Signālu sagaidīšana no tālienes. Pie skatītājiem dosies jaunākā "Literatūres" sezona

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rakstnieks Osvalds Zebris, rakstnieka Gunara Janovska atraitne Sarmīte Janovskis-Ērenpreiss un "Literatūres" veidotāja Marta Selecka Krīkā, Lielbritānijā.
Rakstnieks Osvalds Zebris, rakstnieka Gunara Janovska atraitne Sarmīte Janovskis-Ērenpreiss un "Literatūres" veidotāja Marta Selecka Krīkā, Lielbritānijā. Foto: Publicitātes foto

Sākot ar sestdienu, 20. janvāri, raidījumā “Literatūre” astoņi rakstnieki, kuri vairs neraksta, nokļūs vienā mijiedarbības laukā ar astoņiem mūsdienu autoriem, un viņu pasaules pārklāsies. Literārās attiecības pa pāriem būs apskatāmas LTV1 ēterā katru otro sestdienu pussešos vakarā un jebkurā laikā interneta platformā Replay.lv.

Ar rakstītā vārda pasaulēm rezonēs ekrāna pāris Marta Selecka (“Tutas lietas”, “Ziemeļu Puse”, “Te!”, “Karaliste”) un Gustavs Terzens (“Kultūras Rondo”, “Ziemeļu Puse”, “Te!”, “Karaliste”). Astoņus “Literatūres” ceļojumus ekrānos iekustinās režisors Uģis Olte (“Zaļgalvis”, “Te!”, “Adreses”, “Atslēgas”, filmas “Upurga”, “Atbrīvošanas diena”, “Upurjērs”).

Režisors Uģis Olte prāto: "Mūsu raidījuma sestajā gadalaikā vairāk kā jebkad iepriekš sajūtu, ka tagadnes rakstniekiem joprojām ir dzīvas attiecības ar līdzpaņemtajiem pagātnes rakstniekiem. Tas liek domāt par radioviļņu teleskopiem, kas, pavērsti pret kosmosa auksto tumsu, sagaida signālus no tālienes, kaut arī to raidītājs jau sen ir citur. Šo rakstnieku saskarsmē ir mijiedarbe — viens ir palicis mūžīgs un nemainīgs, bet joprojām var ietekmēt to, kurš dzīvs un mainīgs. Es šajā sakarībā redzu skaistu principu, kas var palīdzēt pasaulei neieslīgt haosā.” 

Foto: Publicitātes foto

Arī šajā sezonā katrā no astoņām “Literatūre” epizodēm Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, kurš izveidojis saikni ar kādu aizgājušo laiku latviešu autoru. Viņi vedinās ceļojumā uz vietām, kurās labāk nokļūt uz viena viļņa. Bet Gustavs Terzens ceļos atsevišķi – nolasīs nejauši satiktajiem pa kādai rindai, un pats nokļūs vizuālā dzejolī, kuru uzburs operators Dainis Kļava.

Raidījuma epizode ar Daci Rukšāni. 
Raidījuma epizode ar Daci Rukšāni. Foto: Publicitātes foto

“Lai arī literatūra un ceļojums tās dzīlēs mēdz pastiprināti savu lasītāju ieraut ārpasaulīgās sajūtās, man tomēr šobrīd gribētos nolaisties uz zemes un nodoties nelielām, bet, manuprāt, būtiskām "Literatūres" radošās komandas apkūlībām — šīs sestās sezonas pašā viducī mēs būsim skatītājam atklājuši jau 100. autoru! Vai tas ir daudz vai maz, nezinu. Katrā ziņā, ir bijusi viena ellīgi laba lasīšana, turklāt no pašmāju dārgumiem. Labās ziņas ir tās, ka ideju un rakstnieku mums netrūkst. Lasām tik tālāk!” saka Gustavs Terzens.

Marta ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru Stokholmā. 
Marta ar dzejnieku Henriku Eliasu Zēgneru Stokholmā. Foto: Publicitātes foto

Vai vispār ir iespējams satikties ar rakstnieku, kurš dzīvojis citā laikā? Bet var nokļūt uz viena viļņa! Telpas apgabalā, kur viļņi pārklājas un mijiedarbojas notiek interference. Tās ietekmē veidojas Zēgnera-Kronberga stāvvilnis, kura rezultātā Dievs pārbīda mēbeles.

Gustavs pārdomu brīdī. 
Gustavs pārdomu brīdī. Foto: Publicitātes foto

Savukārt rakstnieks Osvalds Zebris sajūt, ka viņam ir koherence jeb būšana vienā ritmā ar trimdas rakstnieku Gunaru Janovski. Dzejniece Ruta Štelmahere izgaismojas rezonansē ar izsūtījumu pieredzējušo dzejnieku Leonīdu Breikšu. Aizpasaulīgo balsu meklētājs Konstantīns Raudive sāk uztvert signālus, ko raida prozaiķe Dace Rukšāne.

Dramaturģei un grāmatu autorei Rasai Bugavičūtei-Pēcei sakrīt fāzes ar prozas meistaru Jāni Klīdzēju. Jaunā dzejniece Linda Gabarajeva mijiedarbojas ar savu iedvesmotāju Mairu Asari. Savukārt dzejas meistars Māris Salējs kaut kokā uzkāps, lai sajustu Hermaņa Marģera Majevska frekvenci.

Pavisam 16 rakstnieki kopā viļņosies ēterā no 20. janvāra katru otro sestdienu, pussešos vakarā LTV1 un Replay.lv raidījumā “Literatūre” 6. sezonā.

Raidījumu ciklu veido biedrība “Ziemeļu puse” sadarbībā ar VFS Films, Valsts Kultūrkapitāla fondu un Latvijas Televīziju. Iepriekšējo sezonu epizodes skatieties Replay.lv. Izsmeļošāku informāciju meklējiet “Literatūre” Facebook un Instagram kontos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu