Balvu pasniegšanas sezona tuvojas pilnā sparā. Septembra vidū pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās "Austras balva", ko pēc mūzikas kritiķu un ekspertu žūrijas lēmuma pasniedz Latvijas labākajam gada albumam. Tanī pašā mēnesī valsts un nozares organizācijas parakstīja sadarbības memorandu, kur vienojās par jaunas mūzikas balvas "Gamma" jeb "Gada augstākais mūsdienu mūzikas apbalvojums" organizēšanu. Vienlaikus tiek rīkota arī mūzikas balva "Zelta mikrofons", kas, neraugoties uz šogad saņemto kritiku no industrijas pārstāvjiem, nākamgad notiks jau 29. reizi. Pasākums neierasti notiks vienā mēnesī ar "Muzikālo banku". Rodas jautājums: vai mūsu mazajā Latvijā ir nepieciešams tik daudz šādu atzinību un, galu galā, kā tās atšķiras?

Līdz šim neoficiāli par latviešu "Grammy" tika saukta mūzikas ierakstu gada balva "Zelta mikrofons", kas nākamgad svinēs 29. pastāvēšanas jubileju. Šā gada sākumā pasākums izpelnījās asu kritiku no nozares pārstāvjiem.

Pēc saceltās ažiotāžas LaIPA (Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības) biedri lēma par jauna apbalvojuma - "Gamma" - nepieciešamību mūzikas nozarē, uzticot šo uzdevumu īstenot LaIPA padomei. Lai īstenotu šo ieceri, LaIPA uzrunāja gan valsts iestādes, gan nozaru organizācijas, kur visas iesaistītās puses nu ir nonākušas pie vienota uzskata, ka ir nepieciešams publiski atzīt un apbalvot nozares izcilniekus.

"Zelta mikrofona" nākotne

Mīlgrāve, kura ir Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes locekle paudusi skepsi par jauno popmūzikas balvu "Gamma" un ir gatava turpināt "Zelta mikrofonu". 

Viņasprāt, ikvienas jaunas ceremonijas ieviešana mūzikas jomā saasina konkurenci par resursiem - to organizēšanai nepieciešamajiem valsts un privāto sponsoru līdzekļiem, kas valstī ir ierobežoti.