Apceļo Latviju: Aizraujošs brauciens ar kvadracikliem pa mežu stigām, pļavām un upēm

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bieži vien pats ceļošanas process ir svarīgāks par galamērķi, priecāties par Latvijas skaisto un apbrīnas vērto dabu, pievarēt šķietami neizbraucamas takas un uzgavilēt saviem ceļabiedriem pēc paveiktā šajā pasākumā noteikti ir pāri visam, pat konkrētajai atrašanās vietai. Ja arī jūs esat piedzīvojumu meklētāji, domāju, ka sapratīsiet, par ko runāju.

Kādēļ kvadracikli?

Esmu cilvēks, kam mierā nosēdēt ir grūti. Tā vietā, lai meditētu, sauļotos, zvilnētu šūpuļtīklā vai makšķerētu, vienmēr atradīšu sev aizraujošāku veidu kā atpūsties. Ikdienā ļoti labprāt braucu ar motociklu, tādēļ nolēmu, ka ir laiks kam jaunam – piedzīvojumu braucienam mežā, nomainot civilizētos ceļus pret meža stigām, pauguriem, pļavām un upēm. Pirmā doma bija, ka jābrauc ar krosa motociklu, tomēr pieredzes trūkuma dēļ šo domu ātri vien atmetu. Loģisks secinājums bija – kvadracikls. Uz četriem riteņiem tomēr drošāk un ērtāk, turklāt šādu pārvietošanās līdzekli ātri vien vadīt var iemācīties arī tie, kas ar motocikliem iepriekš nav braukuši. Iespējams, jautāsiet, kādēļ neizvēlējos velosipēdu. Atbilde ir gaužām vienkārša – ceļojumam vēlējos piešķirt «asumiņu».

Kvadracikli maršruta starta punktā
Kvadracikli maršruta starta punktā Foto: TVNET

Kur braukt?

Lai gan iepriekš minēju, ka galamērķis man nebija būtisks, tomēr tā vieta un maršruts kaut kā jau ir jāizvēlas. Mana izvēle bija vienkārša – braukšu turp, kur mani sagaidīs jauki cilvēki, un es nešaubīgi trāpīju desmitniekā. 70 kilometru attālumā no Rīgas – Cēsu novada Augšlīgatnē, atpūtas un sporta izklaides kompleksā «Līčkalni» manu draugu kompāniju sagaidīja divi sirsnīgi kungi Aldis un Edgars. Aldis parūpējās par aizraujošo brauciena maršrutu un rūpīgi sekoja līdzi, lai plašajos mežos, kas robežojas ar Latvijas lepnumu – Gaujas Nacionālo parku, neapmaldāmies, savukārt Edgars iepazīstināja ar atrašanās vietas vēsturi un zināja stāstīt interesantus faktus par lietām un vietām, gar kurām braucām. Tā, piemēram, viens no pieturas punktiem bija seno lībiešu svētvieta, Springšļu 9. - 12. gadsimta senkapi, kas ir valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis. Savukārt elpu aizraujošs skats pavērās citā pieturas punktā – tirgotāja, folklorista un leģendārā latviešu izcelsmes bagātnieka Henrija Visendorfa jeb Indriķa Ķiparta dzimtās mājas un dzirnavu drupās.

Henrija Visendorfa dzimto māju un dzirnavu drupas
Henrija Visendorfa dzimto māju un dzirnavu drupas Foto: TVNET

Latvijas meži pārsteigumiem bagāti

Lai arī kurp jūs izvēlētos braukt, varu jums apsolīt, ka Latvijas mežos garlaicīgi nebūs. Nekad nevar zināt, kad lauku ceļš pēkšņi beigsies vai cik augstu būs pacēlies seklās upītes ūdens līmenis. Un tas piedzīvojumu padara vēl interesantāku, jo mūsu gadījumā uz iepriekš izbrauktas taciņas pa nakti bija nogāzies koks, bet nevienā mirklī mēs nedomājām, ka būtu jābrauc atpakaļ. Sapratuši, ka koku izkustināt no vietas bez attiecīgiem darbarīkiem nebūs iespējams, mēs meklējām citus ceļus, un mirklī, kad caur bedrēm un krūmiem esi atkal izlauzies uz ceļa, gandarījums ir vēl lielāks.

Uz meža ceļa nogāzies koks
Uz meža ceļa nogāzies koks Foto: TVNET

Lai gan mežā atrast mellenes un meža zemenes nav nekas neparasts, pēc vairāku stundu traukšanās ar kvadracikliem apstāšanās un ogu lasīšana, lai tūlīt pat uz vietas tās apēstu, radīja netipiski lielu prieku.

Tāpat arī neaizsalstošā Līgatnes upe piedzīvojumu mežā padarīja vēl aizraujošāku, jo mēs to šķērsojām vairākās vietās – dažās, braucot pāri šauriem baļķu tiltiņiem, bet citās – braucot tai cauri.

Brauciens pāri baļķu tiltiņam
Brauciens pāri baļķu tiltiņam Foto: TVNET
Brauciens cauri Līgatnes upei
Brauciens cauri Līgatnes upei Foto: TVNET

Ar kvadraciklu mežā visu cauru gadu

Lai gan šis bija mans pirmais šāda veida piedzīvojums, zinu, ka noteikti ne pēdējais. Aldis un Edgars stāsta, ka sezona pie viņiem nekad nebeidzas. Iespēja doties piedzīvojumā ar kvadracikliem ir kā saulainā, tā lietainā laikā, kā vasarā, tā arī ziemā. Mežā vienmēr ir skaisti, un, ja vien esat gatavi baudīt to, ko sniedz konkrētais gadalaiks un laika apstākļi, tad tik uz priekšu.

Brauciens ar kvadracikliem ziemā
Brauciens ar kvadracikliem ziemā Foto: publicitātes

Ko vilkt mugurā un ņemt līdzi?

Pirms brauciena ir ārkārtīgi svarīgi parūpēties, lai braucienā justos ērti. Jārēķinās tomēr, ka braucat ar motorizētu transportlīdzekli, tādēļ iesaku vilkt slēgtus apavus, garās bikses, ja nevēlaties, lai koku zari apskrāpē rokas, tad arī džemperis vai jaka ar garām piedurknēm noderēs. Protams, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem – ja līst lietus, izmirkšanu aizkavēs lietusmētelis, bet, lai nenosaltu ziemā, nepieciešamas ziemas bikses un jaka. Tāpat neaizmirstiet par cimdiem, lai kvadracikla vadīšana būtu ērtāka, un par aizsargbrillēm vai saulesbrillēm, lai priekšā braucošā kvadracikla radītie putekļi neiekļūtu acīs. Ķiveres vilkšana ir brīva izvēle. Ja plānojat lielā ātrumā traukties pa mežu, tad, protams, drošības nolūkos ķiveri ieteiktu vilkt, tomēr mēs braucām nesteidzoties un baudot apkārtni, tādēļ jau sākumā nolēmām, ka šoreiz bez ķiverēm varam iztikt.

Brauciens ziemā cauri Līgatnes upei
Brauciens ziemā cauri Līgatnes upei Foto: publicitātes

Arī tu vēlies doties līdzīgā piedzīvojumā?

Tie, kuri naudiņu neskaita, protams, var kvadraciklus iegādāties un braukt, kur acis rāda, tomēr ar tik dārgu pirkumu es ieteiktu nesteigties, ja vien neplānojat izbraukumos doties katru nedēļas nogali. Izdevīga alternatīva ir noīrēt kvadraciklu uz dienu vai vairākām. Bet šādos gadījumos jums ir jāzina, kurp vēlaties un arīdzan drīkstat doties. Ja vēlaties vienkārši pavadīt aizraujošu dienu un nedomāt par organizatoriskas dabas jautājumiem, iesaku rīkoties kā man – sazināties ar atpūtas un sporta izklaides kompleksa vadītājiem un norunāt konkrētu izbraucienu. Jūs laipni sagaidīs, sniegs nepieciešamo tehnisko un drošības instruktāžu, profesionāla instruktora pavadībā izvadās pa aizraujošu maršrutu un pēc visa šā piedzīvojuma sagaidīs speciāli ierīkotā piknika vietā ar gardu, uz ugunskura gatavotu zivju vai medījuma zupu.

''Līčkalnu'' ēdnīca ar virtuvi un terasi
''Līčkalnu'' ēdnīca ar virtuvi un terasi Foto: TVNET

Ja esi ieinteresēts, iesaku apmeklēt «Līčkalnu» mājaslapu.

Lai izdevies piedzīvojums!

TVNET aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! TVNET aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz e-pastu - celotajs@tvnet.lv

Divi aizraujošāko un iedvesmojošāko ceļojumu stāstu autori augustā saņems katra sevis cienīga ceļotāja un aktīva dzīvesveida piekritēja balvu – daudzfunkcionālo «Garmin» pulksteni-aktivitātes uzraudzītāju «vivofit 3», kas skaita soļus, kalorijas, nosaka vidējo aktivitātes līmeni un seko līdzi arī tavai miega kvalitātei. Turklāt «vivofit 3» Move IQ kustību detektors visas aktivitātes automātiski ieraksta, lai vēlāk tu varētu tās apskatīt un analizēt Garmin Connect™ vietnē. Bet brīžos, kad būsi aizmirsis par to, ka jāizkustas, pulkstenis to atgādinās ar skaņas signālu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu