Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Eirovīzijas šīgada uzvarētājs NEMO izlaiž jaunu singlu "Eurostar"

Foto: Stefan Wermuth/AFP/Scanpix

Iekļūstot topu virsotnēs gandrīz katrā Eiropas valstī un "savācot" vairāk nekā 100 miljonus straumējumu savai Eirovīzijas dziesmu konkursa dziesmai "The Code" un tajā arī uzvarot – tādu apņēmību darboties popmūzikas laukā nodemonstrējis NEMO. 

Piektdien, 4. oktobrī viņš izlaidis jaunu singlu "Eurostar". Šajā pašā dienā paredzēta arī singla videoklipa pirmizrāde – straumēšanas servisā YouTube pl. 14.00 (pēc Latvijas laika).

NEMO aktivitātēm seko vairāk nekā 1,2 miljoni cilvēku visā pasaulē, un viņu nākamais pieteikums ir spēka himna "Eurostar", kas, sekojot nosaukuma līdzībai, klausītājus aizved no Parīzes uz Londonu ar tāda paša nosaukuma ātrvilcienu.

Tāpat kā savā Eirovīzijas uzstāšanās iestudējumā, arī jaunajā singlā NEMO iemieso pozitīvismu, atvērtību; vienlīdzības un identitātes idejas. NEMO pašidentificējas kā nebināra persona un aktīvi iestājas par nebināro cilvēku tiesībām.

NEMO skaidro, ko viņam (precīzāk, "viņiem") nozīmē viņu jaunais singls:

""Eurostar" es izjūtu kā maza mīlestības vēstuli Londonai. Es pārcēlos uz Londonu pirms piecām nedēļām un esmu atklājis un izpētījis dažādas pilsētas daļas  tās vēsturi, kultūru un apbrīnojamo mūziku.

Jūnijā es izbaudīju ātrvilciena maršrutu "Eurostar" no Parīzes uz Londonu, un pēkšņi sajutu iedvesmu no tā, cik tuvu atrodas šīs divas pilsētas, kuras man nozīmē daudz.

Es smēlos daudz iedvesmas, braucot ar vilcienu, saprotot, ka tā ir lieliska metafora ierašanās Londonā, bet arī dzīves ātrumam pēdējā laikā. Reizēm "Eurostar" ir neticami ātrs, un mana dzīve ir bijusi līdzīga nepārtraukta un strauja. Es domāju, ka šo enerģiju var dzirdēt arī dziesmā."

NEMO zvaigžņu stunda Malmē, Zviedrijā, 2024. gada 11. maijā. 68. Eirovīzijas dziesmu konkurss. 
NEMO zvaigžņu stunda Malmē, Zviedrijā, 2024. gada 11. maijā. 68. Eirovīzijas dziesmu konkurss. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

NEMO dziesma "The Code" Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja ar 591 punktu un tā bija pirmā reize kopš dziedātājas Selīnas Dionas uzvaras 1988. gadā, kad konkursa pirmās vietas laurus bija lemts plūkt Šveicei. Tā bija arī pirmā reize konkursa vēsturē, kad uzvaru gūst nebināra persona. 

Otrajā vietā šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursā iekļuva Horvātijas mūziķi ar 547 punktiem un trešajā – Ukrainas pārstāvji ar 453 punktiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu