Saulgrieži jau gandrīz klāt, jāsāk bluķi dedzināt!

Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Folkloras aktīviste un latvisko tradīciju kopēja Zelma Skābene.
Folkloras aktīviste un latvisko tradīciju kopēja Zelma Skābene. Foto: Zelma Skābene

Klāt gada tumšākais laiks, kad visi cilvēki apkārt liekas pelēki. Daži gan pārsteidz ar savu košo degsmi, un tā spēj iešķilt prieku arī mūsu sirdīs.

Prātoju, ko šogad sadarīt Ziemassvētkos. Kaut ko tādu… nu, lai ir vecumdienās ko atcerēties! Sāku meklēt. Sāku ar nīkšanu aifonā. Tur milzīgs birums ar santaklaušiem, spožām eglēm pilsētās un laukos, lāzeršoviem un bezgalīgām cenu atlaidēm. Nīkdams visādos tiktokos, forumos un feisbukos, pamanīju, ka kāda sieviete meklē ozolkoka bluķi.

Tā kā mans ozolkoka bluķu krājums bija izsīcis, tad ar interesei sekoju līdzi tīmekļa burbuļu sabiedrības reakcijai. Biju pārsteigts, ka kādai sievietei, kurai Zelma vārdā, kas bija aicinājusi vest uz Rīgu ozolkoka bluķus, izdevās sākt salīdzinoši plašu diskusiju gan par šī koka nozīmi mūsu tautas apziņā, gan par Ziemassvētkiem vispār. Ķēru Zelmu aiz rokas un mēģināju iztaujāt, lai iepazītos tuvāk. Sanāca dialogs.

Latvijas Folkloras biedrības organizētā ziemas saulgriežu bluķa vilkšana Vecrīgā 2016. gadā.
Latvijas Folkloras biedrības organizētā ziemas saulgriežu bluķa vilkšana Vecrīgā 2016. gadā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kas tu esi? Folkloriste?

Zelma Skābene: Es esmu latviete, mamma, meita, sieva, finansiste, mūžīgā studente un nu jau pamazām arī satura veidotāja sociālajos tīklos. Es esmu entuziaste, kura savā ikdienā ne tikai strādā un dara mums visiem pazīstamās un zināmās ikdienas lietas, bet arī kopju latviešu tradīcijas. Ne tikai kopju un ar tām pilnībā dzīvoju pati, bet arī padziļināti mācos un caur savu pieredzi dalos ar visiem interesentiem.

Kā lai tevi godā?

Zelma Skābene. Tas ir mans publiskais pseidonīms, ar kuru darbojos sociālajos tīklos. Šis pseidonīms nav joks un nav arī nejaušība, bet ir rūpīgi izvēlēts no manas dzimtas saknēm. Tas sastāv no manas vecvecmāmiņas vārda un otras vecvecmāmiņas uzvārda. Tā ka jā – Zelma Skābene.

Tu meklēji ozola bluķi. Vai atradi?

Atradu! Un atradu arī daudzus atsaucīgus ļaudis, kuri gatavi palīdzēt sagādāt bluķus arī citiem. Bet patiesībā es bluķi meklēju pat ne sev (man jau ir!), bet mudināju uz to, lai bluķi ienāk pilsētās un lai tie būtu pieejami ikvienam interesentam, lai varam tos izmantot mūsu tradīciju turpināšanai. Kā arī, lai rastos latviskām tradīcijām jauna biznesa niša.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu