Āgenskalna Valsts ģimnāzijas vidusskolēnu 2023. gada grāmatu TOPs

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

2023. gada 5. decembrī tika publiskoti Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas "PISA 2022" pirmie rezultāti. Tie uzrāda, ka Latvijas piecpadsmitgadīgo skolēnu spējas matemātikā un dabaszinātnēs ir augstākas par OECD valstu vidējo līmeni, bet lasīšanā – tuvu vidējam līmenim. Salīdzinot Latvijas skolēnu sasniegumus 2018. un 2022. gadā, tie ir palielinājušies dabaszinātnēs, taču samazinājušies matemātikā un lasīšanā.

Sasniegumu samazināšanās lasīšanā ir gan Latvijas, gan citu valstu problēma. Pētījumi rāda, ka arī pieaugušo kognitīvās prasmes OECD dalībvalstīs kļūst arvien zemākas, negatīvi ietekmējot loģisko domāšanu, spēju fokusēt uzmanību, valodas zināšanas un izpratni. Valsts izglītības un satura centrs min, ka viens no iemesliem lasīšanas kvalitātes neapmierinošajiem rādītājiem skolēnu gadījumā varētu būt ilgstošas attālinātās mācības Covid-19 pandēmijas laikā un viedierīču lietošanas paradumi.

Reaģējot uz šo situāciju, valdība šīgada budžetā apstiprinājusi 400 000 eiro piešķīrumu bērnu un jauniešu lasītprasmi attīstošiem pasākumiem, par kuriem atbildīga Kultūras ministrija.

Lai dotu ieskatu jauniešu lasīšanas paradumos un interesēs, decembra izskaņā TVNET devās uz Āgenskalna Valsts ģimnāziju, lai satiktos ar vecāko klašu skolēniem un aprunātos, kas interesants un aizraujošs ir izlasīts 12 mēnešu garumā.

Skolotāja Iveta Ratinīka ar saviem 11. un 12. klases audzēkņiem, šīs sarunas dalībniekiem. 
Skolotāja Iveta Ratinīka ar saviem 11. un 12. klases audzēkņiem, šīs sarunas dalībniekiem. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Āgenskalna Valsts ģimnāzija (ĀVĢ) ir viena no vecākajām skolām Latvijā, kas joprojām darbojas, un pirmā skola Rīgā Daugavas kreisajā krastā. 1920. gadā arhitekta Reinholda Šmēlinga projektētajā namā Lavīzes ielā 2A vienkopus ievācās Āgenskalna meiteņu skola (dibināta 1805. g.), Sv. Lūkasa pilsētas zēnu skola (1872. g.) un Švarcmuižas pilsētas meiteņu skola (1904. g.).

Vingrošanas stunda Rīgas pilsētas 4. pamatskolas (tagadējās ĀVĢ) pagalmā 1923. gadā.
Vingrošanas stunda Rīgas pilsētas 4. pamatskolas (tagadējās ĀVĢ) pagalmā 1923. gadā. Foto: Āgenskalna Valsts ģimnāzija

Skolas nosaukums un numerācija vairākkārt mainīta, savu šībrīža nosaukumu tā iemantoja 1996. gada 1. septembrī. Aizvadītā gada septembrī ĀVĢ mācības uzsāka 822 skolēni.

Ata Kronvalda fonda kūrētajā Latvijas skolu reitingā darbā ar talantīgiem skolēniem ĀVĢ 2023. gadā ieguvusi 3. vietu, pirmās divas vietas atvēlot attiecīgi Rīgas Valsts 1. un 2. ģimnāzijai.

Par ĀVĢ latviešu valodas un literatūras skolotāju kopš 2008. gada strādā dzejniece, politiķe un literatūrkritiķe Iveta Ratinīka. Viņa ir divu dzejoļu krājumu – "Rūgts" (2011) un "tikko & tikai" (2018) autore. Vasarās Iveta piedalās skolēnu humanitāro un mākslas zinātņu nometnes "(IZ)aicinājums" vadīšanā. Ieguvusi dalībnieku simpātiju balvu 2011. gada Latvijas "Izglītības inovāciju" balvā.

Āgenskalna Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka.
Āgenskalna Valsts ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas Universitātē un Literārajā akadēmijā Iveta lasījusi dzejas teorijas un kritikas kursus. Viņas darbība politikā sākusies ar iesaistīšanos partijā "Latvijas attīstībai", no kuras un Latvijas Reģionu apvienības kopējā saraksta 2017. gadā kandidēja Rīgas domes vēlēšanās un arī tika ievēlēta. 2020. gadā tika ievēlēta atkārtoti no "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" saraksta. Līdz 2022. gadam vadījusi Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteju.

Iespējams, kādam lasītājam, lasot tālāko sarunu, varētu likties savādi, ka daži audzēkņi savu skolotāju dēvē vienkārši par “Ratinīku”. Taču, atrodoties ieturētās, tomēr visnotaļ jautrās jauniešu kompānijas ielokā, radās pārliecība par to, ka šī familiārā forma drīzāk tiek lietota kā īpašs kods vai specifisks cieņas apliecinājums.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu