89 gadu vecumā mūžībā devies režisors Otars Joseliani

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Otars Joseliani
Otars Joseliani Foto: Valerios Theofanidis (Wikimedia Commons)

17.decembrī Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi miris kinorežisors, scenārists un aktieris Otars Joseliani. Par Joseliani nāvi paziņojis viņa draugs, fotogrāfs un laikraksta “Novaja Gazeta” žurnālists Jurijs Rosts.

1934. gadā Gruzijā dzimušā Joseliani pazīstamākās filmas ir filmu triloģija “Krītošās lapas”, “Strazda dziesma” (1970) un “Pastorāle”, kas ieguva balvas starptautiskajos festivālos Kannās un Berlīnē. Vairākas Joseliani filmas ir saņēmušas balvas arī Venēcijas starptautiskajā kinofestivālā. 1999. gadā viņš tika apbalvots ar Eiropas Kinoakadēmijas balvu.

Režisors kopš 80. gadu sākuma dzīvoja un strādāja Francijā. Viņš ir veidojis arī dokumentālās filmas, piemēram, “Georgia Alone” (1994).

2002. gadā Joseliani par filmu “Pirmdienas rīts” Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā saņēma Sudraba lāci kā labākais režisors.

2006. gadā Joseliani tika iecelts par Francijas Goda leģiona kavalieri.

Otars Joseliani ir bieži kritizējis Krievijas varas iestādes, īpaši saistībā ar kariem Čečenijā un pret Gruziju 2008. gadā. Pēc režisora domām, karā ar Gruziju Krievijas karavīri sevi parādīja kā “laupītājus un izvarotājus”.

2022. gadā režisors asi nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā, nosaucot Vladimiru Putinu par “slepkavu” un salīdzinot viņu ar Hitleru.

Rīgā Otaram Joseliani ir ierīkota piemiņas zīme Mārstaļu ielā, vēsta “Kino Raksti”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu