FOTO Latvijas Universitātes Rakstu mājai spāru svētki

Papildināts 13:45, 21. marts, 2024
CopyDraugiem X Whatsapp

Šodien notika Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Rakstu mājas spāru svētki.

Svinīgajā pasākumā piedalījās LU rektors Indriķis Muižnieks, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents un LU Padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, "RERE Būve" tehniskais direktors Jevgēņijs Ņesterovičs un Eiropas Investīciju bankas (EIB) pārstāve Marina Ismaila.

Par Spāru svētku tradīciju ievērošanu rūpējas LU Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Janīna Kursīte. Pēc svinīgās spāru vainaga pacelšanas Rakstu mājas korē – Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra koncerts.

Jau ziņots, ka Rakstu māju ekspluatācijā paredzēts nodot nākamgad.

Rakstu māja ir daļa no LU Akadēmiskā centra otrā attīstības posma. Ēkas astoņos stāvos darbosies vairāki institūti, LU bibliotēka, Biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs, fakultātes, LU Kultūras centrs un amatiermākslas kolektīvi.

Dejotājiem paredzēta treniņu telpa 200 kvadrātmetru platībā. Ieplānota apaļa meditācijas telpa, ēkā būs izvietota brīvpieejas bibliotēka. Rakstu mājā, kas būs lielākā Akadēmiskā centra ēka, būs divi ātriji.

Arī Rakstu mājas būvniecības procesā tiek izmantoti materiāli un tehnoloģijas, kas nodrošinās ēkas ilgtspēju un efektīvu apsaimniekošanu. Atbilstoši LU sniegtajai informācijai, ēkā būs daudz dabiskā apgaismojuma, kā arī telpas tiek veidotas pēc iespējas ergonomiskas.

Līgums par Rakstu mājas būvniecību tika noslēgts 2020.gadā. Tehniskā projekta izstrādes laikā LU fakultātes aicināja palielināt ēkas kvadratūru līdz 28 700 kvadrātmetru platībā plānoto 26 000 kvadrātmetru vietā.

Rakstu mājas būvniecība sākās 2021.gada nogalē, un tika plānots tās durvis studentiem un akadēmiskajam personālam vērt vēl 2023.gadā.

Rakstu mājas būvniecība sākās 2021.gada nogalē, taču Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī un karadarbības dēļ būvniecības nozarē radās būtiski traucējumi izejvielu un būvizstrādājumu piegādēs.

To nepieejamības dēļ ievērojami strauji pieaugusi cena, un, līdzīgi kā citas valsts un pašvaldību iestādes, arī LU organizēja sarunas ar Rakstu mājas būvnieku, lai nodrošinātu objekta būvniecību un vienotos par solidāru izmaksu pieauguma kompensēšanu.

Vienošanos izdevās panākt pērn. Noslēdzot vienošanos, viena kvadrātmetra būvniecības izmaksas ir pieaugušas līdz 1670 eiro. 2020.gadā noslēgtais LU Rakstu mājas būvniecības līgums paredzēja viena ēkas kvadrātmetra izmaksas 1340 eiro apmērā. Kopējās projektēšanas, būvniecības un autoruzraudzības izmaksas sasniegs 47,8 miljonus eiro.

LU Rakstu māju finansē, izmantojot 2017. un 2018.gadā piešķirtos Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Padomes attīstības bankas finansējumu attiecīgi 30 un 11,5 miljonu eiro apmērā. Saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto LU Nekustamo īpašumu attīstības plānu 2021. - 2027.gadam, LU darbības konsolidācijas ietvaros var atsavināt īpašumus un iegūtos līdzekļus ieguldīt Akadēmiskā centra attīstībā. Līdz šim atsavināti īpašumi 17 miljoniem eiro apmērā un līdz 2027.gadam šī summa sasniegs 53 miljonus eiro, lēš LU.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu