Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Kas traucē un kas mudina bērnus lasīt grāmatas? Skats no Lielbritānijas un Latvijas perspektīvām

Pieminot dzejnieku Jāni Baltvilku (1944-2003) viņa 80. dzimšanas dienā, trešdienas pēcpusdienā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā 20. reizi tika pasniegta starptautiskā Jāņa Baltvilka balva par izcilākajiem sasniegumiem bērnu un jauniešu literatūrā. Kopumā tika vērtētas 67 grāmatas, kuras izdotas laika posmā no aizvadītā gada maija līdz šī gada maijam.

Pirms tuvāk pievēršamies divu balvas saņēmēju – britu rakstnieces Kiranas Milvudas Hārgreivas (Kiran Milwood Hargrave) un dzejnieces Ineses Zanderes viedokļiem par to, kas traucē un kas mudina bērnus lasīt grāmatas, pārskatīsim šīgada balvas laureātu sarakstu.

Par labāko bērnu grāmatu ilustratori žūrijas vērtējumā atzīta Aleksandra Runde par pašas uzrakstīto (vai, sacīsim, ar tekstu papildināto) grāmatu "Ko darīt, ja esi kails pilsētā" (Jāņa Rozes apgāds).

AS "Latvijas valsts meži" balva "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā tika piešķirta māksliniecei Rutei Martai Jansonei par ilustrācijām Luīzes Pastores grāmatai "Šis ir mans seriāls" (Aminori).

Sabiedrisko mediju portāla LSM.LV lasītāju balsojumā uzvarēja debitante Latvijas bērnu literatūrā, soctīkla Instagram profila "Mazie lasītāji" satura veidotāja Laura Jambuševa ar grāmatu "Diena, kuru es pārvērtu".

Šogad žūrija piešķīra arī speciālbalvu – to saņēma uzziņu grāmata "Brīnišķā operas pasaule" (Jāņa Rozes apgāds) un tās radošā komanda: teksta autore, komponiste Gundega Šmite, ilustratore Arta Ozola-Jaunarāja un redaktore Inga Karlsberga.

Nepalaid garām!

Uz augšu