“R*sols” ir grāmata, kas jau izpelnījusies uzmanību un ievērību. Dodoties rasola ekspedīcijā, autores antropoloģe un fotogrāfe Elīna Kursīte un žurnāliste Sarmīte Kolāte iepazina daudzus rasolistus, un nu grāmatā ir apkopoti 20 koši stāsti par dzīvi un rasolu, kā arī rasola vēsture un būtiskākās pārmaiņas.
FOTO ⟩ Ar pamatīgu izēšanos atklāta grāmata par leģendāro svētku galda dalībnieku – “R*solu”
Rasoli te ir visdažādākie – ar vecmāmiņas skābētajiem gurķīšiem, ar speciāli kūpinātu šķiņķi, ar diennakti pienā noturētu siļķi vai īpašu mūziku, kam noteikti jāskan rasola gatavošanas laikā. Vai varbūt ar nēģiem, siļķēm, sēnēm un marinētām melonēm. Un pat ar griķiem un marinētiem cīsiņiem!
Dažādi arī ir veidi, kā rasols tiek dēvēts. Vieniem tas ir omulīgais "rosols", citi seko valodnieku iedibinātajai tradīcijai ar formu "rasols". Lai uzrunātu abu nometņu lasītājus, autores izvēlējās diplomātiski ievietot "strīdus" burta vietā zvaigznīti.
“R*asola” autores apgalvo, ka pēc šīs grāmatas izlasīšanas jūsu dzīve vairs nekad nebūs tāda kā agrāk. Nu, vismaz jūsu līdzšinējās domas par rasolu mainīsies noteikti. Šī ir grāmata, kuru var arī vienkārši šķirstīt un iedomāties, kā garšotu “svešās” rasola versijas, – bet var arī iedvesmoties un pagatavot kādu no tām.
Kāds sacīs – tas taču rasols parastais, salāti kā salāti. Liela noņemšanās, laikietilpīgs pagatavošanas process, un beigās viss apēdas traki ātri. Ko tur daudz lasīt?
Kā izrādās, diskusijas par tēmu rasols sabiedrībā ir visai aktīvas jau labu laiku, turklāt brīžiem uzņem diezgan spraigus apgriezienus. Un kā nu ne – ikviens ir pārliecināts, ka tikai viņš zina to vienīgo īsteno rasola recepti. Tātad rasols ir svarīgs latvieša svētku galda (un ne tikai) elements. Varbūt tādēļ autores rasolu ir nodēvējušas pat par latviskās garšas Svēto Grālu. Jo kas tie par svētkiem, ja galdā nav rasola?!
Svarīgi, ka arī rasola gatavošanas rituālam ir liela nozīme. Varbūt tieši tāpēc iziešana ārpus ierastā rada zināmu satraukumu un prāta viļņošanos, jo sastāvdaļu maiņa maina ierasto gatavošanas rituālu un pastāv bažas, ka tas varētu mainīt arī lielisko garšu!
Tomēr, kā rāda grāmata, bažām nav pamata, jo rasols gadu gaitā transformējies daudzkārt, un ikviens var izvēlēties sev tīkamāko versiju no te apkopotajām vai pat izmēģināt kādu pavisam jaunu. Nevar teikt, ka tagad aplis ir noslēdzies un nav iespējamas vēl citas rasola versijas, taču šis apkopojums ir labs pamats, lai sāktu sarunu. Rasolam ir tik daudz stāstu! Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā rasols vēl nav iekļauts, taču tas ir tikai laika jautājums…
Pieejama arī e-grāmata.