Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Soprano ģimenei – 25! Seriāla veidotāji faniem sarūpē īpašu dāvanu

Foto: AP/Scanpix

Viens no visu laiku izcilākajiem seriāliem – "Soprano ģimene" (The Sopranos) – šogad atzīmē 25. jubileju. Fani ilgu laiku spekulējuši, vai un kad seriāls varētu atgriezties, taču tas diezin vai notiks. Taču par godu pusapaļajai jubilejai tās veidotāji ir sarūpējuši ko īpašu. 

HBO seriāls "Soprano ģimene" ir reālistisks, drūmi humoristisks un nereti līdz sāpīgumam trāpīgs ieskats kādā Ņūdžersijas piepilsētas ģimenē, kuras patriarhs ir mafijas dūzis. Juzdams, ka no rokām izslīd kontrole gan pār biznesu, gan ģimeni, Tonijs Soprano (Džeimss Gandolfīni) pārcieš vairākas panikas lēkmes, tāpēc nonāk psiholoģes kabinetā (Lorēna Brako). Izkratīdams sirdi speciālistei, Tonijs uzdodas par "atkritumu menedžmenta konsultantu" un cenšas salikt pa plauktiņiem profesionālās un privātās ķibeles, kas viņu novedušas līdz nervu sabrukumam.

Seriāls kopā aizvadīja sešas sezonas, pēdējai pie skatītājiem nonākot 2007. gadā. 

Lai arī daudzi spekulēja, ka seriāls varētu piedzīvot atgriešanos, 2013. gadā mūžībā devās seriāla galvenais aktieris. 

ASV Ņūdžersijas štatā dzimušais aktieris, kurš par mafijas bosa Tonija Soprano lomu šajā seriālā ieguvis trīs "Emmy" balvas un "Zelta globusu", piedzīvoja sirdslēkmi.

Gandolfīni 1961. gadā piedzima Ņūdžersijas štata Vestvudas pilsētā itāļu izcelsmes ģimenē, pabeidza Ratgersa universitāti komunikāciju zinību nozarē un pārcēlās uz Ņujorku, kur viņš vispirms strādāja par bārmeni un kluba menedžeri. Viņa aktiera karjera sākās 1987. gadā, bet pirmo ievērojamo lomu viņš saņēma 1993. gadā, tēlojot brutālu mafijas darboni filmā "True Romance".

Gandolfini bija divreiz precējies. Viņam ir dēls Maikls no pirmās sievas Mārsijas Vudarskas, ar kuru viņš apprecējās 1999. gadā un pēc trim gadiem šķīrās, un meita Liliana no otrās sievas Deboras Linas, ar kuru viņš apprecējās 2008. gadā.

Foto: seriāla "Soprano ģimene" zvaigzne Džeimss Gandolfini

Seriāls nav iedomājams bez galvenā varoņa, taču 25. jubilejai par godu režisors Alekss Gibnijs iegrimst "Soprano ģimenes" veidotāja Deivida Čeisa psihē, sniedzot unikālu ieskatu šajā ikoniskajā HBO seriālā.

Dokumentālās filmas "Mafiozo: Deivids Čeiss un Soprano ģimene" pirmajā sērijā Deivids Čeiss stāsta par savu dzīvi Ņūdžersijā, mīlestību pret kino un to, kā viņš kļuva par televīzijas scenāristu. Pēc tam viņš nolēma radīt personiskāku stāstu par attiecībām ar māti, kas kļuva par pamatu seriālam "Soprano ģimene". Neskatoties uz sākotnējiem noraidījumiem, HBO pieņēma ideju, kas izauga par vienu no nozīmīgākajiem televīzijas seriāliem.

Otrajā sērijā Čeiss atklāj dažādas problēmas, kas radās filmēšanas laikā, kā arī stāsta par radošajiem izaicinājumiem, veidojot seriāla tēlus un integrējot savas dzīves pieredzi. Aktieri dalās atmiņās par Džeimsu Gandolfīni un viņa nozīmi seriāla veidošanā, kā arī piemin viņa cīņas ar slavu un radošuma meklējumiem.

Noskaties kacekli!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju". 

Uz augšu