Kino zelta izlase: atklājiet pēdējo gadu labākos kinodarbus

"Pasaulē sliktākais cilvēks" Foto: LMT Viedtelevīzija/publicitātes
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Šā gada martu pasaules kinoindustrija aizvada Oskara zīmē. Lai gan Amerikas Kinoakadēmijas balvas jau pasniegtas, sociālajos un plašsaziņas medijos vēl aizvien atskatās uz spilgtākajām performancēm un notikumiem ceremonijas laikā, komentē tās norisi un apspriež kinozvaigžņu tērpus, izteikumus un savstarpējās attiecības uz sarkanā paklāja. Nereti atceramies arī agrāko gadu filmas, kas allaž bijušas vēlmju sarakstā. LMT Viedtelevīzija atgādina – tās iespējams noskatīties speciāli sagatavotajās izlasēs “Oskara balvai nominētās un apbalvotās filmas” un “Kino gardēžiem”.

Ekrānos un dzīvē – Emmas Stounas un Raeina Goslinga vienreizējā saspēle

Nupat otrreiz par gada labāko aktrisi atzīta Emma Stouna par vienreizējo aktierspēli filmā “Nabaga radības” (rež. Jorgs Lantims, 2023). Savu pirmo Oskaru šajā nominācijā viņa saņēma par dalību filmā “La La Land: Kalifornijas sapņi” (rež. Damjēns Šazēls, 2016), kurā slavenā aktrise redzama kopā ar patlaban tik aktuālo Raeinu Goslingu. Abi aktieri šī gada ceremonijas saistībā tiek plaši apspriesti: pēc tam, kad Raeins Goslings izpildīja vienu no filmas “Bārbija” (rež. Greta Gērviga, 2023)  tituldziesmām “I Am Just Ken”, Emma Stouna saņēma savu godalgu saplēstā kleitā. Kā viņa norādīja, kleita uz muguras pārplīsusi, kad aktīvi jutusi līdzi Raeina Goslinga spilgtajam priekšnesumam. Lai arī filmā “La La Land: Kalifornijas sapņi” abi aktieri tik tiešām dejo un dzied, nevienam tur apģērbs neplīst, tomēr abu sinerģija ir nepārspējama. Filma pieejama arī LMT Viedtelevīzijas HBO Filmas un seriāli sadaļā.

"La La Land"
"La La Land" Foto: HBO publicitātes attēls

Vīriešu ievainojamība ekranizētos stāstos

Pēdējos gados īpašu ievērību ieguvušas divas filmas, kuru centrā ir vīrieši ar veselības problēmām un viņu ceļš cauri šīm grūtībām. Viena ir 2020. gadā iznākušais režisora Floriana Zellera kinodarbs “Tēvs” ar Entoniju Hopkinsu galvenajā lomā un otra – 2022. gada Darena Aronovska filma “Valis” ar Brendanu Frēzeru titullomā. Abi pasaulslavenie aktieri par šīm lomām saņēma Kinoakadēmijas balvu nominācijā “Labākais aktieris galvenajā lomā”. Entonijs Hopkinss tolaik bija 83 gadus vecs. Viņš pārliecinoši atveidoja galveno varoni (arī Entoniju), kurš cieš no demences un spītīgi pretojas meitas mēģinājumiem atrast viņam piemērotu pieskatītāju, jo pašai jāpārceļas uz Parīzi. Savukārt filmā “Valis” Brendans Frēzers attēlo Čārliju, kurš kopš partnera nāves nodevies negausīgai ēšanai, ar katru dienu tuvinot sevi nāvei. Apzinoties dzīves beigu tuvumu, Čārlijs nolemj atjaunot attiecības ar meitu, ar kuru nav komunicējis kopš laika, kad pirms daudziem gadiem pameta ģimeni.

"Valis"
"Valis" Foto: LMT Viedtelevīzija/Publicitātes attēls

Abi minētie aktieri augsti novērtēti viņu izcilā tēlojuma dēļ, teju ikvienu skatītāju ievelkot dziļi empātiskā emocionālā piedzīvojumā, kurā izmisums, nožēla un nožēlojamība, egoisma sekas un bezspēcība, kā arī dziļas skumjas caurauž katru filmas kadru, liekot aizdomāties par paša dzīvē veiktajām izvēlēm un to, ko katram no mums nozīmē mīlestība.

"Tēvs"
"Tēvs" Foto: LMT Viedtelevīzija/Publicitātes attēls

Augsti novērtēts Eiropas kino

Savukārt Eiropas kino cienītājiem LMT Viedtelevīzijā ir pieejama Norvēģijas, Francijas, Dānijas un Zviedrijas kopražotā filma “Pasaulē sliktākais cilvēks” (rež. Joahims Trīrs, 2021). Lai arī filma Kinoakadēmijas balvas nominācijās “Labākā starptautiskā filma” un “Labākais oriģinālscenārijs” nesaņēma Oskara statueti, tā ar godalgām devās mājup no citiem pasaulslaveniem festivāliem, piemēram, no Kannu kinofestivāla un Ņujorkas filmu kritiķu biedrības balvu pasniegšanas ceremonijas. Filma ir augstu novērtēta arī skatītāju vidū. Lai gan kinodarba nosaukums vedina domāt par vainu atklājošiem notikumiem un morāli, tā ir romantiska komēdija par jaunu sievieti, kura pirms 30 gadu sliekšņa ir pazudusi savās pieaugušā cilvēka izvēlēs.

"Dievzeme"
"Dievzeme" Foto: LMT Viedtelevīzija/Publicitātes attēls

Ja tuvāks ir kino, kurā dialogi ir salīdzinoši skopi, bet ar trāpīgu ziemeļniecisku humoru, un vēstījums bagātināts ar elpu aizraujošu vizuālo tēlu, rekomendējam noskatīties islandiešu režisora Hlinura Palmasona 2022. gada filmu “Dievzeme”, kas bija nominēta kā labākā spēlfilma Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Tajā atklājas Islandes raupjā, bet ārkārtīgi gleznainā daba un galvenā varoņa Lūkasa traģiskais ceļojums kā kristiešu misionāram uz šo ticības vēl neskarto zemi.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu