Muzeju krātuvju kompleksā paredzēts izvietot trešdaļu Latvijas muzeju vērtību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Topošajā Muzeja krātuvju kompleksā paredzēts izvietot ievērojamu un lielu Latvijas muzeju kolekcijas, kopumā vairāk nekā divus miljonus krājuma vienību, kas ir trešdaļa no Latvijas muzeju vērtībām, šodien Muzeju krātuvju kompleksa pamatakmens ielikšanas ceremonijā sacīja Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica.

«Krājumu komplekss ne vien padarīs pieejamu nacionālā muzeju krājuma neredzamo daļu, ļaujot pilnībā izmantot tās potenciālu, bet arī dos iespēju palielināt krājuma redzamo daļu muzejos. Šis apjomīgais darbs un krātuves izveide ir milzīgs solis uz priekšu kolekciju saglabāšanā, to ilgtspējas nodrošināšanā un nepārprotams ieguvums šo materiālu pieejamībai,» sacīja Zakevica.

Kompleksa būvniecību veiks pilnsabiedrība «RERE Meistari 1», ar kuru noslēgts līgums 20 478 622 eiro apmērā. Būvniecība tiks veikta ar būvniecības pirmajā kārtā apstiprināto finansējumu. Projektu plānots īstenot līdz 2018. gada 30. aprīlim.

Muzeju krātuvju kompleksa kopējā projektētā platība ir 30 332 kvadrātmetri, no kuras Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumam paredzēti 8904 kvadrātmetri, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumam 12 306,5 kvadrātmetri, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumiem 7891,3 kvadrātmetri, bet pārējā platība 1230,2 kvadrātmetru platībā paredzēta apmeklētāju publiskajai zonai.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) realizētais apjomīgais un tehniski sarežģītais Muzeju krātuvju kompleksa projekts ir veidots kā vienots arhitektonisks risinājums, ārēji neatdalot atsevišķu muzeju zonas. Vienlaikus ēkā katram muzejam paredzēta sava, no citiem muzejiem neatkarīga zona (krātuves, darba, restaurācijas, darbnīcu, noliktavu, koplietošanas un apmeklētāju telpas). Savukārt visiem muzejiem kopīgā telpa ir galvenā ieejas zona kompleksa centrā, kas paredzēta gan muzeju krātuvju darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Katra muzeja krātuvei paredzēta atbilstoši organizēta smagā kravas transporta piebraukšana.

Izvietojot muzejus vienotā ēkā, veidojas kompakts un funkcionāli lietderīgs plānojums ar vienotu publiski pieejamu daļu, vienotām koplietošanas un inženiertehniskajām telpām. Lēmums par šādas vienotas ēkas būvniecības risinājumu pieņemts, ņemot vērā, ka no ēkas būvniecības un tālākās ekspluatācijas viedokļa ekonomiski izdevīgāk ir izbūvēt un izmantot vienu siltummezglu, vienotu apkures, ventilācijas un gaisa dzesēšanas sistēmu un citas inženierkomunikāciju sistēmas, kā arī veikt vienotu ēkas apsardzi, kopīgajā muzeju telpā izvietojot apsardzes kontroles sistēmu, ugunsdzēsības izziņošanas sistēmu un piekļuves sistēmas kontroli - tādējādi ievērojami ekonomējot līdzekļus gan būvniecības darbiem, gan ēku apsaimniekošanai.

Muzeju krātuvju kompleksu paredzēts izveidot, lai nodrošinātu Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, Rakstniecības un mūzikas muzeju un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju ar piemērotām telpām muzeju krājumu izvietošanai un darbam ar krājumu mākslas priekšmetiem.

Kā ziņots, Muzeju krātuvju kompleksu projektē SIA «Arhitektu birojs Krasts», bet VNĪ izsludinātajā iepirkumā par būvniecības darbu veikšanu uzvarēja piegādātāju apvienība SIA «Re&Re» un SIA «RERE04».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu