darbu kopa piedāvā plašu skatījumu uz mūsdienu mākslas daudzveidīgo ainavu, demonstrējot bagātīgu mākslinieciskās izteiksmes spektru dažādos mākslas medijos ar uzsvaru uz mākslu kā dinamisku un globālu parādību.

Izstāde dāvā iespēju padziļināti izsekot mākslinieciskās domas attīstībai, aicinot skatītāju ceļojumā, kas ļaus sastapt visdažādākos radošos redzējumus un materiālu lietojumus. Kuratoru veidotā mākslas darbu izlase ir kas vairāk nekā tikai mākslas objektu atrādījums – tas ir rosinājums izzināt un novērtēt mākslas bezgalīgos apvāršņus un sajust tās globālo pulsu.

Grupas izstādē piedalās mākslinieki Mona Moleo, Daniels Fukss (Daniel Fuchs), Aleksandrs Diks (Alexander Dik), Gerds Rēme (Gerd Rehme), Rainers Hofelners (Rainer Hoffelner), Laionels Makriss (Lionel Machris), Marians Krečmers (Marian Kretschmer), Blondemonkey un Andrea Donere (Andrea Donner).

Otrs Ziemas izstāžu sezonas jaunums ir Baltkrievijā dzimušās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas skulpturāli meditatīvo objektu kopa personālizstādē “Ainavas”. Kā iepazīstina pati māksliniece:

“Kopš agras bērnības esmu radusi doties garās pastaigās dabā. Savās meditatīvajās pastaigās es pievēršu uzmanību ne tikai āra plašumiem, kas paveras acu priekšā kā elpu aizraujoša kalnu panorāma, bet arī savas tuvākās vides sīkākajām detaļām, piemēram, noteiktu augu uzbūves īpatnībām.”

Baltkrievijā Hanna Mjadzvedzeva septiņus gadus strādāja par pasniedzēju Valsts mākslas akadēmijā. 2021. gadā, bēgot no politiski motivētas vajāšanas, viņa bija spiesta pamest pasniedzējas darbu un drīz vien arī valsti. Šobrīd māksliniece dzīvo un strādā Polijā, kur ieguvusi politisko patvērumu.

Pēc Ziemas izstāžu sezonas svinīgās atklāšanas sanākušajiem viesiem bija iespēja kopā ar māksliniekiem doties uz jaunatklātajām izstādēm, lai tuvāk iepazītu skatāmos darbus, mākslinieku idejas, tehnikas un katras izstādes koncepciju.

Rotko muzeja Ziemas izstāžu sezonā papildus mainīgajām izstādēm skatāma arī Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcija un krājuma izstāde “Nr. 2 [Bez nosaukuma]”, savukārt Martinsona mājā arvien aplūkojama Daiņa Pundura izstāde “Vizualizējot gravitāciju”.

Ziemas izstāžu sezona, kas pārstāvēto autoru skaita ziņā ir viena no bagātākajām Rotko muzeja vēsturē, apmeklētajiem būs pieejama līdz 2024. gada 18. februārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu