"Juuk" par savu mūzikas garšu: Tai jāgaršo pēc tā, ko cilvēks izvēlas, kad grib mierinājumu bēdās

TVNET
Grupa "Juuk"
Grupa "Juuk" Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET GRUPA

Ceturtdien, 13. jūnijā, Kalnciema kvartālā notiks jau trešais koncertvakars - šoreiz alternatīvā un neatkarīga folka noskaņā. Uz skatuves kāps folkgrupa “Juuk” un folkpanka apvienība “Grēcīgie partizāni”. 

TVNET: Ja jūs varētu uzstāties kopā ar jebkuru mūziķi, mirušu vai dzīvu, kurš tas būtu un kāpēc?

"Juuk": Visos pirātu kuģos bija pa kādam mūziķim, tāpēc atbilde ir – ar angļu pirāta Edvarda Tīča kuģa apkalpes mūziķu sastāvu. Kas zina, kā izskatītos mūsdienas, ja viņi būtu laikus iepazīstināti ar glemroku un pankroku. Mēs iegūtu tādus hitus kā “Čārlstaunas blokāde”, “Ak, apelsīni, ak, skorbuts” un “Nemērķējiet pa mastiem!”.

Kāds ir jūsu mīļākās dziesmas, kuru esat uzrakstījis/izpildījis, stāsts?

Kad Oskars savulaik uz neilgu brīdi dzīvoja Portugālē, viņš mēdza uz ielām spēlēt latviešu dziesmas un tautas mūziku. Vietējo sangrijas un citu dzērienu entuziastu vidū īpašā cieņā bija latgaliešu dziesma “Tuoļi dzeivoj”, kurai, vārdus nezinot, vilka līdzi ne viens vien dzīves baudītājs ar dūšu citā pagastā.

Aprakstiet dīvaināko vietu vai situāciju, kurā jums radās iedvesma jaunai mūzikai.

Reizēm labas idejas dziesmām rodas, pārklausoties, ko kāds nupat ir teicis, vai izdzirdot kādu trāpīgu frāzi, ko kāds neviļus izmet sarunā.

Kāds ir viens albums, kurš, jūsuprāt, ikvienam būtu jādzird vismaz vienu reizi dzīvē no sākuma līdz beigām un kāpēc?

Dzeltenie Pastnieki “Vienmēr klusi”, jo mums jāzina savi varoņi.

Ja jūs varētu uzstāties duetā ar jebkuru izdomātu varoni, kurš tas būtu un kādu dziesmu jūs dziedātu?

Kopkoris uz “Nāves ēnā” ledus gabala ar Nika Keiva “Death is not the end”.

Vai jums ir kāds rituāls pirms koncertiem, lai noskaņotos pirms uzstāšanās? Ja jā, kāds?

Aizskatuvē paņemt akustisko ģitāru un padziedāt harmonijās.

Ja jūsu mūzikai būtu garša, kāda tā būtu un kāpēc?

Tai jāgaršo pēc tā ēdiena, ko cilvēks izvēlas, kad grib mierinājumu bēdās.

---

Folkgrupa “Juuk” ir pazīstami ar melodiskām dziesmām, kurās izmantoti kā pašu sacerēti, tā arī latviešu un lietuviešu dzejnieku teksti. Grupā apvienojušies seši mūziķi: Oskars Jansons, Edgars Šubrovskis, Sniedze Prauliņa, Rasa Pole, Ričards Dauksts, un nesenāk – angļu bundzinieks Niks Moss Rodžerss. Mūziķus vieno aizraušanās ar dažādu tautu folkloru un stāstniecību mūzikā. Līdzās akustiskajiem instrumentiem, kā bandžo, flautai un vijolei, grupā dzirdamas arī rokmūzikai raksturīgās elektriskās ģitāras un attieksme pret materiālu. Grupas pērn izdotais trešais studijas albums “Muļķa stabule” izpelnījās Zelta mikrofonu introverto mūzikas kategorijā “Labākais indie vai alternative mūzikas albums”. Līdzīgās gaitās iet grupa “Grēcīgie partizāni” – jaunu neatkarīgo mūziķu apvienība, kas akustiski izpilda oriģināldziesmas par mīlestību un nodevību, anarhiju un brīvību, šausmām un bailēm. Savā folkpanka skanējumā mūziķi savij bluegrass, pankroka un tautiskās mūzikas elementus.

Uz pasākumu droši nāciet izslāpuši un izbadējušies – “Vīnu veikals un kafe” servēs Itālijas Markes reģiona vīnus un kafiju, verandā strādās pop-up dzirkstošo dzērienu stacija, savukārt vakariņas gatavos gadiem iecienītās street food kafejnīcas. Šogad “Vasara ārā. Vasara kopā” esam paredzējuši nevienu vien pārsteigumu, kā latviešu estrādes skatuves zvaigzni, starptautiski novērtētu džezu, meistarīgus dīdžejus, jau tradicionālo Šaha dienu un vēl. Kas un kad tieši – atklāsim laika gaitā, tāpēc sekojiet līdzi un tiekamies mūsu rūtotajā laukumā ik ceturtdienu visas vasaras garumā!

Ieeja pasākumā bez maksas un no plkst. 18.00.

Norises vieta – Kalnciema iela 35.

Uz augšu