Filmas «Paradīze '89» vajadzībām rekonstruē Baltijas ceļa fragmentu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Salmane.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Cēsu apkaimē notika Baltijas ceļa fragmenta rekonstrukcija topošās filmas «Paradīze '89» vajadzībām, pulcējot apmēram 700 filmēšanas dalībnieku, kuri ar savu klātbūtni radīja iespēju nofilmēt epizodes ar lielāko masu skatu dalībnieku skaitu Latvijas jauno laiku kino vēsturē.

Filmēšanā piedalījās vairāk nekā 700 masu skatu dalībnieki, ģērbušies 80.gadu tērpos, arī padomjlaika automašīnas un to šoferi. Pateicoties negaidītajai cilvēku atsaucībai, filmēšanas vajadzībām izdevās pilnībā rekonstruēt un ar Baltijas ceļa dalībniekiem piepildīt filmas kadrā redzamo ceļa posmu no Cēsīm uz Valmieru, Bušu gravā, informēja Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Ar milzīgu patriotismu un nesavtīgumu bija ieradušies aptuveni 400 brīvprātīgie un 300 uzrunātie masu skatu dalībnieki, kuri visas 20. augusta dienas garumā karstā saulē drosmīgi un pacietīgi pildīja visus filmēšanas grupas norādījumus.

Filmas «Paradīze 89» vajadzībām rekonstruē Baltijas ceļa fragmentu
Filmas «Paradīze 89» vajadzībām rekonstruē Baltijas ceļa fragmentu Foto: Ieva Salmane.

Kā ziņots, kopš jūlija sākuma vienu no sešām spēlfilmām Nacionālā kino centra programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» uzņem jaunā režisore Madara Dišlere. Viņas veidotā spēlfilma «Paradīze 89» būs gandrīz autobiogrāfiska filma visai ģimenei, mazas meitenes pieaugšanas stāsts Latvijai vēsturiski nozīmīgajā Atmodas laikā. Tas ir laiks, kad Latvija kā neatkarīga valsts bija tikai vēl sapnis, un katrā no mums bija mazi sapņi par to, kāda būs atkal brīvā Latvija. Šajos vairāk nekā divdesmit gados ir izaugusi jauna paaudze, un ne tikai - arī mēs paši esam gājuši līdzi laikam, auguši un attīstījušies.

Filmas galveno lomu atveidotāji ir bērni, kuru meklējumi notika visā Latvijā, apskatot vairāk nekā 1000 pretendentu. Pēc atkārtotām aktieru foto un videoprovēm galvenajām lomām tika izvēlētas četras septiņus līdz 12 gadus vecas meitenes - Magda Lote Auziņa, Līva Ločmele, Marta Ģertrūde Auzāne un Evelīna Ozola. Epizodiskās lomās filmā būs redzami vairāki Latvijā pazīstami aktieri Guna Zariņa, Gatis Gāga, Nauris Puntulis, Inga Apine, Kaspars Gods un Ģirts Rāviņš.

Režisores un scenāristes Madaras Dišleres dzīve jau kopš bērnības ir bijusi cieši saistīta ar kino - piecu gadu vecumā režisors Varis Brasla Madaru izvēlējās Idas lomai filmā «Emīla nedarbi», bet divus gadus vēlāk viņa nofilmējās epizodiskā lomā vēl vienā Vara Braslas filmā «Aija». Madara studējusi kinorežiju Latvijas Kultūras akadēmijā un strādājusi par otro režisori spēlfilmām «Melānijas hronika», «Es esmu šeit», «Miglā» un citās.

Filmas «Paradīze 89» vajadzībām rekonstruē Baltijas ceļa fragmentu
Filmas «Paradīze 89» vajadzībām rekonstruē Baltijas ceļa fragmentu Foto: Ieva Salmane.

Filmas radošajā komandā darbojas arī operators Gints Bērziņš, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze.

Filma finansēta programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei», kas paredz tuvākajos divos gados līdz Latvijas valsts jubilejai uzņemt 16 pilnmetrāžas filmas - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmas.

Nacionālā kino centra konkursā Dišleres spēlfilmai «Paradīze 89» atvēlēti 456 000 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu