"Mans mīļais Putns ir aizlidojis..." Māra Putniņa sieva atklāti par viņa aiziešanu mūžībā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs, leļļu mākslinieks, scenārists, producents un bērnu grāmatu autors Māris Putniņš.
Filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs, leļļu mākslinieks, scenārists, producents un bērnu grāmatu autors Māris Putniņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

24. janvārī 73 gadu vecumā mūžībā devās filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs Māris Putniņš. Viņa sieva māksliniece Dace Rožlapa atklāti runā par viņa dzīves pēdējām dienām. 

Rožlapa sarunā ar žurnālu "Privātā Dzīve", atklāj, ka Māris aizgāja slimības dēļ. "Tas bija ļaunais vēzis… Līdz pēdējam brīdim viņš cerēja, ka kļūs labāk. Ārsti cīnījās par Māra dzīvību un darīja visu, lai viņam kļūtu labāk. Par to viņiem paldies."

Viņa turpina: "Tas pēdējais brīdis gan pienāca ļoti strauji, lai arī ģimenē zinājām, ka tas kaut kad pienāks. Paldies Dievam, tas nebija ilgi un mokpilni. (..) 

Mans mīļais Putns ir aizlidojis pie vecajiem draugiem un cīņubiedriem."

Māris Putniņš ir dzimis 1950. gada 20. jūlijā. Viņš ir absolvējis Valsts Leļļu teātra aktieru studiju. Mācījies Valsts mākslas akadēmijā un Liepājas Pedagoģijas institūtā.

Putniņš savu karjeru sāka 1970. gadu vidū spēlfilmās kā aktieris. 1980.gados viņš sāka darbu Latvijas leļļu animācijas tradīcijas kopšanā.

Māris Putniņš bija rakstnieks, mākslinieks, scenārists, producents. Sešu sēriju piedzīvojumu romānu "Mežonīgie pīrāgi" autors. Rakstījis arī lugas, kas iestudētas teātrī "Kabata", Latvijas Leļļu teātrī, Rīgas Latviešu biedrības namā. Strādājis Liepājas teātrī, leļļu filmu studijā "Animācijas brigāde". Scenāriju autors, mākslinieks, arī mūzikas autors un producents vairākām animācijas un spēlfilmām, tostarp seriāliem "Avārijas brigāde", "Munks un Lemijs" u. c. Režisors divām Liepājas teātra izrādēm "Ei, jūs tur!" (1977) un "Zemes valsība" (1981). Kopā ar Jāni Cimmermani režisors spēlfilmai "Džimlai rūdi rallallā" (2014).

Par izcilu radošo ieguldījumu kultūrā un leļļu animācijas kino Putniņš godalgots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Vairāk lasi žurnāla "Privātā Dzīve" 30. janvāra numurā!

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu