Sensācijas atgriešanās – seriāla “Pūķu nams” otrā sezona nonāk pie skatītājiem

Foto: Publicitātes attēls/HBO
TVNET

Nav noslēpums, ka Džordža R. R. Mārtina tāda paša nosaukuma grāmatu sērijā balstītais seriāls “Troņu spēles” (2011 – 2019) vēsturē iegājis kā ekrāna leģenda. Skatītāji kā pielipuši pie televizoru ekrāniem ar nepacietību gaidīja katru jaunāko sēriju, lai sagaidītu atrisinājumu spriedzes piesātinātajām politiskajām intrigām, un arī pēc seriāla noslēguma ilgojās atgriezties Vesterosā. 2022. gadā šādu iespēju piedāvāja ilgi gaidītais eposs par vareno Tārgārjenu dzimu – seriāls “Pūķa nams”. 

Tas balstīts “Troņu spēļu” autora Džordža R. R. Mārtina stāstu krājumā “Fire and Blood”, kas dokumentē Tārgārjenu dzimtas vēsturi un kalpo kā papildinājums grāmatu sērijai “Troņu spēles”. To veido pieredzes bagātais scenārists un producents Raiens Kondals (seriāls “Kolonija”, 2016–2018; “Herkuless”, 2014) kopā ar pašu grāmatu autoru Džordžu R. R. Mārtinu. Kvēli gaidītā otrā sezona 17. jūnijā piedzīvo pasaules pirmizrādi, un arī LMT Viedtelevīzijas skatītājiem ir iespēja sekot līdzi jaunākajām “Pūķa nama” sērijām!

Izcils “Troņu spēļu” pēctecis

“Pūķu nama” pirmā sezona noslēdzās ar Padija Konsidaina atveidotā karaļa Viserīsa nāvi un tai sekojošo varas krīzi. Palicēji sadalījušies divās frakcijās – Zaļajā un Melnajā padomē. Zaļā padome par karali kronē mirušā karaļa pirmdzimto dēlu Aegonu (atveido Toms Glins-Kārnijs) un nostājas viņa mātes Alisentas (attēlo Olīvija Kuka) pusē, savukārt Melnā padome par valdnieci atzīst aizgājēja pirmdzimto meitu Rinīru (atveido Emma Dārsija). Abas frakcijas asina fiziskos un diplomātiskos asmeņus, bet naida liesmas uzkurina ģimenes locekļos ilgi glabātais aizvainojums un nepiepildītās ambīcijas. Jebkādas cerības uz pamieru iznīcina slepkavība – Alisentas dēls Aemonds (atveido Evans Mičels) ar savu pūķi nogalina Rinīras dēlu Luserīsu (atveido Eliots Griholts). Otrās sezonas pirmās sērijas nosaukums “Dēlu pret dēlu” sola asinskāri un atriebību.

Kvēli “Troņu spēļu” fani labi zina, ka naivi cerēt, ka iemīļotie varoņi piedzīvos garu un laimīgu dzīvi. Ar negaidītām un nereti šokējošām nāvēm seriāla “Pūķu nama” priekštecis “Troņu spēles” izpelnījās skatītāju atzinību, turklāt aizraujošo sižetu kā arvien papildina izcila aktierspēle. Jāteic, ka “Pūķu nams” spēj turēt līdzi “Troņu spēļu” uzstādītajai latiņai, turklāt iepriecināt arī tos fanus, kurus bija sarūgtinājis “Troņu spēļu” sasteigtais noslēgums. Pirmajā sezonā skatītājus desmit sērijās aizrāva Tārgārjenu nama intrigu līkloči un politiskās spēles, bet kritiķi seriālu novērtēja ar neskaitāmām nominācijām, kā arī “Zelta Globusa” statueti. Otrās sezonas astoņās sērijās seriāla veidotāji sola vēl vairāk intrigu, cīņu un, protams, pūķu.

Vēsturiski, bet ar pūķiem

Seriāls “Pūķu nams” patiesībā ir dzimtas vēsture vienai no seriāla “Troņu spēles” galvenajām varonēm – Dinerīsai Tārgārjenai (Emīlija Klārka), kas astoņu sezonu laikā centās atgūt savas dzimtas tiesības valdīt Vesterosā. “HBO” seriāla fokusā ir pirmsākumi Tārgārjenu nama krišanai no savulaik iemantotās varenības un tas, kā dzimta zaudēja savu varas atslēgu – pūķus.

Līdzīgi kā “Troņu spēļu” sižetu daļēji iedvesmoja Sarkanās un Baltās rozes karš 15. gadsimta vidū Anglijā, arī “Pūķu namam” iedvesma meklēta viduslaiku Anglijas vēsturē. Šoreiz iedvesmas avots ir karš, kas sekoja Karaļa Henrija Pirmā nāvei, kad par varu cīnījās viņa vienīgā atvase Imperatore Matilda un karaļa māsasdēls Stefans Bluā.

Izvēlies puses

Ņemot vērā, ka “Pūķu nama” otrajā sezonā saasināsies nesaskaņas starp diviem politiskajiem grupējumiem, seriāla veidotāji to izmantoja arī reklāmas nolūkos. Marta nogalē par jaunākās sezonas tuvošanos vēstīja divi reklāmas video – viens, kas atbalsta Zaļo padomi, un otrs, kas ir Melnās padomes pusē. Tādējādi arī skatītāji tika aicināti aizdomāties, kurā pusē viņi vēlas nostāties. Īsi pirms seriāla nonākšanas pie skatītājiem nākas secināt, ka cīņā par skatījumiem “YouTube” uzvarējis Melnais treileris ar 10 miljoniem skatījumu, kamēr Zaļais treileris savācis mazliet pāri par 9 miljoniem skatījumu.

Aktieru un scenāristu streiki 2023. gada vasarā ASV ietekmēja neskaitāmus filmu un seriālu projektus. Kamēr nozare iestājās par taisnīgiem atalgojuma nosacījumiem, ASV uz vairākiem mēnešiem apstājās daudzu projektu filmēšana un scenāriju rakstīšana. Tiesa, “Pūķa namu” nozares nemieri neskāra tā iemesla dēļ, ka seriāla filmēšana notika Lielbritānijā un Spānijā, kur nozares arodbiedrību noteikumi ļāva aktieriem un filmēšanas komandām turpināt darbu. Līdz ar to filmēšanu izdevās īstenot sešu mēnešu laikā.

Kā atrisināsies Tārgārjenu nama intrigas un kuram no varoņiem izdosies sagaidīt sezonas beigas? Lai to uzzinātu, jāseko līdzi “Pūķu nama” otrajai sezonai, kas pieejama LMT Viedtelevīzijā! Tiem, kas vēl tikai vēlas spert pirmos soļus “Troņu spēļu” aizraujošajā pasaulē, LMT Viedtelevīzijā iespējams noskatīties gan “Pūķu nama” pirmo sezonu, gan visas astoņas “Troņu spēļu” sezonas!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

Nepalaid garām!

Uz augšu