Visa bērna dzīve sirsnīgos dzejoļos – krājumā “Cerību burbuļi”

TVNET
Foto: Publicitātes foto

Grāmatu apgādā “Zvaigzne ABC” iznācis bagātīgi ilustrēts norvēģu autora Pēra Aksela Prica (Per Axel Prydz) dzejoļu krājums bērniem “Cerību burbuļi”. Dzīvesgudrie, dažkārt smieklīgie un jautrie, citkārt nopietnie un mazliet skumjie dzejoļi uzrunā gan lielos, gan mazos lasītājus, īpaši sākumskolas vecuma bērnus.

Agneses Spridzānes košās un ekspresīvās ilustrācijas precīzi papildina tekstu, un vienlaikus katra no tām ir mazs mākslas darbs. Latviešu izdevuma pievienotā vērtība ir Māra Salēja atdzejojums. Dzejoļi ir skanīgi, bērniem saprotami un aizraujoši.

Krājums ar Agneses Spridzānes ilustrācijām vispirms tika izdots Norvēģijā. Autors bija ieraudzījis Agneses zīmējumus vietnē Instagram. Sadarbība izrādījās ļoti veiksmīga, un grāmatu atzinīgi novērtēja gan norvēģu lasītāji, gan literatūras kritiķi.

Norvēģu bērnu grāmatu kritiķe Katrīne Kalleklēva (Katrine Kalleklev) raksta:

“Nosaukums “Cerību burbuļi” aizgūts no grāmatas pēdējā – skaista un poētiska – dzejoļa. Bērni pūš cerību burbuļus naktī. Burbuļos viņi ir ievietojuši savus sapņus par mierīgu pasauli un stāstus, kas pacelsies augšup un galu galā varbūt kļūs par zvaigznēm.

Ņemot vērā karu Eiropā, teksts un attēli mūsdienās iegūst papildu dimensiju. Grāmata saturiski ir diezgan piesātināta. Taču lasītājs var izvēlēties uz to raudzīties kā uz dārgumu lādi, no kuras izvilkt pa vienam dārgumam. Atsevišķu dzejoļu izcilība ir tā, ka jūs, iespējams, izvēlaties atšķirt jebkuru lappusi, un meklētājam tiks pasniegts neliels, pabeigts stāsts.”

Pērs Aksels Prics ir norvēģu rakstnieks un dzejnieks. Viņa stāsti un dzejoļi iekļauti daudzās grāmatās un krājumos. Prics tulkojis plaši pazīstamo bērnu un jauniešu literatūras autoru Šēla Silversteina un Mihaela Endes darbus.

Agnese Spridzāne ir latviešu māksliniece un ilustratore. Viņa strādā glezniecības, ilustrāciju un datorgrafikas jomā un veido skatuves kostīmus. Grāmatas ar viņas ilustrācijām izdotas Latvijā un Norvēģijā.

Māris Salējs ir dzejnieks, atdzejotājs un literatūrzinātnieks. Piecu dzejoļu krājumu autors. Sarakstījis monogrāfiju “Uldis Bērziņš. Dzīve un laiktelpas poētika”. Par šo darbu 2011. gadā saņēmis Literatūras gada balvu speciālbalvu kategorijā. Saņēmis Polijas Kultūras ministrijas ordeni “Par nopelniem Polijas kultūras labā” (2009). Atdzejo un tulko no ukraiņu, poļu un citām valodām.

Grāmata izdota ar norvēģu literatūras fonda NORLA (Norwegian Literature Abroad) atbalstu.

Parindeņus no norvēģu valodas tulkojusi Maruta Sila.

Nepalaid garām!

Uz augšu