Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Par vēlu atmodai? Vai tomēr ne?

Foto: dpa/picture-alliance

​Tikko latviešu valodā iznākusi grāmata “Par vēlu atmodai”. Tajā pretrunīgi vērtētais, tomēr pasaulē ārkārtīgi populārais slovēņu filozofs Slavojs Žižeks nekautrējoties kritizē mūsdienu sabiedrību un mudina iedziļināties kapitālisma, klimata izmaiņu, tehnoloģiju attīstības un politiskās polarizācijas kopējā problemātikā.

Žižeks ar unikālu stāstnieka talantu savij humoru, trāpīgus novērojumus un pamatīgu analīzi, aicinot pārskatīt strauji mainīgās pasaules izpratni. Nemitīgi dzirdam, ka atlikušas vien piecas minūtes līdz pasaules bojāejai un patlaban ir mūsu pēdējā iespēja novērst katastrofu. Taču ko tad, ja aizkavēt nelaimi var, tikai pieņemot, ka tā jau notikusi?

Pētot aktuālās krīzes – globālo sasilšanu, karu, badu, epidēmijas –, Žižeks norāda uz radikālo, emancipējošo rīcībpolitiku, ko nepieciešams īstenot, lai apstādinātu virzību pretī katastrofai. Šībrīža ģeopolitiskās šausmas Žižeks atklāj pārsteidzoši jaunā gaismā un pamato, kāpēc, lai izmainītu nākotni, mums jāpārvērtē pagātne.

“Par vēlu atmodai” izaicina lasītāju pārdomāt šā brīža īstenības paradoksus, norādot, ka izmisīgi meklēto risinājumu, iespējams, kavē tieši mūsu sabiedrībā pieņemtais domāšanas veids.

Foto: publicitātes

Grāmata mudina apšaubīt status quo un iedziļināties, cik lielas pārmaiņas ir nepieciešamas, lai kaut ko patiešām ietekmētu. Žižeks prasmīgi izmanto atsauces uz filozofiju, psihoanalīzi un popkultūru, radot vienlaikus saistošu, viegli uztveramu un pārdomas rosinošu stāstījumu.

Tie, kas vēl nav lasījuši Slavoja Žižeka grāmatu, toties ir skatījušies JRT izrādi “Žižeks un Pītersons. Gadsimta duelis”, jau nojauš, kāda ir autora ievirze – tomēr nenoliedzami, vēl interesantāk ir lasīt viņa paša uzrakstīto un, protams, arī pavērot, cik šarmanti un neganti viņš runā auditorijas priekšā – atliek tikai Youtube meklētājā ierakstīt autora vārdu.

Vai Slavojam Žižekam ir taisnība? Par to jālemj katram pašam. Taču viņa uzskati un idejas jau labu laiku intriģē un fascinē klausītājus visā pasaulē.

Slavojs Žižeks ir viens no mūsdienu ietekmīgākajiem un provokatīvākajiem filosofiem, ieguvis plašu atpazīstamību ar nekautrīgu kritiku, kas veltīta mūsdienu sabiedrībai, politikai un kultūrai. Viņš ir sarakstījis vairāk nekā 50 grāmatas, daudz uzstājies ar lekcijām un piedalījies diskusijās, aizraujot klausītājus ar degsmi un nekonvencionālu skatījumu.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Andžela Šuvajeva.

Nepalaid garām!

Uz augšu