Smieklīga un seksīga feminisma revolūcija

Seriāls "Minx"
TVNET
Foto: “MINX” publicitātes attēls, Lions Gate International

Mūsdienās dzimumu vienlīdzības un seksualitātes jautājumi šķiet tik aktuāli kā nekad. Nereti šīs tēmas tiek pretnostatītas, taču, iespējams, abu apvienojums var izrādīties lieliskas izklaides avots! Caur rotaļīga humora prizmu uz feminismu un seksualitāti aicina paskatīties 2022. gadā tapušais seriāls “Minx”, kas pieejams LMT Viedtelevīzijā.

Seriāls aicina doties uz aizvadītā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, kad ASV pāršalca feminisma vilnis. Tā iedvesmota, jaunā feministe Džoisa Prigere ir apņēmības pilna mainīt pasauli. Viņas mērķis – izdot sieviešu žurnālu, kas grauj stereotipus, ka sievietes vienīgā sūtība ir būt labai sievai un mātei. Tiesa, vienīgais, kurš gatavs atsaukties Džoisas idejai, ir pieaugušajiem domātu žurnālu izdevējs Dags Reneti. Sastopoties dedzīgās feministes un viltīgā biznesmeņa idejām, rodas “Minx” – erotisks žurnāls sievietēm.

Aizraujoša varoņu saspēle

Britu aktrises Ofēlijas Lovibondas (“Elementary” (2012–2019), “Guardians of the Galaxy” (2014)) atveidotā Džoisa ir izglītota ideāliste ar mērķi aktualizēt nopietnus jautājumus – sieviešu nodarbinātību, reproduktīvās tiesības un dzimumu lomu dalījumu laulībā. Savukārt amerikāņu komiķa Džeika Džonsona (“New Girl” (2011–2018), “Jurassic World” (2015)) atveidoto ekstravaganto izdevēju Dagu motivē peļņa. Abu visnotaļ atšķirīgo varoņu un viņu motivāciju sadursme ir aizraujoša un uzjautrinoša izklaide.

Tomēr nevar noliegt, ka abi viens no otra arī mācās. Daga radošās biznesa idejas un ekstravagantā redakcijas komanda liek Džoisai paraudzīties uz īsto dzīvi ārpus ideāliem un akadēmiskiem rāmjiem. Savukārt jaunās feministes dedzīgums pieaugušo žurnālu izdevējam arī brīžiem liek aizdomāties par dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Kritiķi abu varoņu saspēli novērtējuši atzinīgi: vietnē “Rotten Tomatoes” seriāls var lepoties ar atzīmi, ka tas ir 98% “svaigs”! Eksperti slavē uzjautrinošās situācijas, kuras izaicina Džoisas principiālos uzskatus un izceļ Lovibondas un Džonsona dinamisko saspēli. Vienlīdz atzinīgi novērtēta seriāla veidotāju prasme asprātīgi un viegli runāt par sabiedrībā aktuāliem tematiem.

Ar sirsnīgu humoru par aizvien aktuālo

Līdztekus feminisma uzvaras gājienam 20. gadsimta septiņdesmitajos gados ASV piedzīvoja seksuālo revolūciju. Sabiedrība sāka atklāti runāt ne vien par dzimumu lomām, bet arī aktīvi pārspriest dažādus seksualitātes aspektus. Tas nozīmēja gan brīvākus uzskatus attiecībā pret kailumu, gan uzdrošināšanos runāt par baudas meklējumiem. Nonākot pieaugušo izklaides nozarē, arī Džoisai izdodas paraudzīties uz seksualitātes jautājumiem no jauna punkta un saprast, ka šis temats patiesi var būt feministisks.

Lai gan seriāls pieskaras nopietniem un aktuāliem tematiem, tas ir darīts ar sirsnīgu humoru, gan asprātīgi apvēršot dzimumu lomas, gan izaicinot principiālus uzskatus feminisma atbalstītāju un viņu pretinieku nometnēs.

Septiņdesmito gadu stila šarms

Seriāla darbība norit septiņdesmito gadu Losandželosā. Tas sniedz iespēju baudīt krāšņo tā laika modi. Džeika Džonsona tēls dižojas ar košiem krekliem un žaketēm ar platiem atlokiem, bet Džoisas bikškostīmu kolekcija noteikti sniegs iedvesmu ne vienai vien modes dāmai. Līdzvērtīgi krāšņi tērpi ir arī pārējiem redakcijas darbiniekiem. Piemēram, blondā modele Bembija (Džesika Lova) iecienījusi drosmīgas minikleitas, bet žurnāla fotogrāfs Ričijs (Oskars Montoja) vienmēr ir tērpos, kas atspoguļo viņa radošo personību.

Sirsnīgo humoru un septiņdesmito gadu stilu var baudīt seriālā “Minx”, kas skatāms LMT Viedtelevīzijā! Seriāls pieejams oriģinālvalodā, ar titriem latviešu valodā.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu