Amsterdamas muzejā izlikts van Goga pašnāvības ierocis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amsterdamas slavenajā van Goga muzejā otrdien atklāta jauna izstāde, kas izceļ Vinsenta van Goga pēdējo 18 dzīves mēnešu garīgās mokas un kurā izlikts arī viņa iespējamais 1890.gadā izdarītās pašnāvības ierocis. Izstāde «Uz neprāta robežas» cenšas noskaidrot, kāpēc van Gogs nogrieza sev ausi un kā izpaudās viņa garīgā slimība, kas galu galā noveda viņu līdz pašnāvībai Ovērā pie Uāzas 37 gadu vecumā.

Viens no interesantākajiem izstādes eksponātiem ir mazkalibra revolveris, kas, iespējams, ir tas pats ierocis, ar kuru van Gogs sevi sašāva krūšu kurvī.

«Mazais, izteikti sarūsējušais un pirmo reizi publiski apskatāmais revolveris nāk no kādas privātas kolekcijas, un tas varētu būt tas pats ierocis, ar kuru van Gogs centās izbeigt savu dzīvību,» paziņoja van Goga muzejs.

Van Gogs sevi sašāva 1890. gada 29. jūlijā un tad lēnām aizgāja līdz lauku viesnīcai, kurā tolaik apmetās, un pēc 30 stundām nomira. Tolaik ierocis netika atrasts.

Ap 1960. gadu kāds Ovēras zemnieks laukā, kur van Gogs sevi sašāva, atrada sarūsējušu septiņu milimetru revolveri. «Korozijas pakāpe uz ieroča liecināja, ka ierocis zemē atradies 50-60 gadus,» vēstīja muzejs. «Tā ierobežotā izlāde varētu izskaidrot, kāpēc lode tikai viegli skāra van Goga ribu.»

«Lode novirzījās uz leju un tā ieurbās tik dziļi, ka būtu bijis bīstami to censties dabūt laukā, tāpēc van Gogs no gūtās brūces mira pēc aptuveni 30 stundām.»

Vēl viens aizraujošs izstādes eksponāts ir nesen atrasta vēstule no ārsta Fēliksa Reja, kas ārstēja van Gogu pēc tam, kad viņš bija nogriezis savu kreiso ausi. «Reja vēstulē ir iekļauts zīmējums, kas pierāda, ka van Gogs bija nogriezis visu ausi, nevis tikai daļu, kā iepriekš tika uzskatīts,» atklājis muzejs.

Muzejā arī pirmo reizi izlikts van Goga zīmētais Reja portrets, kā arī apjomīgs, līdz šim neizlikts dokumentu krājums par viņa slimību.

Muzejs sacīja, ka izstāde «Uz neprāta robežas» ir domāta, lai parādītu, ka van Goga slimība nevis izraisīja viņa mākslu, bet gan radās tai par spīti.

Izstāde ir apskatāma no 15. jūlija līdz 25. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu