Kas jauns kino šonedēļ? (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Runā, ka pēc Luka Besona scenārija tapušais grāvējs "Kurjers 3" sākotnēji bijis 10 minūtes īss. Saprotot, ka nebūs iespējams tādu īsfilmu pārdot, tika piefilmētas klāt filmas jēdzīgākās vietas un aidā uz kinoteātriem.

Reti kurš zinās, ka filma "Karantīna" ir amīšu versija par 2007. gada spāņu šausmeni "[REC]". Tas ir saprotami, jo vairums mūsu kinoteātros izrādīto filmu nāk no Amerikas izplatītāju katalogiem, Eiropas izklaides kinofilmām atvēlot tikai kinoteātri "Rīga". Amerikāņu versija ir domāta pubertātes vecuma masai, kas drūzmējas pie kino kasēm, lai tiktu uz filmu "Vidusskolas mūzikls. Izlaiduma gads". Pēdējais teikums ir sakarīgākais, ko varu izmocīt pēc filmas "Karantīna" noskatīšanās.

Kautokeino sacelšanās" Līdzīgi kā "Rīgas sargi", popularitātes ziņā filma "Kautokeino sacelšanās" Norvēģijas kinoteātros šogad apsteigusi visus Holivudas grāvējus. Filma risinās uz tālo ziemeļu skaistās dabas fona, un tās galvenie varoņi ir uz ekrāna reti redzētie ziemeļbriežu ganāmpulku kopēji sāmi, kuri stājas pretim vietējo varasvīru ciniskajai visatļautībai. Tagad ilgus gadus noklusētais un puspatiesībās vēstītais stāsts par 19. gadsimta tālo ziemeļu dumpiniekiem, kuri atļāvās apliecināt cilvēka cieņu, ieraudzījis dienas gaismu lielfilmas formātā.

Filma "Kautokeino sacelšanās" veidota, balstoties uz dokumentāliem faktiem un atspoguļo arī sava laika sāmu dzīvesveidu. Režisora Nilsa Geupa senčos ir viena no vēsturiskās sacelšanās galvenajām varonēm, tāpēc šis stāsts, kura patiesība tikusi slēpta aiz uzvarētāju rakstītiem dokumentiem, viņam bijis tuvs kopš bērnības. Filma tikko saņēmusi Skatītāju balvu Ziemeļvalstu kino dienās Lībekā, kā arī Norvēģijas nacionālos Oskarus – Amandas balvu – piecās kategorijās. Filma kinoteātrī "Rīga".

Kurjers 3 Runā, ka pēc Luka Besona scenārija tapušais grāvējs "Kurjers 3" sākotnēji bijis 10 minūtes īss. Saprotot, ka nebūs iespējams tādu īsfilmu pārdot, tika piefilmētas klāt filmas jēdzīgākās vietas un aidā uz kinoteātriem. Ir pamanāms, ka filmas scenāristi ir vērpuši sižetu ar domu "atgriezt" galveno varoni Frenku (Jason Statham) realitātē, bet man radās pamatotas šaubas, vai tas vispār bija nepieciešams. Ja Džeimsa Bonda atsvaidzinātais tēls "Casino Royale" bija veiksmīgi izklaidējošs brutāla spēka un emocionālas drāmas mistrojums ar perfekti piemeklēto Danielu Kreigu galvenajā lomā, tad kurjers Frenks ir sanācis prasts personāžs ar paredzamiem dialogiem no sērijas - kā tevi sauc.., mani sauc Frenks, un kā tevi? "Kurjera" pirmajās divās lentēs viss grozījās ap Frenka spēju izdzīvot, pildot uzdevumu, savukārt pēdējais piedzīvojums kurjeram ir beidzies starp simtiem sliktu B klases filmu kaut kur noliktavas apakšējos plauktos.

"Melu virpulī" Filmu "Melu virpulī" izrāda jau otro nedēļu, bet nupat tikai radās izdevība to noskatīties. Esmu režisora Ridlija Skota daiļrades cienītājs, pieminot kaut vai pazīstamākās filmas, kā "Alien" (1979), "Blade Runner" (1982), "Thelma & Louise" (1991), "Black Hawk Down" (2001) un "American Gangster" (2007). Skatoties "Melu virpuli", pieķeru sevi pie domas, ka kopējā atmosfēra līdzinās Ridlija Skota brāļa Tonija Skota 2001.gada trillerim "Spy Game" ar Bredu Pitu un Robertu Redfordu galvenajās lomās. Vienīgi šoreiz filmas varonis Roger Ferris, kuru atveido Leonardo di Kaprio (jāpiezīmē, ka labs aktierdarbs), ir izteikts mazohists, kuram apkārt ir pilns ar sadistiem. Un tad vēl Rasels Krovs, kurš pieņēmās svarā par 22 kg, lai piešķirtu zināmu ticamību personāžam. Pašam filma likās pietiekoši adekvāta izklaide, tomēr gribējās sagaidīt no Ridlija Skota kaut ko vairāk par "..ir ok, normāli". Kā teica mans draugs un kino eksperts Helmuts Bloks - "filma ir nu tik ļoti viduvēja Ridlija Skota filma, nu tik ļoti..."

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu