Svinot 15 gadu jubileju, Laikmetīgās mākslas centrs "Kim?" piesaka jaunu festivālu un izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Krišs Salmanis

Atzīmējot savas pastāvēšanas 15 gadus, Laikmetīgās mākslas centrs “Kim?” nāk klajā ar ikgadēju starptautisku laikmetīgās mākslas festivālu Rīgā: "Jauna adrese: ĒDENE". Tas tiks atklāts 7. jūnijā. 

Svinot jubileju un apcerot nākotnes darbības virzienus, “Kim?” paplašina fizisko un saturisko vērienu, piesakot un iesildot topošās jaunās telpas – vēsturisku pirmsrenovācijas ēku un tai pieguļošo iekšpagalmu Hanzas ielā 22, iezīmējot svinīgu brīdi ne tikai pašam centram, bet arī Latvijas un Baltijas mākslas ainai kopumā.

13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". 2018. gada septembris. 
13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". 2018. gada septembris. Foto: Zane Bitere/LETA

Konceptuāli un saturiski “ĒDENI” jaunajā adresē varētu uzskatīt par gaisīgu, vēstures slāņus uzsūkušu “izstādi-performanci”, kurā mākslinieki mērķtiecīgi pēta (no)skaņu sociālajā telpā un veidus, kā ar vispusīgi iesaistošas mākslas palīdzību panākt drošas telpas sajūtu neapdzīvojamā interjerā.

13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?".
13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Foto: Zane Bitere/LETA

Viens no jautājumiem, būvējot “ĒDENI”, ir saistīts ar bažām tikt no tās izraidītiem, jo kārdinājums skaniskajam, sanošajam un vēsturisko reliktu pieredzošajam paģēr aizstāt vizuālo jeb radīt tā efektu.

13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?".
13. Baltijas triennāles " Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Foto: Zane Bitere/LETA

Dialogā ar autoriem “Kim?” 2024. gada festivāla tēmu loku iezīmē pievēršanās iluzorajiem pašreprezentācijas rīkiem, refleksijām par šodienas sabiedrību tās dažādajās izpausmēs, valdošajām ideoloģijām, publisko un privāto telpu.

13. Baltijas triennāles "Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?".
13. Baltijas triennāles "Atbrīvoties no rēgiem" atklāšana laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". Foto: Zane Bitere/LETA

Festivālā piedalīsies: Jānis Dzirnieks (LV), Santa France (LV), Kaspars Groševs (LV), Sky Hopinka (ASV), Laura Kaminskaite (LT), Saņa Kantarovskis (Sanya Kantarovsky, ASV), Nikita Kadans (Nikita Kadan, UA), Viktors Timofejevs (ASV/LV), apvienība “Tīrkultūra” (Rolands Pēterkops, Emīls Jansons, Emīlija Didžus, Reinis Semēvics, Maikls Holands, LV), Agate Tūna (LV), Evita Vasiļjeva (LV/FR), Jonass Vendelīns (Jonas Wendelin, DE) un Evita Mandži (Evita Manji, GR/DE) un "Young Boy Dancing Group" (YBDG).

Festivāla kuratores: Evita Goze, Žanete Liekīte, Zane Onckule, direktore: Zane Čulkstēn, festivāla dizains: Krišs Salmanis, komunikācija: Austra Stupele, projekta vadība: Katrīna Jauģiete un Žanete Liekīte.

Mākslinieku veikums būs novērtējams šādās izpausmēs:

  • jaunradīta skaņa un iekļaujošu pieredzi aktivizējoša instalācija (Evita Vasiļjeva),
  • performatīvs radio signālus tverošs “Ēdenes kabinets” (Tīrkultūra),
  • svaigi radīta vēsturiskas references saturoša videodarba pirmizrāde (Viktors Timofejevs),
  • audiāli uzlādētu cilvēces agrīno arhitektonisko formu distopisks pārcēlums mūsdienās (Jonass Vendelīns un Evita Mandži),
  • interjera apstākļos novietotas mūsdienu sabiedrības lielformāta klusējošas vanitas (Santa France),
  • ēkas klejojumu rezultātā veidota vietai piesaistīta instalācija (Jānis Dzirnieks),
  • tēlu veidošanas ilūzijas, sabiedrību, ideoloģiju un “sevi” pašu apcerošs video (Saņa Kantarovskis),
  • pozitīvās-negatīvās telpas apcerošs, “spocisks” telpisks iekārtojums (Agate Tūna),
  • priekšmetu, valodas, abstraktu formu un rutīnas vingrinājumos sakņota vietai piesaistīta instalācija (Laura Kaminskaite),
  • skarbu sentimentu saturoša ieilgušo reģionālo konfliktu fiksējoša trausla liecība (Nikita Kadan),
  • ritmisks ministāsts par koloniālās laupīšanas garīgajām sekām, sapludinātām ar zemi, debesīm, jūru, mītu un vietu (Sky Hopinka),
  • kā arī dziļi intīmas, seksuāli uzlādētas kolektīvās enerģijas-atklāšanas performances laikā ievāktu objektu konstelācija (YBDG),
  • savukārt tradicionālāku mediju – mazo formu glezniecību ienesīs Kaspara Groševa iesāktā sērija par veco vīru, kurš “gāja-gāja, un nu jau ir atgriezies mājās” – “Ēdenē”.

Festivāla patroni: "Novum Riga Charitable Foundation" un "Pillar". Atbalsta: Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, "Absolut", "Valmiermuiža".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu