Valmieras Drāmas teātrī "Marionešu" pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

7.decembrī Valmieras Drāmas teātra (VDT) Mazajā zālē notiks pirmizrāde "Marionetēm" - režisora Viestura Meikšāna otrajam iestudējumam Valmieras teātrī.

Uzveduma pamatā ir pasaulslavenā zviedru režisora un literāta Ingmara Bergmaņa scenārijs 1980.gadā tapušajai kinofilmai "No marionešu dzīves".

Topošajam iestudējumam ir zināma līdzība ar Viestura Meikšāna iepriekšējo izrādi, Vasilija Sigareva "Fantomsāpēm", jo visnotaļ smagos psiholoģiskos pārbaudījumus, kas izturami varoņiem, - līdz pat slepkavībai un ieslodzīšanai trakonamā - režisors atrisina vieglā un nepiespiestā formā.

Sižeta galvenā līnija ir precēta pāra, Petera (Imants Strads) un Katrīnas (Māra Mennika vai Inga Siliņa) Ēgermaņu sarežģītās attiecības. Viņu izturēšanos citādi kā par destrukciju nosaukt būtu grūti, bet tikpat liela kā tieksme ārdīt un sāpināt vienam otru ir viņu abpusējā vēlēšanās patiešām būt kopā. Izrādes mērķis ir atklāt cilvēka iekšējo konfliktu iemeslus: kā mūsdienīgi intelektuāli cilvēki, ar kuriem skatītājs var viegli identificēties, cenšas atrast risinājumu iekšējām pretrunām.

Kā pastāstīja Tišheizere, kopā ar Viesturu Meikšānu pie šīs izrādes strādā jaunais, bet jau starptautisku atzinību ieguvušais scenogrāfs Reinis Suhanovs. Izrādei kostīmus veido mākslinieces Ieva Veita un Rūta Briede.

Lomās - aktieri Ilze Pukinska (Kordēlija Ēgermane), Ilze Lieckalniņa (Katrīna Krafta), Januss Johansons (Tims), Inese Ramute (profesore Jensena), Mārtiņš Liepa (inspektors Šigenbaums), Madars Zvagulis (Marko Ēgermans).

Ingmars Bergmanis (1918 - 2007) ir iestudējis 170 izrādes, uzņēmis 62 filmas, daudzām no tām pats arī rakstījis scenāriju. Bergmaņa filmas "Zemeņu lauks", "Septītais zīmogs", "Persona", "Laulības dzīves ainas", "Fanija un Aleksandrs" ir pasaules kinematogrāfijas zelta fonds.

Scenāriju filmai "No marionešu dzīves" Bergmanis sarakstīja un filmu uzņēma Vācijā, kur bija devies pēc tam, kad Zviedrijas varas iestādes viņu nepamatoti apsūdzēja par nodokļu nemaksāšanu. Aizvainojumu Bergmanis pārvarēja tikai pēc astoņiem gadiem un atgriezās Zviedrijā, tikai vairākkārt aicināts.

Bergmaņa dzīves pēdējie gadi pagāja Faro salā, lielākoties lasot vai runājot ar draugiem pa telefonu. Ingmars Bergmanis miris savās mājās 2007.gada 30. jūlijā 89 gadu vecumā un pēc paša vēlēšanās apglabāts Faro kapsētā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu