«Kino Bize» spēcīga drāma par HIV/AIDS aktīvistu darbību 90. gadu Parīzē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

No 3. novembra kinoteātrī «Kino Bize» būs skatāma franču režisora Robēna Kampijo (Robin Campillo) plašu atzinību guvusī drāma «120 sitieni minūtē» (120 Battements par Minute). Emocionāli piesātinātā filma vēsturiski precīzā kontekstā ataino HIV/AIDS aktīvistu grupas darbību 1990. gadu Parīzē.

Režisors Robēns Kampijo ir arī «120 sitieni minūtē» scenārija autors, un filmā attēlotie notikumi daļēji balstīti viņa paša pieredzē, darbojoties aktīvistu kolektīva ACT UP rindās. «120 sitieni minūtē» tādējādi arī ļoti personīgi iezīmē AIDS epidēmijas milzīgo iespaidu uz Kampijo un viņa biedru paaudzi.

Filmā attēlotie ACT UP Parīzes nodaļas aktīvisti drosmīgi cīnās pret bremzējošām valdības aģentūrām, korporatīvām zāļu kompānijām un vispārēju sabiedrības vienaldzību pret AIDS. Tiešās konfrontācijās grupas dalībnieki pieprasa nekavējoties izvērst un publicēt pētījumus par slimību un tās ārstēšanu. Starp protestiem un demonstrācijām, nokaitētām diskusijām un eiforiskām ballītēm filmas priekšplānā izvirzās ACT UP jaunpienācēja Natāna attiecības ar Šonu, radikālu aktīvistu, kurš cīņā atdod savus pēdējos spēkus.

«120 sitieni minūtē» saņēmusi plašu kritiķu atzinību, ieguvusi četras Kannu kinofestivāla balvas, tostarp Grand Prix žūrijas balvu, un bijusi nominēta galvenajai godalgai «Zelta palmas zars» par labāko filmu. Viena no spēcīgākajām kandidātēm uz Amerikas Kinoakadēmijas balvu «Oskars» kategorijā Labākā ārzemju filma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu